5ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε 28-30 Ιουνίου 2018 το 5ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Εμβληματική Κοινότητα της Κορώνης. Το Φεστιβάλ, το οποίο είχε το σήμα του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, ξεκίνησε την Πέμπτη 28 Ιουνίου με την ημερίδα “Η κληρονομιά μας: Το παρελθόν συναντά το μέλλον”.

Την έναρξη του Φεστιβάλ, το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα, χαιρέτισε ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, η αντιδήμαρχος Πελαγία Λευτάκη, o κοινοτάρχης του Αγρού (Εμβληματική Κοινότητα της Κύπρου) Μιχάλης Κωνσταντινίδης, η προϊσταμένη του τμήματος Διατροφικής Πολιτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιουλία Γεωργιτσανάκου και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Μενέλαος Κούτελας. Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία για την Μεσογειακή Διατροφή από τον ιατρό παθολόγο, διευθυντή του Γ.Ν. Αλεξάνδρας Γεώργιο Αλεξόπουλο με τίτλο «Η οδύσσεια της Μεσογειακής Διατροφής και μακροεπιβίωσης στον Ελλαδικό χώρο από το 5000 π.Χ. μέχρι σήμερα». Ακολούθως έγινε η ανακήρυξη των τριών Νεαρών Πρεσβειρών της Μεσογειακής Διατροφής (Ευγενία Μιχαλοπούλου, Ευσταθία Τσώνη και Στέλλα Σταμάτη) για το έτος 2018, οι οποίες αναδείχθηκαν μετά από διαγωνισμό στην έκθεση ιδεών και η βραδιά έκλεισε με μουσική συναυλία από το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Ανδρέα Ζαγάκο του Σχολείου Τουρισμού της Καλαμάτας με θέμα: «Η προστιθέμενη αξία της χρήσης τυποποιημένου παρθένου ελαιόλαδου στους χώρους της εστίασης». Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με θέμα «Μεσογειακή φύση», προσφορά του Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης, που φιλοξενήθηκε στο Μανιατάκειον Ίδρυμα. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού «Τα όνειρα της γιαγιάς Παραμυθούς» για τους μικρούς μας φίλους από τη συγγραφέα Καλλιόπη Γιαννάκου. Η βραδιά έκλεισε με ένα ανεπανάληπτο street party μαγειρικής από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας στον νομό Μεσσηνίας, τιμώντας τις βασικές αρχές της Μεσογειακής Διατροφής. Μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν από κοντά την εκτέλεση παραδοσιακών μεσογειακών πιάτων, καθώς έμαθαν και γεύτηκαν ανεπανάληπτες τοπικές γεύσεις υπό το φως βεγγαλικών που χρωμάτισαν την παραλία της Κορώνης.

Η τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με σεμινάριο με θέμα: «Γευσιγνωσία Ελληνικών ποικιλιών εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και «γευστικό πάντρεμα» (food pairing) με χαρακτηριστικές συνταγές» από τον Παναγιώτη Παπανικολόπουλο, γαστρονομικό σύμβουλο και τροφοφάγο και τον Κωνσταντίνο Τσορώνη, σύμβουλο παραγωγής και ποιότητας ελαιόλαδου. Το μεσημέρι οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο κάστρο Κορώνης όπου γεύθηκαν μεσογειακό μοναστηριακό γεύμα. Η τελετή λήξης του Φεστιβάλ περιλάμβανε την πραγματοποίηση του 9ου Ανταμώματος των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Πύλου-Νέστορος με χορό, φαγητό και πολύ κέφι, με επικεφαλής την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνης Μαρία Βαγγελινού Γιαλλελή. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και σύλλογοι της περιοχής του δήμου εκθέτοντας παραδοσιακά προϊόντα.

Με μια σεμνή τελετή ο δήμαρχος, Δημήτρης Καφαντάρης, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Κορωναίο γευσιγνώστη Γιάννη Καρβέλα για την συμβολή του στην ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής και του ελαιόλαδου. Στο τέλος της βραδιάς ο δήμαρχος δήλωσε ότι: «Ένα ακόμα επιτυχημένο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής ολοκληρώθηκε με δρώμενα και δραστηριότητες που μόνο κίνητρο έχουν την ανάδειξη του τόπου μας για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού. Η Κορώνη και ολόκληρος ο δήμος έχουν πολιτιστική ταυτότητα και κουλτούρα και στόχος μας είναι να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους όσους εργάσθηκαν σκληρά για την πραγματοποίηση των 3ήμερων εκδηλώσεων».

Ανάμεσα στους φιλοξενούμενους υπήρξαν δημοσιογράφοι γαστρονομίας προκειμένου να ετοιμάσουν σχετικό αφιερωματικό ρεπορτάζ καθώς και δημοσιογράφοι της ΕΡΤ οι οποίοι μετέδιδαν live τα δρώμενα.