Το Δίκτυο Ελαιοπαραγωγών Χωρών Μεσογείου – ReCOMed στην Κορώνη

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην Κορώνη οι εργασίες της Ετήσιας Συνάντησης του Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Χωρών Μεσογείου - ReCOMed, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 & 22 Ιουνίου 2014 στη Μεσσηνία.

 Στις εργασίες συμμετείχαν μέλη του Δικτύου από 12 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Λίβανος, Ισραήλ, Τυνησία, Αλβανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Κροατία, Σλοβενία και Μαυροβούνιο). Η Ελλάδα στο Δίκτυο εκπροσωπείται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς» και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ιδρυτικό μέλος του.  

Τις εργασίες της Συνάντησης χαιρέτησαν ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας κ. Δ. Δημόπουλος, η Αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος κα Π. Λευτάκη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Πελοποννήσου κ. Π. Καζάκος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δ. Μανιατάκης και η Αντιπρόεδρος κα. Ελ. Ταγωνίδη Μανιατάκη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δ. Μανιάτης, ο Πρόεδρος της Ετ.Α.Π. Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων κ. Π. Κρανιώτης, ο τ. Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Γ. Κουτσούλης, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο παρακολουθεί με ενδιαφέρον επί σειρά ετών τις μελέτες πολιτιστικού περιεχομένου της Επιστημονικής Επιτροπής του Δικτύου με συντονιστή τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς».

Η Ατζέντα της Ετήσιας Συνάντησης, περιλάμβανε μεταξύ άλλων workshops, παρουσιάσεις θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, προτάσεις συμμετοχής μελών σε σημαντικά διεθνή γεγονότα, όπως η Έκθεση «Expo 2015» στο Μιλάνο, το Forum Μεσογειακής Διατροφής 2014. Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επισκέψεις σε μεσσηνιακές επιχειρήσεις παραγωγής/τυποποίησης μεσογειακών προϊόντων: Blauel, Σκαρπαλέζος, Agrovim, Bio-Vin Τσαβολάκης, Τυροκομική Μονάδα «Πετρόπουλος» και στην παραδοσιακή Παστελοποιία «ΚΑΠΑ, ΕΥΜΕΛΙΝ» στο Ζευγολατιό Μεσσηνίας, όπου ενημερώθηκαν για την διαδικασία παραγωγής και γεύτηκαν τα εκλεκτά τους προϊόντα.

Οι εργασίες της 2ης ημέρας της Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στο Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη το οποίο, στο πλαίσιο της εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και της ανακήρυξης της Κορώνης ως Εμβληματικής Κοινότητας, έχει ανακηρυχθεί τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Πύλου-Νέστορος και δραστηριοποιείται με επιτυχία στη δυναμική και πολύπλευρη προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής. Η Διευθύντρια του Ιδρύματος κ. Β. Ιγγλέζου παρουσίασε τις δράσεις, καθώς και όλα τα προγράμματα και συνεργασίες που κάνει το Ίδρυμα για τη διαφύλαξη και προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής. Μετά το τέλος των εργασιών οι οικοδεσπότες Δημήτρης και Ελένη Μανιατάκη δεξιώθηκαν τους συμμετέχοντες στο «κτήμα Μανιατάκη» με εκλεκτά εδέσματα της τοπικής γαστρονομίας σε ένα αυθεντικό μεσογειακό και ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον.