Ο Καθηγητής Andrea Nanetti υποψήφιος από την Ιταλική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO για το Βραβείο “Jikji Memory of the World”

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022

O Andrea Nanetti, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Nanyang (Σιγκαπούρη) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος, επιλέχθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2022 από την Ιταλική Εθνική Επιτροπή της UNESCO ως υποψήφιος για το βραβείο Jikji “Memory of the World”.

Το βραβείο δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει όλες εκείνες τις προσπάθειες που συμβάλουν στη διαφύλαξη-διατήρηση και την προσβασιμότητα της τεκμηριωτικής κληρονομίας, ως κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, προωθώντας την καθολική πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώση.

Συγκεκριμένα, η υποψηφιότητα του Andrea Nanetti, Αναπληρωτή Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Βιβλιακής και Εμπειρικής Έρευνας στο NTU της Σιγκαπούρης, προέκυψε για την εφαρμογή ΕΗΜ - Engineering Historical Memory. Πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο το οποίο ξεκίνησε το 2008 και αποτελεί μια καινοτόμο εφαρμογή υπολογιστικής μηχανής που εφαρμόζεται στην έρευνα πρωτογενών ιστορικών πηγών, οι οποίες παρέχονται δωρεάν σε όποιον ενδιαφέρεται και μπορεί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Οι χρήστες της εφαρμογής έχουν πρόσβαση σε υψηλής ανάλυσης ψηφιακές αναπαραγωγές ιστορικών αντικειμένων.

Η Ιταλική Εθνική Επιτροπή της UNESCO, αφού υπέβαλε τον φάκελο υποψηφιότητας του Andrea Nanetti στα αρμόδια υπουργεία της Ιταλίας, τα οποία συναίνεσαν στην υποψηφιότητα, απέστειλε τον φάκελο στους διοργανωτές του Βραβείου για αξιολόγηση.