Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για την Ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014

Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πελοποννήσου υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, συναντήθηκε με το Διευθυντή του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, Δρ Γεώργιο Μπαουράκη, τον Πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος, κ. Δημήτρη Μανιατάκη, τον Γενικό Διευθυντή του και εκπρόσωπο του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλης», κ. Ξενοφών Κάππα, και τον Πρύτανη-Πρόεδρο του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου, καθηγητή, κ. Δημήτριο Βελισσαρίου, στο Δημαρχείο της Πύλου, όπου υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

Η υπογραφή του εν λόγω Πρωτοκόλλου, από φορείς που διαθέτουν ιδιαίτερη εμπειρία αλλά και αναγνωρισιμότητα, στοχεύει στην επισφράγιση των ενεργειών δικτύωσης και διασύνδεσης των προαναφερόμενων οργανισμών και φορέων, με γνώμονα την προώθηση και ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής, καθώς και την εκπόνηση πολιτιστικών και τουριστικών ανταλλαγών, συνδεδεμένων με την απόφαση της UNESCO, για την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος τιμώντας και υποστηρίζοντας έμπρακτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μετά την παραπάνω απόφαση της U NESCO και την ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα, συνεχίζει τις στοχευόμενες δράσεις, με σκοπό την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας και τη σύνδεσή αυτών με την κοινή κληρονομιά των λαών της Μεσογείου.Σε συνέχεια πρότασης του κ. Καφαντάρη αποφασίστηκε η κα Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, να τεθεί επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των εμπλεκόμενων φορέων στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

Σε δήλωσή του ο κ. Καφαντάρης ανέφερε τα εξής: «Ο στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε στη σημασία της Μεσογειακής Διατροφής, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η προσπάθεια χρειάζεται να είναι συλλογική, ενώ κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία όλων των φορέων για την εκπλήρωση του στόχου αυτού. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που συνοδοιπόροι μας σε αυτή την προσπάθεια θα είναι, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το Μ.Α.Ι.Χ., το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Α’Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, καθώς ο κάθε φορέας, με βάση τις δικές του δυνατότητες και γνώσεις, θα συνδράμει, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Από τη μεριά του ο κ. Μανιατάκης δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση αποτελεί επισφράγιση της συλλογικής προσπάθειας που γίνεται για την προβολή της Μεσογειακής Διατροφής. Θεωρώ ότι αυτή η συνάντηση, μεταξύ πέντε σπουδαίων φορέων που διαθέτουν γνώση και εμπειρία του αντικειμένου, αποτελεί μόνο την αρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας, η οποία θα έχει επίκεντρο την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής αλλά και την ανάδειξη της Κορώνης σε πιλοτικό μοντέλο πολιτιστικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης για την ίδια την πόλη και την ευρύτερη Μεσσηνία. Είμαστε περήφανοι διότι συμβάλαμε στην ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα για τη Μεσογειακή Διατροφή και έκτοτε πρωτοστατούμε σε επίπεδο πρωτοβουλιών και δράσεων για τη διαφύλαξη και προώθηση της πολιτιστικής αλλά και αναπτυξιακής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής».

Εν συνεχεία ο κ. Κάππας αναφερόμενος στη σημαντικότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος, τόνισε: «Σήμερα ξεκινάει μια σημαντική προσπάθεια από τους πέντε φορείς, όπου ο καθένας μπορεί να συμβάλει από τον δικό του τομέα, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε κοινές δράσεις, οι οποίες θα αναβαθμίσουν τόσο την περιοχή όσο και τη Μεσογειακή Διατροφή, υποστηρίζοντας έτσι την ανάπτυξη σε όλη τη Μεσσηνία».

Ο κ. Βελισσαρίου είπε: «Ως Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου είμαστε ευτυχείς που συμβάλλουμε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, που έχει σχέση με τη Μεσογειακή Διατροφή, και πιστεύουμε ότι το ίδρυμά μας έχει και τις γνώσεις και τα γνωστικά αντικείμενα, ώστε να βοηθήσει και να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, όσο πιο καλά μπορεί σε επιστημονικό και σε επικοινωνιακό επίπεδο».

Τέλος, ο κ. Μπαουράκης δήλωσε: «Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας επισφραγίζει με επίσημο τρόπο την πρόθεση συνεργασίας των πέντε φορέων. Η αμοιβαία κατανόηση, ο σεβασμός στην εμπειρία του καθενός και η συντονισμένη δράση αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία των κοινών μας προσπαθειών».