Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012
Τη Δευτέρα 25 Ιουνίου και ώρα 20:00 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ … ευαισθητοποιούμε τον κόσμο της εκπαίδευσης», στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Κορυδαλλού. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, ο Δήμος Κορυδαλλού και ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθηνών-Πειραιώς, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, με τη συμμετοχή του τμήματος Διατροφολογίας του New York College.
Η εκδήλωση ήταν στα πλαίσια της πανελλήνιας καμπάνιας: "Μεσογειακή διατροφή και Υγεία", στην οποία συμμετέχουν η Περιφέρεια Αττικής και οι Γενικοί Γραμματείς των δήμων της χώρας αλλά και του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες ο κ. Αρτέμης Αθανασάκης, Φυσικός, Καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών και Αγωγής Υγείας, η κα. Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια Μανιατακείου Ιδρύματος, η κα. Θεοδώρα Καλογεράκου, Μ.Sc Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Μ.Sc Διαιτολογίας-Διατροφολογίας και ο κ. Κωνσταντίνος Καλαχάνης, Φιλόλογος-Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νίκος Κατσαρός, Χημικός, Δ/ντης Τμήματος Διατροφολογίας NYC, πρώην Πρόεδρος ΕΦΕΤ.
Οι ομιλητές τόνισαν τις ευεργετικές επιδράσεις της Μεσογειακής Διατροφής στη φυσική και ψυχική υγεία των ανθρώπων και κυρίως των παιδιών. Σημείωσαν ότι όλοι πρέπει να εκπαιδευτούμε να τρώμε μεσογειακά διότι πέραν του πιο υγιούς διατροφικού μοντέλου, η κατανάλωση τοπικών, εποχιακών προϊόντων, ωφελεί την τοπική οικονομία και κοινωνία και τίθεται στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης, αναπτύσσοντας την επιχειρηματικότητα.
Η κα. Ιγγλέζου εστίασε στην πολιτισμική αξία της Μεσογειακής Διατροφής και τη σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη Μεσογειακή Διατροφή ως διατροφικό μοντέλο που εκφράζει τους λαούς που ζουν γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου και σημείωσε ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής συμβάλλει στο ευ ζην, στην υγεία, στη μείωση των νοσημάτων. Ανέλυσε την έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύνδεσή της με τη Μεσογειακή Διατροφή και την από 16 Νοεμβρίου 2010 απόφαση της UNESCO, που ενέγραψε τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και ανακήρυξε την Κορώνη, τη Soria, το Cilento και το Chefchaouen σε Εμβληματικές Κοινότητες. Εν συνεχεία τόνισε το οξύμωρο της θλιβερής πρωτιάς της Ελλάδας σε παχύσαρκα άτομα στην Ευρώπη και για τους κοινωνικούς παράγοντες που συμβάλουν στην παιδική παχυσαρκία. Σημείωσε τη σημασία της εκπαίδευσης και των προγραμμάτων αγωγής υγείας που γίνονται στα σχολεία προκειμένου οι μαθητές να μάθουν να καταναλώνουν ότι είναι πιο υγιεινό και χρήσιμο για την υγεία τους και να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της Μεσογειακής Διατροφής. Τελειώνοντας, «φώτισε» τις έμμεσες συνέπειες των προγραμμάτων αυτών που είναι η γνώση για το περιβάλλον και την αειφορία, χρησιμοποιώντας ως «όχημα» τη Μεσογειακή Διατροφή.