Διεθνής Ημερίδα από το Μανιατάκειον Ίδρυμα σε Συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά

Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου το Μανιατάκειον Ίδρυμα διοργάνωσε Διεθνή Ημερίδα με την ευκαιρία επίσκεψης στην Κορώνη του θερινού σχολείου Καλαμάτας, το οποίο οργάνωσαν η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και άλλοι φορείς.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενίσχυση της ελληνικής παιδείας των ομογενών με την καθημερινή βίωση της ελληνικής κουλτούρας, η κοινωνικοποίηση των νέων σε ένα αμιγές ελληνικό περιβάλλον και η δημιουργία ελληνικής συνείδησης που θα συντελέσει στην καλλιέργεια, διατήρηση και προώθηση του ελληνισμού στη διασπορά.
Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, χαιρέτισε την Ημερίδα, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και τόνισε τη σημασία του Απόδημου Ελληνισμού και τη σημαντική συμβολή του στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική εξέλιξη του συνολικού ελληνικού κόσμου, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας.

Ο Πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Τζαλαλής, ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για τη διοργάνωση και αναφέρθηκε στους σκοπούς του θερινού σχολείου «ελληνικής γλώσσας» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2005.

Η Αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Πελαγία Λευτάκη, στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε επιγραμματικά στην ιστορία της Κορώνης καθώς και στους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Έλληνες της Διασποράς.

Η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη, στην ομιλία της με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά της Κορώνης ως παράγοντας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρθηκε στα δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κορώνης: α) την πολιτιστική διάσταση της Μεσογειακής Διατροφής και τη διαφύλαξή της ως άυλο πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας και β) το κάστρο της Κορώνης. Τόνισε ότι και τα δύο αυτά πολιτιστικά αγαθά συνδέουν την Κορώνη με αναπτυξιακή προοπτική και μπορεί να γίνουν «ατμομηχανές» αλλά ταυτόχρονα και καταλύτες κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης.

Ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, Δημήτρης Βελισσαρίου, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Μεσσηνιακών προϊόντων και κυρίως στην παγκοσμίου φήμης κορωνέικη ελιά. Τόνισε την σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με το Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το βιβλίο των Ν. Γεωργαράκη και Ν. Δεμερτζή με τίτλο «Το πολιτικό πορτρέτο της Ελλάδας: κρίση και η αποδόμηση του πολιτικού». Οι συγγραφείς αναφέρθηκαν στα αίτια της κρίσης, στα συναισθήματα που αυτή «γέννησε» και στους ψυχοκοινωνικούς μηχανισμούς, μέσω των οποίων αυτά τα συναισθήματα οδήγησαν σε μορφές πολιτικής δράσης ή αδράνειας. Ο Ν. Γεωργαράκης μίλησε για το πελατειακό κράτος που έχει τις ρίζες του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, με τον γνωστό «μπάρμπα στην Κορώνη» και που φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, Διονύσης Παπαδάτος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δράσεις του Ιδρύματος σχετικά με την αειφόρο αγροτική παραγωγή στη Μεσσηνία. Σκοπός του Ιδρύματος είναι να υποστηριχθεί η ταυτότητα των τοπικών προϊόντων, να ενισχυθεί η ποιότητά τους, να συνδεθούν με τον πολιτισμό της περιοχής προκειμένου να αποφέρουν κέρδος στην τοπική αγορά και να συμβάλουν στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Ο Καθηγητής Παναγιώτης Νιάρχος στην ομιλία του με τίτλο «Έρευνα για την ύπαρξη εξωηλιακών πλανητών», εστίασε στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας για την ύπαρξη άλλων πλανητών στο Σύμπαν που δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 30 (ανάμεσα σε πάνω από 1000 επιβεβαιωμένους) εξωηλιακοί πλανήτες που μοιάζουν αρκετά με τη Γη, αλλά κανένας δεν είναι εντελώς όμοιος με αυτή. Η έρευνα συνεχίζεται από τη Γη και το Διάστημα και ελπίζουμε σε μερικά χρόνια να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στο αιώνιο πρόβλημα αν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Νιάρχος ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της μοναδικότητας της Ελληνικής γλώσσας από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα και επέστησε την προσοχή των φοιτητών και των φοιτητριών να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, η οποία αποτελεί την κυριότερη έκφραση και μαρτυρία του Ελληνικού πολιτισμού.

Στο τέλος των εργασιών της Ημερίδας ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κάλεσε τους νέους και τις νέες να συνεχίσουν τις επαφές τους με την Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με την ανάληψη καίριων πρωτοβουλιών, η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας θα ανατραπεί και θα δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης.

Οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ιστορική περιήγηση της Κορώνης από τον πρώην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνης και οικονομολόγο Δημήτρη Κυριαζή.