Ομιλία της Βίκυς Ιγγλέζου Διευθύντριας του Μανιατακείου Ιδρύματος σε Ημερίδα για το Ελληνικό Ελαιόλαδο

Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Νέο Μείγμα Marketing για το Ελληνικό Ελαιόλαδο» το Σάββατο 7 Απριλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς. Το Φεστιβάλ διοργάνωσαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού, η ΠΕΜΕΤΕ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν με ομιλίες η Βίκυ Ιγγλέζου Διευθύντρια Μανιατακείου Ιδρύματος με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή: Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και οικονομικές προοπτικές», ο Δρ. Στάθης Αναστασόπουλος Δήμαρχος Μεσσήνης με θέμα «Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Μεσσηνιακού ελαιολάδου με έμφαση στα αντιοξειδωτικά», ο Βασίλης Καμβύσης Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων και πιστοποιημένος γευσιγνώστης ελαιολάδου με θέμα «Το μονοποικιλιακό ελαιόλαδο και οι ευκαιρίες της αγοράς, ο Μιχάλης Μανούσος Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Foodstandard Α.Ε. με θέμα «Πώς το ελαιόλαδο στο ράφι μιλάει με τον καταναλωτή», η Έλενα Παραβάντη Διατροφολόγος, Δημοσιογράφος, Ψυχολόγος, υπεύθυνη θεμάτων υγείας Olive Oil Times με θέμα «Η αντίληψη για το ελαιόλαδο στο εξωτερικό» και ο Ευτύχης Μπλέτσας Παρουσιαστής – Συγγραφέας Μαγειρικής Οικονομίας με θέμα «Η ελιά και το λάδι στην κουζίνα και την γλώσσα μας». Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Στέλιος Δρύς Διευθύνων Σύμβουλος Foodstandard Α.Ε.

Ομιλητές και συμμετέχοντες στην ημερίδα διερεύνησαν τρόπους και πρακτικές για τον σχεδιασμό και την προώθηση του ελληνικού ελαιόλαδου.

Η κυρία Ιγγλέζου εστίασε στην πολιτισμική και οικονομική αξία της Μεσογειακής Διατροφής και τη σύνδεση της με το ελαιόλαδο, το σημαντικότερο προϊόν που παράγει η Ελλάδα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη Μεσογειακή Διατροφή ως διατροφικό μοντέλο που εκφράζει τους λαούς που ζουν γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου και σημείωσε ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής συμβάλλει στην υγεία, το ευ ζην, και τη μακροζωία. Ανέλυσε την έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύνδεσή της με τη Μεσογειακή Διατροφή και την από 16 Νοεμβρίου 2010 απόφαση της UNESCO, που ενέγραψε τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και ανακήρυξε την Κορώνη, τη Soria, το Cilento και το Chefchaouen σε Εμβληματικές Κοινότητες. Τόνισε τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την ολοκληρωμένη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς επίσης και για την αναπτυξιακή προοπτική της Μεσογειακής Διατροφής ως παγκόσμιος άυλος θησαυρός που θα οδηγήσει σε κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της περιφέρειας. Τέλος, αναφέρθηκε στην παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα και στα διαρθρωτικά προβλήματα εξαγωγής του στο εξωτερικό. Συνέδεσε την παραγωγή με την τυποποίηση και την προώθηση με στόχο τη διατήρηση υψηλής ποιότητας και τιμής του ελαιολάδου και κατά συνέπεια την αύξηση των εξαγωγών της χώρας μας, ώστε να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά δυναμικό και σύνθετο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης.

Φωτογραφίες

--
--