Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίττας του Μανιατακείου Ιδρύματος

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Την πρωτοχρονιάτικη πίττα έκοψε το Μανιατάκειον Ίδρυμα την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 στην Αθηναϊκή Λέσχη σε μια ζεστή εκδήλωση με έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα.

Κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Δρ. Λίνα Μενδώνη, Αρχαιολόγος στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, π. Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού με θέμα «Ο πολιτισμός ως εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών».

Η κυρία Μενδώνη, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρη Μανιατάκη, ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, καθώς συνιστά τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης. Αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο του Υπουργείο Πολιτισμού από το 1999-2014, όπου οι παρεμβάσεις του σε έργα ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς άγγιξαν το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ. Εξήγησε τις ενέργειες με τον οποίο εκτελούνται τα έργα σε όλη την επικράτεια και ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο ο πολιτισμός δημιουργεί εισόδημα. Επικεντρώθηκε στην ορθή διαχείριση του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύνδεσή τους με τον τουρισμό και πως οι συνέργειες μεταξύ τους -αλλά και με άλλους κλάδους- μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Έκλεισε την ομιλία της αναφέροντας τα λόγια δύο σύγχρονων θεωρητικών της οικονομίας του πολιτισμού, των Sharon Jeannotte και Dick Stanley «καθώς προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό μας και να τον μοιραστούμε με τους άλλους, δεν εκφράζουμε μόνον το ποιοι είμαστε, αλλά και το πώς ζούμε με τους συνανθρώπους μας. Συνεπώς με το να προάγουμε τον πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά, διατηρούμε έναν στρατηγικό πόρο εξίσου σημαντικό με ένα πυρηνικό οπλοστάσιο ή ένα πετρελαϊκό κοίτασμα». (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία.)

Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, ευχαρίστησε όλους τους καλεσμένους για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στις δράσεις του Ιδρύματος για το έτος 2014 και στον σύγχρονο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα κοινωφελή ιδρύματα την εποχή της οικονομικής κρίσης. Τόνισε ότι αποτελούν μοχλούς πολυποίκιλης ανάπτυξης, έρευνας και καινοτομίας, διάσωσης της ιστορικής μνήμης, εκπαίδευσης, απασχόλησης, καινοτομίας και τόνωσης της επιχειρηματικότητας. Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι «η στρατηγική “εκείνος που δεν κάνει τίποτα, δεν κάνει λάθη” δε μας ταιριάζει». Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος για τη στενή συνεργασία και επίσης ευχήθηκε καλή επιτυχία στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας να ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, αναφέρθηκε στη συμβολή του Μανιατακείου Ιδρύματος και των ιδρυτών του στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του δήμου και της ευρύτερης περιφέρειας καθώς επίσης και στη συνεργασία για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.

Με την ευχή για μια καλή και δημιουργική χρονιά έκοψε την πίττα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, ο Πρέσβυς της Ιταλίας Claudio Glaentzer, ο Πρέσβυς της Ν. Αφρικής S.R. Makgetla, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Επίτιμος Δημότης Κορώνης Δημήτρης Σιούφας, ο τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Απόστολος Γεωργιάδης, ο Βουλευτής και τ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Π. Φορτσάκης, η Ακαδημαϊκός και Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας Χρύσα Μαλτέζου, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Μιχαήλ Βροντάκης, ο Διοικητής του Κ.Α.Τ. Ευάγγελος Βουμβουλάκης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αρχαιολογικών Μεσσηνιακών Σπουδών Καθηγητής Πέτρος Θέμελης, οι Καθηγητές Αντωνία Τριχοπούλου, Νανώ Χατζηδάκη, Εμμανουήλ Γιαννακουδάκης και Αλκιβιάδης Κωστάκης, η Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής Δρ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, ο Γ. Γραμματέας του ΟΑΕΠ Άγγελος Κωτσιόπουλος, η Προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, ο Μεσσήνιος χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης με τη σύζυγο του Σόνια, η τ. Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, ο Καθηγητής Ανδρέας Καραμάνος, η Κατερίνα Κοσκινά Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου Έκτορας Βερύκιος,η κυρία Χρήστου Σαρτζετάκη, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη Ξενοφών Κάππας, στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων και άλλοι φίλοι του Μανιατακείου Ιδρύματος από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Διαβάστε την ομιλία του Προέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρη Μανιατάκη εδώ.

Φωτογραφίες

--
--
--
--