Ομιλία της Διευθύντριας του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Εκδήλωση Κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι του Μανιατακείου Ιδρύματος,

Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ιδρύματος και εύχομαι Καλή και Δημιουργική Χρονιά.

Το 2017 ήταν για το Μανιατάκειον Ίδρυμα μια χρονιά πλούσια σε δράσεις πολιτιστικού, αναπτυξιακού και κοινωνικού περιεχομένου. Αυτό οφείλεται στη συνεργασία του Ιδρύματος με άλλους φορείς. Ενδεικτικά να αναφέρω:

1)            Την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα που από το 2009 έχουμε χτίσει μια συνεργασία με κοινές δράσεις σε θέματα προώθησης της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πύλου-Νέστορος και της ευρύτερης Μεσσηνίας.

2)            Τη Μητρόπολη Μεσσηνίας, με τα εκκλησιαστικά ιδρύματα που έχει συστήσει, στα οποία συμμετέχει το Μανιατάκειον Ίδρυμα. Θέλω να τονίσω την πολύτιμη συμβολή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομου στο βιβλίο που ετοιμάζει η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κα. Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη.... στο οποίο καταγράφονται οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και οι λοιποί ιστορικοί χώροι λατρείας του Δήμου Πύλου-Νέστορος καθώς και η ιστορία που συνοδεύει κάθε ένα από αυτά τα μνημεία.

3)            Το Δήμο Πύλου-Νέστορος … τι να πρωτοαναφέρω? Τη σταθερή συνεργασία στο θέμα της διαφύλαξης και προώθησης της Μ.Δ. ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τη συνεργασία στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που συμμετέχει το Ίδρυμα, τη συνεργασία σε εκδηλώσεις και συνέδρια για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την γενικότερη αναβάθμιση της Κορώνης και του ευρύτερου Δήμου.

4)            Την Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας και την Αντιπεριφερειάρχη κα Ελένη Αλειφέρη, με την οποία η συνεργασία είναι πολυεπίπεδη.

5)            Την Αρχαία Μεσσήνη και τον αειθαλή Καθηγητή κύριο Πέτρο Θέμελη, που είναι πάντα πρόθυμος να συνδράμει τις δράσεις του Ιδρύματος.

6)            Τα δύο Ιδρύματα της Μεσσηνίας, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Ίδρυμα Καρέλια που συνεργαζόμαστε σε δράσεις κοινού ενδιαφέροντος με γνώμονα την ανάδειξη της Μεσσηνίας.

7)            Τον Όμιλο ECONOMIA και την εκδότρια Αλεξάνδρα Βοβολίνη Λασκαρίδη των Εκδόσεων Κέρκυρα – economia Publishing που υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη των δράσεών μας και τα τελευταία 2 χρόνια το Ίδρυμα είναι χορηγός επικοινωνίας  του ECONOMIA Φοιτητικού Διαγωνισμού, που αποτελεί μια πλατφόρμα εξέλιξης νέων ατόμων και έκφρασης ιδεών, προσαρμοζόμενος στις προκλήσεις της εποχής μας. («ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ»)

8)            Την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τον ιδρυτή της κ. Κώστα Καρρά, αντιπρόεδρο της Europa Nostra, όπου η συνεργασία μας στοχεύει στην ανάπτυξη σχέσης αλληλοβοήθειας και αλληλοϋποστήριξης προς την επίτευξη των κοινών σκοπών των 2 φορέων.

9)            Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών  σε εκδόσεις βιβλίων ιστορικού περιεχομένου.

10)        Η Εταιρεία Computer Academy με τη διαχειρίστριά της κα Εύα Φουντουλάκη και τον Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κο Μανώλη Γιαννακουδάκη που από το 2009 στηρίζει τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Κορώνης με ημερίδες σχετικά με τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

11)        To Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και την πρόεδρό του κ. Αντωνία Τριχοπούλου για τη συνεργασία στο θέμα προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής. Ανειλημμένες υποχρεώσεις στο εξωτερικό δεν επέτρεψαν στην κα Τριχοπούλου να είναι μαζί μας απόψε, παρόλα αυτά εμείς την ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

12)        Το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης που από το 2011 οι συναυλίες κλασικής μουσικής, εκθέσεις εικαστικών, το έχουν κάνει θεσμό, αποσκοπώντας να γίνει πόλος πνευματικής κινητοποίησης και υλοποίησης σοβαρών πολιτιστικών παρεμβάσεων στην τοπική κοινωνία.

13)        Το ΤΕΙ Πελοποννήσου με το οποίο συνεργαζόμαστε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

14)        Τέλος, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συνεργασία με τον Ομότιμο Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α., κ. Γεώργιο Μέργο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «InHeriT: Προαγωγή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης» πέρα από εξαιρετικά καρποφόρα ήταν και τιμητική.

Λίγα λόγια για το "InHeriT: Προαγωγή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης": Πρόκειται για ένα 3ετές ερευνητικό πρόγραμμα Erasmus+στο οποίο συμμετέχουν η Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Middlesex University, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, η Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Νέαπολις Πάφου, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου Χανίων και το Ινστιτούτο Fondazione Flaminia της Ραβέννα.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.