Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στο Συνέδριο Γαστρονομικού Πολιτισμού και Τουρισμού στις Ημέρες Γαστρονομίας «Μυθική Πελοπόννησος - Γεύσεις με Ιστορία»

Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 22, 23 και 24 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη Συνέδριο Γαστρονομικού Πολιτισμού και Τουρισμού με τίτλο «Μυθική Πελοπόννησος – Γεύσεις με Ιστορία», στο πλαίσιο των «Ημερών Γαστρονομίας» όπου τιμώμενος προορισμός είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Κεντρικό στόχο των εκδηλώσεων αποτέλεσε η διαθεματική ανάδειξη της γαστρονομικής φυσιογνωμίας της πελοποννησιακής γης, με άξονα τόσο τη μακραίωνη γαστρονομική παράδοση της περιοχής όσο και τη δυναμική της σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας, από ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων το οποίο περιλάμβανε γευστικές δοκιμές, εκθέσεις παραγωγών, θεματικές εκδηλώσεις για τις κοινότητες της γεύσης, εικαστικές εκθέσεις, καινοτόμες πρωτοβουλίες και επιχειρηματικές ιδέες, συζητήσεις, ομιλίες κ.ά.

Το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς επίσημων προσκεκλημένων και ομιλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη. «Ευλογημένη Περιφέρεια» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου την Πελοπόννησο, η οποία αφενός διακρίνεται για την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της και το απαράμιλλο φυσικό της κάλος, αφετέρου, έχει ως πρότυπο τους ανθρώπους της που στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και πιστεύουν στην αδιάκοπη προσπάθεια. Επίσης, αναφέρθηκε στην προσφορά και τις δράσεις του Μανιατακείου Ιδρύματος στο πλαίσιο διαφύλαξης και προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής ως συστατικό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτρης Μανιατάκης στην ομιλία του σκιαγράφησε με ακρίβεια το όλο εγχείρημα ένταξης της Μεσογειακής Διατροφής στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Αναφέρθηκε στη διατροφική αξία του συγκεκριμένου διατροφικού μοντέλου, στις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία και την ευζωία αλλά και στα πολιτιστικά στοιχεία που εμπερικλείονται στις παραδοσιακές μεθόδους και πρακτικές, τα οποία μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά και τόνισε την εξωστρεφή κοινωνική διάσταση του ελληνικού τραπεζιού. Παρουσίασε την ιστορία και την παράδοση όλων των Μεσσηνιακών προϊόντων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τόνισε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί μια «ατμομηχανή» ανάπτυξης μέσω της οποίας διοχετεύονται τα τοπικά προϊόντα και προβάλλεται ο διατροφικός πολιτισμός και η γαστρονομία της περιοχής. Το «πάντρεμα» των ποιοτικών τοπικών προϊόντων με το τουριστικό προϊόν θα δώσει πραγματικές προοπτικές για την ανάπτυξη δράσεων που θα εμπλουτίσουν το ήδη υπάρχον τουριστικό προϊόν, θα οδηγήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και θα δημιουργήσουν ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην ευλογημένη Μεσσηνιακή γη. Ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση του Επίκουρου: «Αρχή και ρίζα παντός αγαθού η της γάστρος ηδονή».

Η Καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος, μίλησε για την παραδοσιακή διατροφή και την σημασία «του χθες» ως πρότυπο για «το αύριο». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα παραδοσιακά προϊόντα είναι σημαντικά γιατί είναι τοπικά, γι’ αυτό είναι βιώσιμα, παράγονται σε ένα περιβάλλον που σέβεται την βιοποικιλότητα και την εποχικότητα και γι’ αυτό αποτελούν πολιτισμικό στοιχείο, γαστρονομικό πολιτισμό.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών της περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, διακεκριμένοι chefs, ο κ. Λευτέρης Λαζάρου, ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας κ. Μιλτιάδης Καρούμπας κ.ά.