«Στις Απαρχές του Κράτους της Θάλασσας της Βενετίας: Κορώνη και Μεθώνη 1204-1209» Παρουσίαση Βιβλίου από το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019 η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Καθηγητή Andrea Nanetti με τίτλο «Στις απαρχές του Κράτους της Θάλασσας της Βενετίας: Κορώνη και Μεθώνη 1204-1209» από το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.

Στην εν λόγω έκδοση παρουσιάζεται και σχολιάζεται η Συνθήκη της Σαπιέντζας (1209), με την οποία αναγνωρίστηκε η βενετική κυριαρχία στην Κορώνη και τη Μεθώνη και ως εκ τούτου τέθηκαν οι βάσεις για την εδραίωση της ηγεμονίας της Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου στην Ανατολική Μεσόγειο.

O Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Τομέα Βυζαντινών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. και τον Καθηγητή Nanetti που έχει ξεκινήσει από το 1999 και έχει αποφέρει 3 βιβλία. Τέλος, αναφέρθηκε στο πλούσιο συγγραφικό κι ερευνητικό έργο του φιλέλληνα Andrea Nanetti και τη μακροχρόνια και πολυδιάστατη προσφορά του, καθώς εκτείνεται πέρα από την έρευνα, σε θέματα ανάδειξης, προώθησης και διεθνοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας.

Ο Πρέσβυς της Ιταλίας, κύριος Efisio Luigi Marras, τόνισε ότι αποτελεί σημαντική στιγμή η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα από το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και αναφέρθηκε στις κοινές σελίδες ιστορίας Ελλάδας-Ιταλίας, αναγνωρίζοντας αυτές ως αφετηρίες στοχασμού. Επεσήμανε ότι η σπουδαιότητα της μελέτης και εμβάθυνσης των ιστορικών γεγονότων ξεπερνά τον ιστορικό χρόνο, καθώς οφείλουν να αφήνουν το αποτύπωμα αλλά και τα διδάγματά τους στη σύγχρονη εποχή και να τα εντάσσει στο διεθνές οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας πατέρας Φίλιππος, τόνισε ότι η Κορώνη και η Μεθώνη ήταν οι πύλες του Δύσης προς την Ανατολή και λειτούργησαν ως φορείς εμπορικών ανταλλαγών, οικονομικής ανάπτυξης, προόδου, και σύσφιξης σχέσεων. Επεσήμανε ότι ανεπίσημη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Φράγκοι και Ενετοί στη Μεσσηνία: Διερευνώντας το δυτικό παρελθόν της Πελοποννήσου», που διοργάνωσε τον Ιούνιο του 2019 η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ακαδημία Αθηνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Βυζαντινών Ερευνών του Ι.Ι.Ε./Ε.Ι.Ε., Χαράλαμπος Γάσπαρης, αναφέρθηκε στην 60ετή πορεία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τόνισε ότι η εν λόγω έκδοση αποτελεί πρωτοβουλία του πρώην Διευθυντή του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Καθηγητή Ταξιάρχη Κόλια και του Προέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, Άγγελος Χρονάς, υπογράμμισε ότι το βιβλίο αποτελεί σημαντικό ντοκουμέντο, που συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Η Μαρίνα Κουμανούδη, Κύρια Ερευνήτρια στον Τομέα Βυζαντινών Ερευνών του Ι.Ι.Ε./Ε.Ι.Ε., έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του Εκδοτικού Προγράμματος του Τομέα Βυζαντινών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Ε.Ι.Ε. και συγκεκριμένα του Προγράμματος «Λατινικές Κυριαρχίες στον Ελληνικό Χώρο: 13ος-17ος αι.» στο οποίο εντάσσεται η έκδοση του βιβλίου του Καθηγητού Nanetti.

O Πέτρος Θέμελης, Αρχαιολόγος και Πρόεδρος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, με εύσχημο τρόπο έκανε μια ιστορική αναδρομή του πλαισίου της Συνθήκης της Σαπιέντζας, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε το οπτικό υλικό που έδειξε στην παρουσίασή του, όπως το γραμματόσημο με τη μορφή του πρίγκιπα Γοδεφρείδου Βιλλεαρδουΐνου.

Η Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία της, αναφέρθηκε στην πολιτική κουλτούρα της εποχής και την πολιτιστική διπλωματία, η οποία αναδεικνύει κοινές αξίες και ιδεώδη ως και εξοικειώνει με τα πολιτιστικά αγαθά. Τόνισε ότι η Ελλάδα σήμερα, μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας, έχει την ευκαιρία να αναδείξει και να προβάλει την οικουμενικότητα του πολιτισμού της και τη σύζευξή του με άλλους λαούς. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν σχέσεις πολιτιστικής εγγύτητας που θα γίνουν μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, έκανε λόγο για την έρευνα του συγγραφέα που αφορά την περιοχή ενδιαφέροντος του Μανιατακείου Ιδρύματος, δηλαδή το Δήμο Πύλου-Νέστορος και ανέφερε τα 4 βιβλία που έχουν εκδοθεί από το 1996 έως σήμερα. Τόνισε ότι αυτά τα βιβλία έχουν τύχει ευρείας διεθνούς αναγνώρισης και βράβευσης από πολύ σημαντικούς φορείς.

Ο Andrea Nanetti, Καθηγητής στο Nanyang University στη Σιγκαπούρη, ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τη μακροχρόνια στήριξη και συνεργασία, καθώς και τον Τομέα Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για τη συνεργασία από το 1993. Ευχαρίστησε όλους τους διευθυντές του τότε Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών και ιδιαίτερα την ακαδημαϊκό κυρία Χρύσα Μαλτέζου, που ήταν η πρώτη που του έδωσε την ευκαιρία να αφοσιωθεί στη μελέτη της ενετικής παρουσίας στη νότια Μεσσηνία. Αναφέρθηκε στον αείμνηστο Υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουλουριάνο, τον εκλιπών ευπατρίδη Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Επίτιμο Δημότη Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Σιούφα και τον αοίδιμο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο που στήριξαν έμμεσα ή άμεσα το όραμά του. Ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε το Δημήτρη και την Ελένη Μανιατάκη, που «χωρίς αυτούς, λίγα από όλα όσα αναφέρθηκαν θα είχαν πραγματοποιηθεί».