Ιδρυτές

Δρ. Δημήτρης Αντώνης Μανιατάκης-Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Μανιατάκης, του Λεωνίδα και της Κατίνας, γεννήθηκε στην Κορώνη Μεσσηνίας το 1939. Είναι οικονομολόγος, Επίτιµος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Kingston της Αγγλίας, βραβευμένος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004) για την προσφορά του στην οικονομική πανεπιστημιακή κοινότητα και στην έρευνα αγοράς. Επίσης, έχει βραβευτεί με την ύψιστη τιμητική διάκριση του ακαδημαϊκού συμβουλίου του New York College που δίδεται σε κορυφαίες προσωπικότητες που διακρίνονται στον τομέα τους διεθνώς.

Είναι Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος το οποίο σύστησε το 1995 με τη σύζυγό του Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη, λογοτέχνιδα. Το Μανιατάκειον Ίδρυμα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελούς, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η συστηµατική ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής παρουσίας της Μεσσηνιακής Καστροπολιτείας της Κορώνης στη διαχρονική πορεία του Ελληνισµού και ο εντοπισμός, η ανάδειξη και η διεθνοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών της Ελληνικής περιφέρειας μέσα από τρεις πυλώνες δράσεων: πολιτιστικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές. Το ίδρυμα με 11 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας και καρποφόρου προσφοράς στα δρώμενα της Μεσσηνίας, λειτουργεί με γνώμονα την εξωστρέφεια διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, συνεργάζεται με διάφορους φορείς με σκοπό την τοπική και περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη, το πάντρεμα του αγροτικού τομέα με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τη γαστρονομία, διεθνοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας και προάγει την καινοτομία συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι το 2005 στην ICAP (οπότε και αποχώρησε για να αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη Δ.Ε.Η. Α.Ε.), την μεγαλύτερη εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, οικονομικών μελετών-ερευνών και αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου επιχειρήσεων (ο δείκτης πιστωτικού κινδύνου επιχειρήσεων της ICAP είναι αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος). Η ICAP συνεργάζεται με διεθνείς οίκους ασφάλισης εξαγωγικού πιστωτικού κινδύνου όπως η γερμανική Hermes Euller και η γαλλική Coface. Δημιούργησε την εν λόγω εταιρεία μαζί με μια ομάδα ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών και συμμετείχε ως βασικός μέτοχος μαζί με την Alpha Bank, τη γαλλική εταιρεία Coface, την Εμπορική Bank μέχρι το 2006, περίοδο κατά την οποία αποχώρησε διότι μεταβιβάστηκε σε άλλο όμιλο. Η ICAP εξακολουθεί σήμερα να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της και απασχολεί προσωπικό πλέον των 1.000 ατόμων.

Το 2002 ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΔΡΥΟΠΑΣ με έδρα την Καλαμάτα. Το όνομα «Δρύοπας» προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους της Ασίνης, που γενάρχης και ήρωάς τους ήταν ο Δρύοπας. Σκοπός της εταιρείας ήταν η έκδοση της εφημερίδας ΚΟΡΩΝΗ, προσφορά προς τους απανταχού Κορωναίους. Στόχος της εφημερίδας ήταν η έγκαιρη και αντικειμενική πληροφόρηση κυρίως σε θέματα του Δήμου Κορώνης αλλά και γενικού ενδιαφέροντος. Η εφημερίδα αποστελλόταν στους απανταχού Κορωναίους σε Ελλάδα, Η.Π.Α., Καναδά και Αυστραλία.

Το 2004 διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και το 2005 ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία για τα έτη 2005 και 2006, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και έργα, που αφορούσαν α) στην αναδιοργάνωση και το μετασχηματισμό της Δ.Ε.Η. Α.Ε. στα πλαίσια μιας απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, β) τη διεθνοποίηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε. σε συνεργασία με άλλες εταιρείες για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διείσδυση σε αγορές των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και γ) την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Είναι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Ταμείου Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών Της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας» από τον Φεβρουάριο του 2009. Σκοπός του Ταμείου Αρωγής είναι η χορήγηση υποτροφιών σε οικονομικά ασθενείς φοιτητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ιδρυτής και Αντιπρόεδρος στο εκκλησιαστικό ίδρυμα «Ιερό Προσκύνημα Παναγία Ελεήστρια», που σύστησε και είναι Πρόεδρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομος. Το εν λόγω ίδρυμα ενισχύει οικονομικά το «Ταμείον Αρωγής Απόρων Μεσσηνίων Φοιτητών Της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας».

Είναι Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης από τον Ιανουάριο του 2012 και προωθεί τις ελληνικές εξαγωγές και την ανάπτυξη επενδυτικών ευκαιριών σε χώρες της Αφρικής.
Υπήρξε εξωτερικό μέλος στο Συμβούλιο Διοίκησης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας από το 2012 μέχρι το 2015, όπου προώθησε επιχειρησιακά σχέδια συνδέοντας το πρόγραμμα σπουδών με τις μελλοντικές ανάγκες της τοπικής οικονομίας.

Έχει διατελέσει µέλος σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών, οργανισµών και συνδέσµων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως στο διεθνή οργανισμό FEBIS (Federation of Business Information Services), στην Taylor Nelson Sofres ICAP – TNS ICAP (3η μεγαλύτερη εταιρεία έρευνας αγοράς στον κόσμο), την Eurobusiness,του ΣΕΒ, της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και υπήρξε ειδικός σύμβουλος σε θέματα χρηματοπιστωτικής πολιτικής στους διεθνείς οργανισμούς COFACE, GRAYDON, HERMES. Το όνοµά του κατατάσσεται στο International Who Is Who Of Professionals.

Έχει κάνει διαλέξεις και έχει γράψει πολλά οικονομικά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


https://el.wikipedia.org/wiki/Δημήτρης_Αντώνης_Μανιατάκης

Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη-Βιογραφικό

Η Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, λογοτέχνις, γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Αποφοίτησε από το Βρετανικό Κολέγιο της Αιγύπτου και παρακολούθησε σεµινάρια κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας. Ομιλεί την Αγγλική, τη Γαλλική, την Ιταλική, την Αραβική και την Ελληνική Γλώσσα.

Είναι µέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Ε.Λ.) και έχει γράψει βιβλία κοινωνικού περιεχομένου. Επίσης, έχει γράψει άρθρα, δοκίµια, µελέτες σε περιοδικά και εφημερίδες και έχει δώσει διαλέξεις φιλοσοφικού περιεχομένου.

Διακρίθηκε για τη λογοτεχνική της προσφορά και βραβεύθηκε από την Εταιρεία Χριστιανικών και Ελληνικών Γραµµάτων για την τριλογία της «Εναρμόνιση», «Ευ Ζην» και «Η Επανάσταση των Αγγέλων».
Το βιβλίο της «Διοτίμα, Αναζήτηση στην Αιωνιότητα», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, έχει τις ρίζες στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα.

Τα έργα της τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Το βιβλίο της «ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ» μεταφράστηκε στην ιταλική γλώσσα από το Πανεπιστήμιο της Ρώµης “Tor Vergata” και παρουσιάστηκε στην Εταιρεία Φιλοσοφικών Γραµµάτων της Βερόνας.

Το βιβλίο που έχει γράψει με την Ανθή Βρέττα «ΚΑΛΛΙΓΕΥΣΤΟΝ» αποτελεί ένα από τα τεκμήρια για την υποστήριξη της εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Έγραψε το βιβλίο «Κορωνέικο Συμπόσιο: Παραδοσιακές Συνταγές & Έθιμα της Κορώνης» ενόψει της πρώτης επίσημης συνάντησης των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή, που πραγματοποιήθηκε στην Κορώνη τον Ιούνιο του 2011. Το «Κορωνέικο Συμπόσιο» αναδεικνύει και γνωστοποιεί το λαϊκό και παραδοσιακό υπόβαθρο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη Μεσογειακή Διατροφή, ούτως ώστε να γίνει κατανοητός και να προωθηθεί ο τοπικός μας διατροφικός πολιτισμός, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με την ιστορία, τις παραδόσεις, τα τοπικά προϊόντα, τα παραδοσιακά φαγητά και την καθημερινή ζωή των Κορωναίων. Το εν λόγω βιβλίο υποβλήθηκε από το Μανιατάκειον Ίδρυμα τον Νοέμβριο του 2011 να συμμετάσχει στο διεθνή διαγωνισμό Gourmand World Cookbooks Awards 2011, στην κατηγορία Ιστορία της Μαγειρικής και βγήκε πρώτο, διαγωνιζόμενο με όλα τα βιβλία που υποβλήθηκαν στην ίδια κατηγορία από την Ελλάδα.

Σε τροχιά έκδοσης βρίσκεται το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ο περιπλανώμενος Σαμαρείτης». Πρόκειται για το προϊόν 3ετούς έρευνας που εμπεριέχει την καταγραφή της θρησκευτικής και λατρευτικής κληρονομιάς του Δήμου Πύλου-Νέστορος, των εκκλησιών, μοναστηριών και λοιπών ιστορικών χώρων λατρείας, ως και μια συνοπτική αναφορά στην ιστορία του κάθε μνημείου. Το εν λόγω πόνημα θα δώσει την ευκαιρία στον περιηγητή, απλό ή και θρησκευτικό, και τον ιστορικό ερευνητή να προσεγγίσει τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία του δήμου, να έρθει σε επαφή με τις παραδοσιακές αξίες και εν τέλει να κατανοήσει την ελληνική λατρευτική κληρονομιά και τη δύναμη της πίστης.