4ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής Στην Κορώνη

Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ήμερο 29 Ιουνίου-1 Ιουλίου το 4ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Πέμπτη 29 Ιουνίου με την ημερίδα «Καλές Πρακτικές» στην Εμβληματική Κοινότητα της Κορώνης, με τη συμμετοχή στελεχών της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την έναρξη του Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα, χαιρέτισε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, που αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, γεγονός που έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ έκλεισε με προτάσεις τόνωσης του πρωτογενούς τομέα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας θα πρέπει να προβάλει τον διατροφικό πολιτισμό της, ώστε η Ελληνική Μεσογειακή διατροφή να γίνει σύμβολο υγείας, μακροζωίας και ευζωίας, καθώς να προβληθεί εξίσου και ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης, φιλοδοξώντας, την τροφοδοσία πολλών χωρών με προϊόντα ελληνικής γης, με παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, κτηνοτροφίας και αλιείας».

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης μίλησε για τη σημαντικότητα της οικονομικής αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, σημειώνοντας ότι η γαστρονομία και ο τουρισμός συνιστούν μια εξαιρετικά δυναμική συνέργεια και υποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η τοπική διατροφική παράδοση γίνεται κινητήρια δύναμη της τουριστικής ανάπτυξης, ενώ συνέχισε αναφέροντας πως το τοπικό προϊόν θα δώσει πραγματικές προοπτικές για την ανάπτυξη δράσεων που θα εμπλουτίσουν το ήδη υπάρχον τουριστικό προϊόν, θα οδηγήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι στο 4ο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής που ανοίγει τις πύλες του στην Κορώνη μετά από μια επιτυχημένη πολύχρονη πορεία. Είμαστε εδώ για να το στηρίξουμε και να το προβάλουνε όπως του αξίζει».

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Μανιατάκειον Ίδρυμα για την πρόσκληση και ευχόμενος κάθε επιτυχία, δήλωσε ότι το Υπουργείο θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια προώθησης των προϊόντων, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε την προστιθέμενη αξία που αναλογεί στο τοπικό προϊόν είναι η αναγνώριση της ταυτότητας από τις διεθνείς αγορές, αλλά και η κατοχύρωση και προσπάθεια της γνησιότητάς τους, με αποκλεισμό κάθε κατώτερου προϊόντος που επιχειρεί να εμφανιστεί ως ελληνικό.

 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος του Chefchaouen (Εμβληματική Κοινότητα του Μαρόκου) και πρόεδρος του δικτύου Αραβομεσογειακών Πόλων Mohamed Sefiani, ο οποίος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε ότι η αναγνώριση της αξίας της Μεσογειακής Διατροφής έχει δώσει νέες προοπτικές, όχι μόνο στο θέμα της υγιεινής διατροφής, αλλά και στον τρόπο διαβίωσης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς και ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιάννης Τσώνης. Η ημερίδα συνεχίστηκε με παρουσιάσεις που αφορούσαν στην προβολή και προώθηση τοπικών προϊόντων από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο του Δικτύου Δήμων Ελληνικών Εκλεκτών Γεύσεων Γεώργιο Λαζουρά, ο οποίος μίλησε για τις καλές πρακτικές του Δικτύου, το Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπο Λυσίκατο, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις προώθησης του προϊόντος «Τσακώνικη μελιτζάνα», το Δήμαρχο Δομοκού Δημήτριο Τζιαχρήστα, ο οποίος παρουσίασε αντίστοιχα τις δράσεις προώθησης του προϊόντος «Κατίκι» και το Δημοτικό Σύμβουλο Πύλου-Νέστορος Κωνσταντίνο Τσορώνη, που αναφέρθηκε στις δράσεις προβολής της Δ.Ε Κορώνης μέσω του συσχετισμού με τα φημισμένα τοπικά προϊόντα της, με αιχμή την Ελιά.

Η βραδιά έκλεισε με ένα ρεσιτάλ κλασικού πιάνου από το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης, ενώ στο τέλος οι συμμετέχοντες γεύτηκαν παραδοσιακά τοπικά εδέσματα.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Παρασκευή 30 Ιουνίου όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση ζωγραφικής «Μεσογειακή φύση» και την έκθεση έργων τέχνης σε ξύλο ελιάς που φιλοξένησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Οι συνταγές της γιαγιάς Κανέλας» της Καλλιόπης Γιαννάκου. Η βραδιά συνεχίστηκε με μουσικές περιπλανήσεις από το συγκρότημα JAZZ TRIO, ενώ τα παιδιά της Κορώνης συμμετείχαν σε λαμπαδηδρομίες που ξεκίνησαν από το Κάστρο της Κορώνης και τερμάτισαν στην παραλία. Στο τέλος της βραδιάς το όμορφο θέαμα της βαρκαρόλας με τη ρίψη βεγγαλικών και αερόστατων που χρωμάτισαν τον ουρανό, συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου κατά μήκος της παραλίας.

  

 

Το μεσημέρι του Σαββάτου οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου που βρίσκεται στο Κάστρο της Κορώνης και γεύθηκαν μοναστηριακή διατροφή. Το βράδυ της τελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο σε απονομές τιμών, χορούς και παραδοσιακά εδέσματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν η εκδήλωση γευσιγνωσίας του ελαιολάδου και κρασιού, από τον εκπαιδευτή σεμιναρίων ελαιολάδου Ιωάννη Καρβέλα, και η γιορτή γευσιγνωσίας στο τέλος των εκδηλώσεων, όπου οι κριτές από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας του Νομού Μεσσηνίας, επέλεξαν και βράβευσαν τα τρία καλύτερα πιάτα από όλα τα μαγειρεμένα εδέσματα τοπικής διατροφής που ετοίμασαν οι γυναίκες της Κορώνης.

 

Η τελετή λήξης του Φεστιβάλ, ξεκίνησε με την ανακήρυξη του Νεαρού Πρέσβη της Μεσογειακής Διατροφής για το έτος 2017, ο οποίος αναδείχθηκε μετά από διαγωνισμό έκθεσης ιδεών. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, βράβευσε τον πιστοποιημένο γευσιγνώστη και Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ Βασίλειο Καμβύση, ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος παρέλαβε εκ μέρους του Δήμου από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού Βίλλυ Φωτοπούλου τον επίσημο πάπυρο με την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και την ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα με την υπογραφή της Διευθύντριας της UNESCO Irina Bokova.

 

Στην τελετή λήξης μεταξύ άλλων παρευρέθησαν η Βουλευτής Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη, ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξιος Καστρινός, η Αντιδήμαρχος Καλαμάτας Ειρήνη Ντίντα, ο Αντιδήμαρχος Σερρών Παναγιώτης Γρηγοριάδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Αλέξανδρος Διαμαντάρας, ο Γενικός Διευθυντής της ΣΕΒΙΤΕΛ Δημήτρης Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Μαρίνης Μπερέτσος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, ο τέως Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος και του Τοπικού Συμβουλίου Κορώνης και πλήθος κόσμου.

Για μια ακόμα χρονιά η Κορώνη αγκάλιασε τις εκδηλώσεις για τη Μεσογειακή Διατροφή, τιμώντας τον τίτλο της Εμβληματικής Κοινότητας, το οποίο και δικαίως κατέχει.