Εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2008

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, την Τετάρτη 28 Μαΐου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, τον Δήμο Κορώνης και τον Δήμο Μεθώνης, παρουσίασε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ώρα 19:30 τον Β’ τόμο του βιβλίου του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μπολόνια Andrea Nanetti, με τίτλο «Έγγραφα Κορώνης και Μεθώνης. Αναζήτηση και κριτική των δύο κύριων οφθαλμών του Κοινού της Βενετίας (ΙΔ΄ και ΙΕ΄ αι.)».

Το βιβλίο, αποτελούμενο από 744 σελίδες, παραπέμπει σε λεπτομερείς αναφορές των ανθρώπων της εποχής και παρέχει πλήθος πληροφοριών της ιστορίας των Ελληνικών Χωρών υπό Βενετική κυριαρχία, κυρίως της Κορώνης και της Μεθώνης τον 14ο & 15ο αιώνα. Η μελέτη του Καθηγητή Andrea Nanetti ανοίγει ένα παράθυρο της ιστορίας που θα μπορούσε με το πέρασμα του χρόνου να λησμονηθεί αν δεν βρισκόταν ο Καθηγητής να ασχοληθεί με αυτή την επίπονη εργασία μέσα από τα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας.

Στην εκδήλωση, απηύθυναν χαιρετισμούς:

  1. Δημήτρης Μανιατάκης, Πρόεδρος Μανιατακείου Ιδρύματος
  2. Barbara Marengo Scarante, Δημοσιογράφος, σύζυγος του Πρέσβη της Ιταλίας
  3. Θοδωρής Σαλαντής, Δήμαρχος Κορώνης
  4. Ηρακλής Μιχελής, Δήμαρχος Μεθώνης

Βασικοί ομιλητές ήταν:

  1. Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Κ.κ. Χρυσόστομος
  2. Αντώνης Σαμαράς, Βουλευτής Μεσσηνίας
  3. Ταξιάρχης Γ. Κόλιας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών - Διευθυντής του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
  4. Andrea Nanetti, Καθηγητής Πανεπιστήμιου της Μπολόνια

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Εμμανουήλ Γιαννακουδάκης, Καθηγητής Πληροφορικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Δημήτρης Μανιατάκης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο επίπονο έργο του Καθηγητή Andrea Nanetti, δεδομένου ότι ο συγγραφέας «εργάσθηκε συστηματικά και σκληρά μέσα σε μουχλιασμένα έγγραφα, που απαιτούσαν ιδιαίτερο χειρισμό και μεγάλη προσοχή». Τόνισε την ύψιστη σημασία που είχε η αναδάφιση αυτών των εγγράφων και τη σημαίνουσα και υπολογίσιμη θέση που είχε η Κορώνη κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, όπως επίσης και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην ανάπτυξη και άνθιση τομέων, όπως το διαμετακομιστικό εμπόριο, η αγροτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα και το πολιτιστικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής.

Καταλήγοντας, μίλησε για τους τρεις πυλώνες δραστηριότητας του Ιδρύματος (πολιτιστικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό) και τόνισε την επιδίωξη του Ιδρύματος για τη δημιουργία ενός δήμου με διεθνή προβολή και δράση σε θέματα πολιτισμού, οικονομικής και αειφόρου ανάπτυξης, με κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία. Τέλος, αναφέρθηκε στον στόχο του Ιδρύματος να φέρει κοντά τους απανταχού εκπροσώπους της νεότερης γενιάς, που επιθυμούν να προσφέρουν εμπειρία και γνώση και στους αλλοδαπούς που ζουν στην Κορώνη και θέλουν να ενταχθούν περισσότερο στον κοινωνικό της ιστό.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο podium η Δημοσιογράφος και σύζυγος του Πρέσβη της Ιταλίας, Barbara Marengo Scarante, οποία ξεκίνησε λέγοντας ότι συμμετέχει σε αυτή την εκδήλωση με ιδιαίτερη συγκίνηση, δεδομένου ότι έχει σπουδάσει ιστορία και η ίδια είναι Βενετσιάνα. Τόνισε ότι «η Βενετία είναι κάθε μέρα παρούσα στην Ελλάδα και το καταλαβαίνουμε σήμερα. Μίλησε για τη σημασία της έρευνας του Καθηγητή Nanetti, με τον οποίο έχει δουλέψει μαζί στα Αρχεία της Βενετίας. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι «η Μεθώνη και η Κορώνη ήταν τα μάτια της Ιταλίας γιατί έδειχναν τον δρόμο προς τη Βενετία».

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κορώνης, Θοδωρής Σαλαντής, ο οποίος με ιδιαίτερη συγκίνηση είπε ότι αισθάνεται σαν να βρίσκεται στην Κορώνη. Μίλησε για την πολυπολιτισμική Κορώνη και για τη σφραγίδα που έβαλαν στη Μεσογειακή Ιστορία τόσο η Κορώνη όσο και η Μεθώνη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα λόγια του συγγραφέα του βιβλίου ένα χρόνο πριν, όταν γνωρίσθηκε με τον Καθηγητή Nanetti: «Δήμαρχε, εκείνα τα χρόνια η Κορώνη ήταν για την Μεσόγειο, αυτό που σήμερα ονομάζουμε Άμστερνταμ στην Ευρώπη».

Καταλήγοντας με περίσσια συγκίνηση επεσήμανε τα εξής: «Φίλες και φίλοι, η σύγχρονη Κορώνη, η σημερινή Κορώνη δεν υπολείπεται προσπαθειών. Διεκδικεί την κορυφή και σας θέλει όλους δίπλα της. Σας περιμένουμε όλους εκεί να σας διδάξουμε την ιστορία μας, τη φιλοξενία μας. Έχουμε ανθρώπους… είμαστε άνθρωποι που βαδίζουμε για το αύριο με σεβασμό στο χθες, στο λαμπρό παρελθόν».

Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε ο Δήμαρχος Μεθώνης, Ηρακλής Μιχελής, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Μανιατακείου Ιδρύματος καθώς και τον Καθηγητή Nanetti. Αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά του Καθηγητή στην έρευνα της ιστορίας των ελληνικών χωρών υπό Βενετική κυριαρχία και κυρίως της Μεθώνης και της Κορώνης. Είπε ότι «μέσω της έρευνας, διαφωτίζεται στην ιστορική μνήμη η περιπετειώδης πορεία των δύο πόλεων, της Μεθώνης και της Κορώνης μέσα στους αιώνες και συμβάλει στην αναβίωση του ιστορικού παρελθόντος, που σημαδεύει το παρόν και αναδεικνύει την πολιτιστική φυσιογνωμία τους».

Ο πρώτος ομιλητής, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομος, έλαβε τον λόγο από τον συντονιστή της εκδήλωσης και εστίασε την ομιλία του στη παρουσίαση της εκκλησιαστικής κατάστασης των δύο κύριων οφθαλμών του Κοινού της Βενετίας κατά τον ΙΔ’ και ΙΕ΄ αιώνα. Στους συγκεκριμένους αιώνες η Κορώνη και η Μεθώνη αναβαθμίστηκαν από εκκλησιαστικής πλευράς, διαμορφώνοντας το γενικότερο διεκκλησιαστικό γίγνεσθαι της εποχής και ταυτόχρονα επηρέασαν την εν γένει κοινωνική ζωή. Ο Μητροπολίτης τόνισε το αναμφισβήτητα «αξιόλογο και λίαν θετικό έργο των ιερέων και συγχρόνως νοταρίων, τόσο στην οικονομική και εμπορική ανάπτυξη των δύο συγκεκριμένων πόλεων, όσο και στην επίτευξη μιας εύρυθμης και έννομης λειτουργίας και κοινωνικής προσφοράς, του υπό τη μορφή τότε λειτουργούντος κράτους».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην ιστορική μνήμη και σε όσα αυτή μας διδάσκει για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον. «Και το μέλλον, και για τις δύο αυτές μεσσηνιακές πόλεις, την Κορώνη και τη Μεθώνη, τόσο στον χώρο του πολιτισμού όσο και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας μπορούν και πάλι να αποτελέσουν πύλες εισόδου και διαλόγου, μεταξύ Ανατολής και Δύσεως».

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, Βουλευτής Μεσσηνίας, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο και στο έργο του Καθηγητή Nanetti, λέγοντας ότι «… αποτελεί προσφορά για την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Μεσσηνία». Αναφέρθηκε στη δυσκολία του έργου με το οποίο ενεπλάκη, με στόχο να αποκτήσει το ευρύτερο κοινό μια γονιμότερη επαφή με την ιστορία του. Είπε χαρακτηριστικά «Πως μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον, όταν δεν πατάμε γερά στο παρελθόν;» Μίλησε για τη σημαντικότητα των εγγράφων, τα οποία είναι αυθεντικές πηγές της ιστορίας και δεν υπόκεινται στην υποκειμενικότητα του συγγραφέα. Κατέληξε λέγοντας ότι «Συγχαίρω και πάλι τον Καθηγητή Andrea Nanetti για την προσφορά αγάπης του… και εύχομαι να συνεχίσει να μας δίνει τέτοιου είδους έργα, που πλουτίζουν τη γνώση για το παρελθόν του τόπου μας».

Ευθύς αμέσως ανέβηκε στο podium ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτριος Σιούφας, ο οποίος ανέφερε τους οι λόγους για τους οποίους παραβρέθηκε στην εκδήλωση.