Η Ελλάδα Ανέλαβε τον Ετήσιο Συντονισμό για τη Μεσογειακή Διατροφή

Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014

Με πρωτοβουλία της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, πραγματοποιήθηκε στον Αγρό της Κύπρου την Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Απριλίου διακυβερνητική συνάντηση συντονισμού με την συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργείων και των Εμβληματικών Κοινοτήτων για την προστασία και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.

 

Η ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίστηκε από την Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος – εκπρόσωπος της Εμβληματικής Κοινότητας της Κορώνης, τη Βίλλυ Φωτοπούλου, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Μουσείων Νεώτερου Πολιτισμού και εμπειρογνώμονα Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Αμαλία Λιάτου, γεωπόνο -Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη Χαρά Ρικουνάκη και τον Αριστείδη Σταματάκη, επιστημονικοί συνεργάτες του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.

Σε συνέχεια της εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και της ανακήρυξης της Κορώνης, του Chefchaouen (Μαρόκο), του Cilento (Ιταλία) και της Soria (Ισπανία) την 16η Νοεμβρίου 2010 καθώς και της διεύρυνσης των Εμβληματικών Κοινοτήτων που προέκυψε την 7η Δεκεμβρίου 2013 με τη συμμετοχή του Αγρού (Κύπρος) των νησιών Hvar και Brac (Κροατία) και της Tavira (Πορτογαλία), αντιπροσωπείες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας, συναντήθηκαν και αποφάσισαν τα κάτωθι:

· Σύμφωνα με το πνεύμα της Σύμβασης της UNESCO (2003), η «οικογένεια» της Μεσογειακής Διατροφής επανέλαβε την ανάγκη για την προώθηση του ρόλου των Εμβληματικών Κοινοτήτων στη διαφύλαξη και διάδοση όλων των πτυχών της Μεσογειακής Διατροφής.

• Υιοθετήθηκε το κοινό λογότυπο για τη Μεσογειακή Διατροφή:• Η Ελλάδα ανέλαβε τον συντονισμό της «οικογένειας» της Μεσογειακής Διατροφής τόσο σε Υπουργικό όσο και σε επίπεδο Εμβληματικών Κοινοτήτων από την 1η Μαΐου 2014 έως την 30η Απριλίου 2015. Συντονιστικό σημείο ορίστηκε το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το οποίο διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική και ερευνητική εμπειρία.
• Η Ελλάδα ως συντονίστρια χώρα ανέλαβε τη δημιουργία της κοινής ιστοσελίδας για την προβολή και διαφύλαξη της Μεσογειακής Διατροφής, όπου θα παρουσιάζονται οι σχετικές δράσεις των 7 Εμβληματικών Κοινοτήτων, αλλά και των κρατικών φορέων για το ίδιο θέμα, καθώς και δράσεις που προέρχονται από φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
• Κάθε χώρα που αναλαμβάνει συντονιστής θα φιλοξενεί την ετήσια συνάντηση της «οικογένειας» της Μεσογειακής Διατροφής.
• Υιοθετήθηκε η 16η Νοεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της Μεσογειακής Διατροφής.
• Από την 1η Μαΐου 2015 έως την 30η Απριλίου 2016, θα τη διαδεχθεί στη θέση της συντονίστριας χώρας η Ιταλία.
• Η Ιταλία ανέλαβε την ανάπτυξη ενός πλαισίου για τη δημιουργία της «λευκής Βίβλου» για τη Μεσογειακή Διατροφή.
• Τέλος, η Κύπρος και η Πορτογαλία ανέλαβαν την προετοιμασία πρότασης για το ετήσιο φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής.