Ευρωπαίοι Σπουδαστές σε Κορώνη και Μεθώνη στο Θερινό Σχολείο Meduproject

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Την Παρασκευή 27 Αυγούστου ολοκληρώθηκε για φέτος το πρόγραμμα 40 ωρών Μeduproject 2010 - Θερινό Σχολείο στη Μεθώνη. Το Σχολείο έχει σήμα το άγαλμα της Ίσιδος από το μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης (graphics by Caterina Minganti).

Το Μeduproject ξεκίνησε το 2000 και σήμερα έχει τρία προγράμματα με 50 φοιτητές κάθε χρόνο: Νέα Ελληνικά, Φωτογραφία για την Αρχαιολογία, Φυσικό Περιβάλλον και Αρχαιολογία της Μεσογείου. Οι φοιτητές κατά τη διαμονή τους φιλοξενούνται στη κατασκήνωση του Δήμου Μεθώνης, ενώ τα μαθήματα γίνονται στο Δημοτικό σχολείο της Μεθώνης.

Το πρόγραμμα Μeduproject χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, τις Μινωικές Γραμμές και την οικογένεια Παυλόγιαννη (από τη Μεθώνη), μαζί με άλλους ιδιώτες της περιοχής: α) στο πρόγραμμα για το Φυσικό Περιβάλλον και Αρχαιολογία της Μεσογείου (που υλοποιείται σε συνεργασία με την 26η ΕΒΑ, την ΕΕΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, και το Δασαρχείο Καλαμάτας) συμμετέχει οικονομικά ο καπ. Σταύρος Κουρούπας (ο Ψωμάς), β) στο πρόγραμμα Φωτογραφίας (που υλοποιείται σε συνεργασία με την 26η ΕΒΑ και την Επιστημονική Επιτροπή για την Αναστήλωση, Στερέωση και Ανάδειξη των Κάστρων της Επαρχίας Πυλίας του Υπουργείου Πολιτισμού) συμμετέχει οικονομικά ο τ. Υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Κουλουριάνος.

Οι εκδόσεις του προγράμματος χρηματοδοτούνται από τον τ. Υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Κουλουριάνο και βρίσκονται στη σειρά “Μεσογειακά Ημερολόγια” του Meduproject.

Το Μeduproject αποτελεί πρωτοβουλία του Καθηγητή Andrea Nanetti, ο οποίος διδάσκει Βυζαντινή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, Μεσαιωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Modena και στην Αθήνα Βυζαντινή Ιστορία στο College Year. Είναι Σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος. Ο Καθηγητής Nanetti είναι γνωστός για το ερευνητικό του έργο, το οποίο επικεντρώνεται στην μελέτη των Ενετικών εγγράφων και χρονικών τα οποία συνδέονται με την ιστορία της Μεσογείου (13ος - 15ος αιώνας) και τη μελέτη της εικόνας, κατά τις περιόδους του ύστερου Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Μεταξύ του 1996 και του 2010, μέρος των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών, έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 100 ομιλίες στην Ευρώπη, τη Ρωσία, τις Η.Π.Α., την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία.

Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Μeduproject S.r.I. (Ίμολα και Ραβέννα) και το Ινστιτούτο Arethas για Μεσογειακά Προγράμματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη συνεργασία των Δήμων της Μεθώνης και της Κορώνης, της Νομαρχίας Μεσσηνίας, του Κέντρου Ιστορίας και Παλαιογραφίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και με την αιγίδα της σχολής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και του Τμήματος Γραμμάτων και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου «Tor Vergata» της Ρώμης. Τα προγράμματα εκμάθησης Νέων Ελληνικών, Φυσικού Περιβάλλοντος και Αρχαιολογίας της Μεσογείου, και Φωτογραφίας που διδάσκονται στη Μεθώνη, είναι από τα καλύτερα σε πανεπιστημιακό επίπεδο, συνδυάζονται με καλοκαιρινές διακοπές και αποτελούν ένα πολιτιστικό ταξίδι. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Nanetti «Η γνώση των Νέων Ελληνικών σήμερα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο εργασίας όχι μόνο για τους ιστορικούς, αρχαιολόγους, κ.λ.π., αλλά ακόμα και για κάποιον που θέλει να κάνει διακοπές και ταυτόχρονα να μάθει την ιστορία της περιοχής».

Το βράδυ της Παρασκευής 27 Αυγούστου το Μανιατάκειον Ίδρυμα οργάνωσε τελετή απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης του Θερινού Σχολείου 2010 στη Κορώνη. Τα πιστοποιητικά απένειμαν η κυρία Αικατερίνη Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η κυρία Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, ο κύριος Ιωάννης Πλεμμένος, Ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και η κυρία Ευγενία Κοκκέβη, Κοινωνική Λειτουργός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος.

Φωτογραφίες

--
--