Συμφωνία Συνεργασίας Ανάμεσα στην Εμβληματική Κορώνη και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων με Στόχο την Προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013 ο Δήμαρχος Πύλου-Νεστορος Δημήτρης Καφαντάρης και η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου πραγματοποίησαν συνάντηση με το Διευθυντή του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων Δρ. Γιώργο Μπαουράκη στα γραφεία του Ινστιτούτου.

Αρχικά έγινε ξενάγηση στα εργαστήρια, στην τράπεζα σπόρων, στο συνεδριακό κέντρο, στο κέντρο τεκμηρίωσης, στις αίθουσες διδασκαλίας και τα αμφιθέατρα καθώς επίσης και στη μονάδα διατήρησης Μεσογειακών φυτών και τον Εθνοβοτανόκηπο. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπό την προεδρεία του Διευθυντή του Ινστιτούτου και με την παρουσία του Δρ. Παναγιώτη Καλαϊντζή, του Δρ. Παναγιώτη Κεφάλα, του Δρ. Αριστείδη Σταματάκη και της Δρ. Χριστίνας Φουρναράκη.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος ανέφερε ότι η Κορώνη είναι ανακηρυγμένη Εμβληματική Κοινότητα για τη Μεσογειακή Διατροφή και ότι πρόθεσή του είναι να κάνει προωθήσει τη Μεσογειακή Διατροφή σε ολόκληρη την Ελλάδα με στοχευμένες δράσεις. Κάλεσε τον Διευθυντή του Μ.Α.Ι.Χ. στην Κορώνη που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στη Μεσογειακή Διατροφή από τις 4-6 Ιουλίου, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της περιοχής και να περιηγηθεί στις ιστορικές διαδρομές του δήμου, όπως αυτές διασώζονται στα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής. Αναφέρθηκε, τέλος, στο πρόγραμμα που ετοιμάζει για το καλάθι των μοναδικών ελληνικών προϊόντων «Προϊόντα Ελλήνων Εκλεκτά» καθώς και στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας. Η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος αναφέρθηκε στις δράσεις προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής και πρότεινε να προετοιμαστεί μια εκδήλωση στα Χανιά με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού της Μεσογειακής Διατροφής, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από τις τοπικές κουζίνες.

Ο Διευθυντής του Μ.Α.Ι.Χ., αφού πρώτα εξήρε τις δράσεις του Δήμου Πύλου-Νέστορος για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής συμφώνησε στη συνεργασία με το Δήμο. Θα ετοιμασθεί ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, με στόχο τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου με δράσεις πολιτιστικές, κοινωνικές, ιστορικές, διατροφικές, γαστρονομικές, περιβαλλοντικές, κ.α.