20 Μαϊου 2016 ο Πρώτος Επίσημος Εορτασμός της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

του Χρήστου Μαλασπίνα

Στις 20 Μαϊου 2016 θα εορτασθεί, με πανηγυρικές εκδηλώσεις στην ομογένεια της Ιταλίας η καθιέρωση της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Ο σχετικός Νόμος θα έχει ψηφισθεί μέσα στον Απρίλιο, όπως δήλωσε χθες στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για την ελληνική Διασπορά (sic) o αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρης Πλευράκης.

Η ψήφιση του Νόμου, που θα αφορά τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, θα ανοίξει το δρόμο για την υποβολή αιτήματος προς την ΟΥΝΕΣΚΟ για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

Μιλώντας αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Panhellenic Post ο κ. Πλευράκης, τόνισε ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις φέτος θα γίνουν στην Ιταλία και, ειδικότερα στη Νάπολη “γιατί από κει ξεκίνησε η ιδέα, από τον Γιάννη Κορίνθιο, τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ)”. Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας οι εκδηλώσεις θα γενικευθούν παντού όπου υπάρχει οργανωμένος ελληνισμό, φυσικά και στην Ελλάδα.

Η ΓΓΑΕ προγραμματίζει να εορτασθεί η καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας με διαλέξεις, και εκδηλώσεις σε Σχολεία, Πανεπιστήμια ακόμη και σε οργανώσεις της ομογένειας Ιταλίας, κάτι για το οποίο χρειάζεται η άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων παραγόντων μια και ο υπολειπόμενος χρόνος δεν είναι πολύς.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Πρόταση για καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας κατέθεσε καταρχήν ο Γιάννης Κορίνθιος τον Οκτώβριο 2014 στη Βουλή και στη συνέχεια το Δεκέμβρη του 2014 σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα «Ελληνισμός και Φιλελληνισμός της Ιταλίας – Κοινές Δράσεις για την προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού», ο Marco Galdi, δήμαρχος της Cava de΄ Tirreni και πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, ο Γιάννης Κορίνθιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και εκ μέρους του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ιταλία και υιοθετήθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης στη Ρώμη του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, των αντιπροέδρων Δημήτρη Καφαντάρη και Γιάννη Καραγιάννη με τον Marco Galdi και τον Γιάννη Κορίνθιο.

Στη συνέχεια τα Δημοτικά Συμβούλια το ένα μετά το άλλο άρχισαν να υιοθετούν με ψηφίσματά τους την πρόταση.