Συμμετοχή του Δημήτρη Μανιατάκη στην Ημερίδα για τις Αναδυόμενες Αγορές της Υποσαχάριας Αφρικής που Πραγματοποίησε ο ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Eνημερωτική Ημερίδα για τις αναδυόμενες αγορές της Υποσαχάριας Αφρικής διοργάνωσε με μεγάλη συμμετοχή ο ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων σε συνεργασία με το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης την Τρίτη 17.2.2015 στα Γραφεία του ΣΕΒ.

Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του ΣΕΒ Διεθνείς Δράσεις και του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου για την υποστήριξη με πρακτικό τρόπο της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Εκπρόσωποι Πρεσβειών και στελέχη επιχειρήσεων με δραστηριότητα σε χώρες της Αφρικής αναφέρθηκαν στην πολύτιμη εμπειρία τους για την οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξης των χωρών αυτών, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις δυνατότητες εισόδου στις αγορές για 6 χώρες, τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία, τη Ζάμπια, τη Mποτσουάνα, την Κένυα και την Αιθιοπία. Την εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν Πρέσβεις, Πρόξενοι και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, παρακολούθησαν 150 στελέχη ελληνικών εταιριών, καταδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον που προκαλεί η Αφρικανική ήπειρος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Μανιατάκης αναφέρθηκε στους σκοπούς του Επιμελητηρίου που είναι η προώθηση και ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών σε όλα τα πεδία μεταξύ των αφρικανικών χωρών και της Ελλάδας. Σημείωσε ότι στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου, υπάρχει ένα βασικό εργαλείο για την παροχή υπηρεσιών. Είναι η ηλεκτρονική εφαρμογή “Africa at a Glance” όπου περιλαμβάνονται λεπτομερείς πληροφορίες για το οικονομικό περιβάλλον κάθε χώρας της Αφρικής, οι εμπορικές δραστηριότητες κάθε χώρας, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές καθώς επίσης και άλλες ενημερωτικές πληροφορίες που μπορούν να διευκολύνουν την ενημέρωση των επιχειρηματιών. Τέλος, τόνισε ότι οι οικονομίες της Αφρικής γνωρίζουν μια αξιοσημείωτη αναπτυξιακή πορεία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά τραπεζικοί Όμιλοι του εξωτερικού προβλέπουν ότι τα επόμενα είκοσι χρόνια η οικονομία της Αφρικής θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 7%, γεγονός που την καθιστά νέο προορισμό των διεθνών επενδυτών. Η παγκόσμια οικονομική κρίση ανέδειξε την προσαρμοστικότητα της αφρικάνικης ηπείρου, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ορθή οικονομική πολιτική που είχε ακολουθηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια, τον χαμηλό πληθωρισμό, τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και τη σχετική μείωση του χρέους.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων κ. Θανάσης Λαβίδας σημείωσε ότι η Υποσαχάρια Αφρική αποτελεί ανερχόμενη δύναμη, με ιδιαιτερότητες και ποικιλομορφία αγορών, αλλά και προσφορά σημαντικών επιχειρηματικών ευκαιριών λόγω των αναγκών για εκσυγχρονισμό των υποδομών, την τεχνολογική εξέλιξη και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Οι συγκεκριμένες χώρες, με συνολικό πληθυσμό 385 εκατομμύρια κατοίκους, εμφανίζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (η Ν. Αφρική 3%, η Νιγηρία 6,2%, η Ζάμπια 7,1%, η Μποτσουάνα 6%, η Κένυα 5,5%, η Αιθιοπία 10,4%). Οι ελληνικές επιχειρήσεις, σημείωσε, καλούνται να επιδοθούν σε ένα εξαγωγικό και επενδυτικό «σαφάρι» και, παρά τις δυσκολίες, να διεκδικήσουν ρόλο στην πρόοδο και εξέλιξή τους μεταφέροντας τεχνογνωσία, ενεργοποιώντας το νεανικό ανθρώπινο δυναμικό, εισάγοντας σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής, προσφέροντας νέα και ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής ευρωπαϊκής ποιότητας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας,σε κατασκευαστικά έργα μεγάλης και μεσαίας κλίμακας, στο περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους, στην ανάπτυξη της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, στην αγροτική παραγωγή, στα φαρμακευτικά προϊόντα και τις υπηρεσίες υγείας, με πολλές ακόμα ευκαιρίες και σε άλλους κλάδους.

Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τους τοπικούς Φορείς ΕΒΕΘ, ΣΒΒΕ και ΣΕΒΕ

Διαβάστε τον χαιρετισμό του κ. Δημήτρη Μανιατάκη εδώ.

Φωτογραφίες

--
--
ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων κ. Θανάσης Λαβίδαςο Πρόεδρος του ΣΕΒ Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων κ. Θανάσης Λαβίδας
--