Ιδρυτές

Δρ. Δημήτρης Αντώνης Μανιατάκης

Ο Δημήτρης Μανιατάκης  γεννήθηκε στην Κορώνη Μεσσηνίας το 1939. Είναι οικονομολόγος, επιχειρηματίας, Επίτιµος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Kingston της Αγγλίας, βραβευμένος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την προσφορά του στην οικονομική πανεπιστημιακή κοινότητα και στην έρευνα αγοράς. Επίσης, έχει βραβευτεί με την ύψιστη τιμητική διάκριση του ακαδημαϊκού συμβουλίου του New York College που δίδεται σε κορυφαίες προσωπικότητες που διακρίνονται στον τομέα τους διεθνώς.

Ιδρυτικό μέλος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι το 2005 στην ICAP, την μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, η οποία παρέχει υπηρεσίες επιχειρηματικού πιστωτικού κινδύνου, συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης, έρευνα αγοράς και υπηρεσίες εξεύρεσης και επιλογής στελεχών.

Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στη Δ.Ε.Η. Α.Ε. τα έτη 2005 και 2006, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και έργα, που αφορούσαν στην ανασυγκρότηση, το μετασχηματισμό και τη διεθνοποίηση της Δ.Ε.Η.

Είναι εξωτερικό μέλος στο Συμβούλιο Διοίκησης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας από τον Μάρτιο του 2012, όπου προωθεί επιχειρησιακά σχέδια συνδέοντας το πρόγραμμα σπουδών με τις μελλοντικές ανάγκες της τοπικής οικονομίας.

Είναι Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης από το Ιανουάριο του 2012 και προωθεί τις ελληνικές εξαγωγές και την ανάπτυξη επενδυτικών ευκαιριών σε χώρες της Αφρικής.

Συμμετέχει ως Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Ταμείου Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών Της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας» από τον Φεβρουάριο του 2009, σκοπός του οποίου είναι η χορήγηση υποτροφιών σε οικονομικά ασθενείς φοιτητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Έχει διατελέσει µέλος σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών, οργανισµών και συνδέσµων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τ’ όνοµά του κατατάσσεται στο International Who Is Who Of Professionals.

Έχει κάνει διαλέξεις και έχει γράψει πολλά οικονομικά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη

Η Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη, λογοτέχνις, γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Αποφοίτησε από το Βρετανικό Κολέγιο της Αιγύπτου και παρακολούθησε σεµινάρια κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας ενώ συγχρόνως δίδασκε την Αγγλική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα.

Είναι µέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Ε.Λ.) και έχει γράψει βιβλία κοινωνικού περιεχομένου. Έχει, επίσης, γράψει άρθρα, δοκίµια, µελέτες σε περιοδικά και εφημερίδες και έχει δώσει διαλέξεις φιλοσοφικού περιεχομένου.

Διακρίθηκε για τη λογοτεχνική της προσφορά και βραβεύθηκε από την Εταιρεία Χριστιανικών και Ελληνικών Γραµµάτων για την τριλογία της «Εναρμόνιση», «Ευ Ζην» και «Η Επανάσταση των Αγγέλων».

Το βιβλίο της «Διοτίμα, Αναζήτηση στην Αιωνιότητα», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, έχει τις ρίζες στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα.

Τα έργα της τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Το βιβλίο της «Ακροβάτες του Χάους» µεταφράστηκε στην ιταλική γλώσσα από το Πανεπιστήµιο της Ρώµης “Tor Vergata” και παρουσιάστηκε στην Εταιρεία Φιλοσοφικών Γραµµάτων της Βερόνας.

Το βιβλίο που έγραψε με την Ανθή Βρέττα «Καλλίγευστον» αποτελεί ένα από τα τεκμήρια για την υποστήριξη της εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και την ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα.

Έγραψε το «Κορωνέικο Συμπόσιο: Παραδοσιακές Συνταγές & Έθιμα της Κορώνης» ενόψει της πρώτης επίσημης συνάντησης των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή, που πραγματοποιήθηκε στην Κορώνη τον Ιούνιο του 2011. Το βιβλίο περιέχει παραδοσιακές συνταγές της Κορώνης, καθώς επίσης και καταγραφή των διατροφικών παραδόσεων της περιοχής.