Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίττας του Μανιατακείου Ιδρύματος

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 το Μανιατάκειον Ίδρυμα έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίττα του στην Αθηναϊκή Λέσχη.

Η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος κα Βίκυ Ιγγλέζου αναφέρθηκε στο σύνολο των δράσεων που υλοποίησε το Ίδρυμα κατά το 2012, οι οποίοι εντάσσονται στους τρεις πυλώνες δραστηριοτήτων του: πολιτιστικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνεργασία του Ιδρύματος με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, ως τεχνικός του σύμβουλος, στο ζήτημα της προώθησης της πολιτιστικής και της αναπτυξιακής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής, όσο και στη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό οργανισμό Marco Polo System με στόχο την ένταξη των κάστρων της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης στον «Άτλαντα της Μεσογείου» και την ένταξη της Μεσογειακής Διατροφής σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτιστικής και αναπτυξιακής συνεργασίας,καθώς και σχεδιασμού προωθητικών ενεργειών των τοπικών προϊόντων με σκοπό την εξωστρέφεια. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που κάνει το Ίδρυμα όταν βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά ζητήματα, όπως στην περίπτωση που είχε δημιουργηθεί στον Δήμο Πύλου-Νέστορος με τη δημιουργία λιγνιτικών πεδίων και την εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή της Κορώνης, καθώς επίσης όταν, στα πλαίσια των διοικητικών μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, μίλησε για την εισαγωγή διαδικασιών λειτουργίας δημοσίου τομέα, με χρήση υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιώντας το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό σε αντιδιαστολή με την εργασιακή εφεδρεία. Τέλος, τόνισε τη συνεργασία του Ιδρύματος με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομο και την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Ελεήστριας και το Ταμείο Αρωγής Άπορων Μεσσήνιων Φοιτητών.

Στο πλαίσιο των αναπτυξιακού τομέα του Ιδρύματος, ο κ. Κίμων Στεριώτης, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μανιατακείου Ιδρύματος, παρουσίασε μελέτη με τίτλο «Τοπική Αυτοδιοίκηση & Επιχειρηματικότητα: στρατηγική και πολιτικές για ταχεία περιφερειακή ανάπτυξη και αποτελεσματικό ανθρώπινο δυναμικό». Ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να προωθήσει πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω του περιφερειακού προγραμματισμού, ο οποίος αποτελεί το «πιο σημαντικό εργαλείο» για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού και την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας. Τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς και με τους ιδιώτες επενδυτές. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας, που θα οδηγήσει σε ταχύτερη ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. (Διαβάστε εδώ τη μελέτη).

Ο Πρόεδρος κος. Δημήτρης Μανιατάκης και η Αντιπρόεδρος κα Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη ευχαρίστησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Συμβουλευτικής Επιτροπής και του Φίλους του Ιδρύματος για τη στήριξη και την προσφορά των υπηρεσιών τους. 

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κος. Δημήτρης Καφαντάρης αναφέρθηκε στη συμβολή του Μανιατακείου Ιδρύματος και των ιδρυτών του στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του δήμου και της ευρύτερης περιφέρειας.

Με την ευχή για μια καλή και δημιουργική χρονιά έκοψε την πίττα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, ο Πρέσβης της Κύπρου κος Ιωσήφ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κος Τσαυτάρης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κος Πετράκος, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κος. Μέργος, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Επίτιμος Δημότης Κορώνης κος. Σιούφας, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης κος Μουσούρης, ο τ. Πρόεδρος του ΕΦΕΤ και Διευθυντής σπουδών διατροφολογίας στο New York College κος. Κατσαρός, ο Πρύτανης του Α’ Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας κος Βελισσαρίου, η Αντιπρόεδρος του Ε.Ι.Υ. Καθηγήτρια κα Τριχοπούλου, ο Καθηγητής κος Τριχόπουλος, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Α’ Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας κος Καζάκος, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων κος Γκούμας, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κος Κωστόπουλος και άλλοι φίλοι του Μανιατακείου Ιδρύματος από τον επιχειρηματικό και τον ακαδημαϊκό χώρο.