Συνάντηση των Εκπροσώπων των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή στη Ρώμη την 9η Μαρτίου 2015

Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

Με πρωτοβουλία της Εμβληματικής Κοινότητας του Cilento (Ιταλία) πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή στο κεντρικό κτίριο του FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) στη Ρώμη της Ιταλίας τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015. Εκ μέρους της Εμβληματικής Κοινότητας της Κορώνης παραβρέθηκαν η Πελαγία Λευτάκη, Αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος και η Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος.

Ο Δήμαρχος της Pollica, Stefano Pisani, έκανε μια σύντομη εισαγωγή σχετικά με τη σημασία του Δικτύου των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή όπως αυτό έχει καθοριστεί με τη Διακήρυξη του Chefchaouen στις 16 Μαρτίου 2010. Ενημέρωσε ότι το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας-ΕΟΕΣ (European Grouping of Territorial Cooperation-EGTC) που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των Εμβληματικών Κοινοτήτων (Κορώνη, Chefchaouen, Cilento και Soria) στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιταλίας στις 16 Φεβρουαρίου 2015.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος του KIP International School Luciano Carrino, ο οποίος εξήγησε πως θα είναι το Περίπτερο στην EXPO 2015. Ανέφερε ότι το Δίκτυο των Εμβληματικών Κοινοτήτων μέσω της Pollica αποτελεί εταίρο του KIP και Περιπτέρου του και θα έχει δωρεάν διαθέσιμο χώρο για 23 ημέρες (22 Ιουνίου-11 Ιουλίου και 21-23 Οκτωβρίου). Το Περίπτερο KIP θα λειτουργήσει ανεξάρτητο από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και θα αναδεικνύει τοπικές κοινότητες που έχουν κοινό σκοπό την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Στη συνέχεια παρουσίασε τη δομή του Περιπτέρου και εξήγησε λεπτομερώς τον σκοπό του καθενός από τα 4 κτίρια που το απαρτίζουν. Το Περίπτερο, που βρίσκεται στην είσοδο της EXPO 2015 θα είναι ο τόπος όπου οι Εμβληματικές Κοινότητες θα μπορούν να δείξουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, με τον καταλληλότερο γι’ αυτές τρόπο όπως βίντεο, φωτογραφίες, πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις, με σκοπό την άμεση επικοινωνία με το κοινό, προκειμένου να δείξουν τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα τους σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, θα υπάρχει πρόσθετος χώρος στη διάθεση των Κοινοτήτων για συνέδρια και συναντήσεις, χωρητικότητας 600 ατόμων.

Ακολούθησε σύντομη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην Expo και εξέθεσαν τις προτάσεις τους για την κοινή συμμετοχή στο Περίπτερο του KIP. Ο Δήμαρχος της Pollica δεσμεύτηκε να στείλει ένα χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να συμπληρωθεί με τις δραστηριότητες που επιθυμούν οι Εμβληματικές Κοινότητες.
Τέλος, ο Δήμαρχος της Pollica παρουσίασε τις διαδικασίες και τις προθεσμίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ίδρυση του ΕΟΕΣ. Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των Εμβληματικών Κοινοτήτων να πάνε στην Pollica στις 24 Απριλίου 2015 προκειμένου να υπογράψουν την τελική σύμβαση του ΕΟΕΣ.