Κοπή Πίτας του Μανιατακείου Ιδρύματος

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010

Κοπή Πίτας του Μανιατακείου Ιδρύματος

Με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Αθηναϊκή Λέσχη, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, η κυρία Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη, Εκδότρια-Διευθύντρια του Ομίλου Economia, ανέπτυξε το θέμα «Ο ρόλος των κοινωφελών ιδρυμάτων στην Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό».

Η κυρία Βοβολίνη, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρη Μανιατάκη, ανέφερε ότι το ζήτημα των κοινωφελών ιδρυμάτων στη χώρα μας είναι μια αισιόδοξη νότα στις ζοφερές μέρες που ζούμε λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης και ο ρόλος τους ήταν και θα είναι σημαντικός στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας τόσο στην Ανάπτυξη όσο και στη συμβολή στην ανάδειξη του Πολιτισμού μας. Η ίδια, όπως τόνισε, είχε από πολύ νωρίς συνειδητοποιήσει τον σημαντικό ρόλο των διαφόρων ελλήνων ευεργετών, λόγω της ενασχόλησης του Κωνσταντίνου και του Σπύρου Βοβολίνη με την ιστορία και τη δημοσιογραφία, καρπός των οποίων υπήρξε το Μέγα Ελληνικόν Βιογραφικόν Λεξικόν. Εν συνεχεία παρατήρησε ότι τα κοινωφελή ιδρύματα στο εξωτερικό έχουν τέτοια δυναμική ώστε να έχουν μεγάλη ζήτηση μεταπτυχιακά τμήματα που οδηγούν σε Masters of Voluntary Administration. Στη συνέχεια της ομιλίας της ανέφερε παραδείγματα ευεργετών και ιδρυμάτων με ιδιαίτερη συμβολή: α) στην Ανάπτυξη όπως ο Γεώργιος Αβέρωφ, η οικογένεια Ζάππα, ο Ευγένιος Ευγενίδης και β) στον Πολιτισμό όπως η οικογένεια Μπενάκη, η Αλεξάνδρα Τριάντη, κ.α. Ολοκληρώνοντας είπε ότι τα κοινωφελή «Ιδρύματα υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι πολύπλευροι μοχλοί πολυποίκιλης ανάπτυξης, έρευνας και καινοτομίας, διάσωσης της ιστορικής μνήμης, της εκπαίδευσης αλλά φυσικά και απασχόλησης» και αναφέρθηκε στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Ιστορική Μνήμη & Οικονομική Ανάπτυξη» που οργάνωσε το Μανιατάκειον Ίδρυμα από τις 2 έως τις 5 Ιουλίου 2009 στην Αθήνα και στην Κορώνη Μεσσηνίας.

Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, έκανε έναν απολογισμό των δραστηριοτήτων του ιδρύματος για το 2009 και τόνισε ότι πολλά ιδρύματα σήμερα είναι «αραχνιασμένα», ακριβώς επειδή είναι σε ισχύ ο Νόμος 2039/1939 ο οποίος είναι απαρχαιωμένος και δεν μπορεί να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία που δεν εγγυάται πάντα αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες. Πρότεινε τη δημιουργία μιας επιτροπής για να επεξεργαστεί το νέο θεσμικό καθεστώς που θα διέπει τα ιδρύματα, θα τα κάνει πιο ευέλικτα με σκοπό να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση αυτής της επιτροπής.

Ο γνωστός Μουσικολόγος και Λαογράφος Παναγιώτης Μυλωνάς εξήγησε με γλαφυρό τρόπο στο κοινό πως προέκυψε το έθιμο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Με την ευχή για καλή και δημιουργική χρονιά έκοψε την πίτα του Μανιατακείου Ιδρύματος ο τ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Επίτιμος Δημότης Κορώνης Δημήτριος Σιούφας, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των κοινωφελών ιδρυμάτων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Νίκος Γεωργαράκης, η Βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου, ο τ. Υπουργός Γεώργιος Δρυς και πολλοί άλλοι φίλοι του Μανιατακείου Ιδρύματος από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Διαβάστε την ομιλία της κυρίας Αλεξάνδρας Κ. Βοβολίνη

Φωτογραφίες

--
--
--
--