Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής: Ημερίδα 6ης Ιουλίου «Ενίσχυση της Ποιότητας του Ελαιολάδου Μέσω του ΠΟΠ: Ο Ρόλος της Γευσιγνωσίας, Ανάδειξη και Διαφύλαξη των Τοπικών Προϊόντων»

Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013

Η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κορώνη στο κτήριο Κλάπα, ήταν αφιερωμένη στο ελαιόλαδο το βασικό συστατικό του πιο υγιεινού διατροφικού μοντέλου, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, στον χαιρετισμό της Ημερίδας.

Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διασφάλιση της ποιότητας του εξαιρετικού ελαιολάδου, το οποίο παράγεται στο Δήμο Πύλου-Νέστορος αλλά και στη Μεσσηνία γενικότερα. Ο Δήμαρχος κ. Καφαντάρης αναφέρθηκε στις ενέργειες από πλευράς Δημοτικής Αρχής προς αυτή την κατεύθυνση, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, την υποστήριξη δημιουργίας πάνελ δοκιμαστών, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής σε προορισμό γευσιγνωσίας και έδωσε το στίγμα για την αναγκαιότητα επέκτασης του ΠΟΠ ελαιολάδου σε όλο το νομό… μια πάγια διεκδίκηση πολλών ετών που φαίνεται ότι επιτέλους υλοποιείται. Κλείνοντας, κάλεσε όλους τους φορείς να συμπλεύσουν με πνεύμα συνεργασίας και έχοντας κοινό στόχο την ανάδειξη των εκλεκτών τοπικών προϊόντων της Μεσσηνίας, καθώς έτσι θα δοθεί η δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης και τόνωσης της τοπικής οικονομίας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης στην ομιλία του επεσήμανε την προσπάθεια του Υπουργείου να υποστηρίξει τους ευρωπαϊκούς ποιοτικούς δέκτες και να συμπλεύσει με τους νέους, αναφορικά με το ΠΟΠ και το ΠΓΕ. Αναφερόμενος στις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας μας σημείωσε ότι στον κατάλογο με τα δέκα πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα, τα έξι είναι αγροτικά. Η διαπίστωση αυτή αποτυπώνει ξεκάθαρα το καθήκον της Πολιτείας στο να υποστηρίξει τα αγροτικά προϊόντα και το «χρυσό» που έχουμε στα χέρια μας, το ελαιόλαδο. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επέκταση του ΠΟΠ ελιάς και ελαιολάδου.

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα εργαλείο, σημείωσε ο Υπουργός. Το λάδι θα πρέπει να χρησιμεύσει ως ο «καταλύτης» για τη διάχυση της Μεσογειακής Διατροφής και τη διάδοση της πληροφορίας και της γνώσης. Ευχή του Υπουργού η προσπάθεια να μη μείνει στα λόγια, αλλά σε συνεργασία με τα αρμόδια Ινστιτούτα, τους φορείς και φυσικά την υποστήριξη του Υπουργείου να ενισχυθούν τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Επίσης, τόνισε ότι η ποιότητα χρειάζεται υποστήριξη, πιστοποίηση, έλεγχο και μηχανισμούς που θα προλαμβάνουν τη νοθεία.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ Μεσσηνιακών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, κ. Θανάσης Μαυρούλης παρουσίασε αναλυτικά την αναγκαιότητα των ΠΟΠ και των ΠΓΕ, γιατί με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η διατήρηση και η ποικιλομορφία των προϊόντων της αγροτικής παραγωγής και ενισχύεται η καλλιεργητική δυνατότητα κάθε τόπου. Το προϊόν είναι ο φορέας, εκπροσωπεί την κουλτούρα κάθε περιοχής, όπως αυτή εκφράζεται από τον καθιερωμένο τρόπο παραγωγής αλλά και από την εκτέλεση της συνταγής. Τα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και τα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς, οι οποίοι τα διαχωρίζουν από τα συμβατικά και διασφαλίζουν εγγυημένη ποιότητα.

Το Μέλος της Ομάδας Δοκιμαστών του οργανοληπτικού Εργαστηρίου ΕΣΒΙΤΕ, κ. Παναγιώτης Δημητρακόπουλος με την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή του έθιξε όλα τα κακώς κείμενα και όσα πρέπει να αποφεύγονται από τους παραγωγούς, προκειμένου να προστατεύουν το παραγόμενο προϊόν τους. Με σαφήνεια και παραδείγματα ανέλυσε πως ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να υστερήσει σε ποιότητα και διατροφική αξία, αν δεν ακολουθηθούν όλοι οι κανόνες καλλιέργειας, συγκομιδής, μεταφοράς, επεξεργασίας και αποθήκευσης.

Ο Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, Επιστημονικός Σύμβουλος, Επικεφαλής της Ομάδας του Εργαστηρίου γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Καλαμάτας, το οποίο και ανέλυσε τα δείγματα ελαιολάδων για το διαγωνισμό «Πανέλαιον», εξήγησε τη διαδικασία και έθεσε τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε η επιλογή των νικητών.

Αμέσως μετά ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, με τη βοήθεια της Συμβολαιογράφου, ανοίχθηκε ο σφραγισμένος φάκελος και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρη Καφαντάρη στην Ομάδα Παραγωγών «ΝΗΛΕΑΣ» από τη Χώρα. Το δεύτερο βραβείο απένειμε ο Βουλευτής Μεσσηνίας, κος Θανάσης Πετράκος στην εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου «AGROVIM» από την Καλαμάτα και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΜΕΠΟΠ κ. Θανάση Μαυρούλη στην επιχείρηση «ΟΙΚΟΣ BLAUEL, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» στη Μάνη.

 

Το βραβείο, το οποίο επιμελήθηκε ο κος Μαυρούλης, ήταν πιστό αντίγραφο οινοχόης γεωμετρικών χρόνων, το πρωτότυπο του οποίου βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Μετά το τέλος της Ημερίδας, η βραδιά συνεχίστηκε στην πλατεία του Μώλου στην Κορώνη όπου και έγινε η Ανακήρυξη της Νεαρής Πρέσβεως της Μεσογειακής Διατροφής για το έτος 2013. Η Μαρία-Ελένη Σιψά, μαθήτρια της Α΄ Τάξης Γυμνασίου Κορώνης ανακηρύχθηκε Νεαρή Πρέσβης και στη συνέχεια ανάγνωσε την έκθεσή της με τίτλο: Η Μεσογειακή Διατροφή Για Εμένα».

Την όμορφη βραδιά έντυσε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου «Εν Χορώ» της κυρίας Γκλεγκλέ. Οι χορεύτριες και οι χορευτές παρουσίασαν ένα εξαιρετικό θέαμα ευφραίνοντας τις καρδιές των παρευρισκομένων.

Για μια ακόμα χρονιά η Κορώνη αγκάλιασε τις εκδηλώσεις για τη Μεσογειακή Διατροφή, τιμώντας τον τίτλο της Εμβληματικής Κοινότητας, το οποίο και δικαίως κατέχει.