Ξεκίνησε ο Θεσμός του Νεαρού Πρέσβη της Κορώνης για τη Μεσογειακή Διατροφή

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Το Σάββατο 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στη πλατεία του μόλου τελετή βράβευσης και ορισμός του Νεαρού Πρέσβη Μεσογειακής Διατροφής της Κορώνης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Εβδομάδας Μεσογειακής Διατροφής που διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου-Νέστος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα. Ο θεσμός του Νεαρού Πρέσβη της Μεσογειακής Διατροφής έρχεται σε συνέχεια της Διακήρυξης της Κορώνης (4 Ιουνίου 2011) που υπογράφηκε μεταξύ των εκπροσώπων των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή.

Με απόφαση του κ. Δημήτρη Καφαντάρη, δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός έκθεσης, στο Γυμνάσιο Κορώνης, με θέμα «Τι σημαίνει Μεσογειακή Διατροφή για μένα».

Στη συνέχεια δημιουργήθηκε τριμελής επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού με Πρόεδρο, την καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφολογίας κα Αντωνία Τριχοπούλου και μέλη τη Φιλόλογο, κα Παναγιώτα Κούτη και τη Φιλόλογο κα Ιωάννα Γρουσουζάκου που αξιολόγησαν τις εκθέσεις.

Οι μαθητές που έγραψαν τις τρεις καλύτερες εκθέσεις και βραβεύτηκαν είναι:

  • η Ελένη Μάλλιου μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου, με βαθμό 9,5
  • η Σοφία Τσιώτου μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου με βαθμό 9 και
  • ο Λεωνίδας Τσιριγώτης μαθητής της Γ’ Γυμνασίου με βαθμό 8,5.

Νεαρή Πρέσβης της Εμβληματικής Κορώνης για τη Μεσογειακή Διατροφή ανακηρύχθηκε η μαθήτρια Ελένη Μάλλιου. Η Ελένη θα συμμετέχει, ως εκπρόσωπος της Κορώνης σε εκδηλώσεις για τη Μεσογειακή Διατροφή. Έτσι θα μεταφέρει τις εμπειρίες της, θα συμμετέχει στον διαπολιτισμικό διάλογο και θα συνεισφέρει στη μεταφορά της γνώσης στις νεότερες γενιές.

Παρατίθενται οι τρεις βραβευθείσες εκθέσεις:

Ελένη Μάλλιου

Β’ Τάξη Γυμνασίου Κορώνης

Με τον όρο «Μεσογειακή Διατροφή», εννοούμε ένα συγκεκριμένο τρόπο διατροφής του ανθρώπου, που στηρίζεται στη γνωστή διατροφική πυραμίδα. Ονομάζεται Μεσογειακή, γιατί αναφέρεται στους λαούς που ζουν γύρω απ’ τη Μεσόγειο, οι οποίοι καλλιεργούν τροφές που ευδοκιμούν στα εδάφη τους και τρέφονται με αυτές. Τέτοιες τροφές είναι τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα, που αποτελούν τη βάση της πυραμίδας, τα γαλακτοκομικά σε μικρότερο βαθμό και τα ψάρια και το κόκκινο κρέας στην κορυφή της πυραμίδας.

Η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή έχει να κάνει με την τοπική κουλτούρα κάθε λαού και κάθε τόπου, τον τρόπο ζωής, τις καλλιέργειες, τις αγροτικές εργασίες, τα ήθη και έθιμα, την ιστορία και τον πολιτισμό του. Έχει να κάνει με τα μυστικά και τις γνώσεις της γιαγιάς ή της γειτονιάς με τα οικογενειακά τραπέζια.

Για μένα παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή σημαίνει το Κυριακάτικο τραπέζι με τις νοστιμιές της μαμάς, αλλά και το ζυμωτό ψωμί της γιαγιάς, τις πλούσιες σαλάτες με τα εποχιακά κάθε φορά λαχανικά και φρούτα, τις υπέροχες πίτες, τον καγιανά, τις χυλοπίτες, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα των Χριστουγέννων και πολλά άλλα φαγητά και γλυκά. Όλα είναι παράδοση, νοσταλγία, μυρωδιές.

Δυστυχώς, όμως ζούμε σε μια εποχή υπεραφθονίας υλικών αγαθών και πλαστή ευημερίας, όπου οι άνθρωποι υποκύπτουν στη γευστικότητα της βιομηχανοποιημένης διατροφής και την ευκολία του «γρήγορου» φαγητού. Με αποτέλεσμα αφενός την επιβάρυνση του οργανισμού με ακατάλληλες τροφές και αφετέρου την κατανάλωση θερμίδων που οδηγούν σε προβλήματα υγείας, στην παχυσαρκίας, σε καρδιολογικά προβλήματα κ.α.

Η Μεσογειακή Διατροφή έρχεται ως λύση σωτηρίας του σύγχρονου ανθρώπου, αφού έχει αποδείξει ότι άνθρωποι που ζούσαν σύμφωνα με αυτήν κατείχαν το μυστικό της μακροζωίας. Είναι βέβαιον ότι το ελαιόλαδο και τα προϊόντα της ελληνικής γης έχουν μια ευεργετική ιδιότητα στην φυσική, σωματική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού με αποτέλεσμα την ψυχική και σωματική υγεία.

Για μένα ο υγιεινός τρόπος ζωής θεμελιώνεται απ’ τα πρώτα στάδια της ζωής του ανθρώπου. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι γονείς. Ωστόσο, πολλές μητέρες, παρασυρμένες από την ευκολία του «έτοιμου» φαγητού, λόγω της δικής τους υπεραπασχόλησης όπως και οι άμεσοι συγγενείς νομίζοντας ότι δίνουν αγάπη και φροντίδα στα παιδιά τους τα οδηγούν σε μια ζωή κακής ποιότητας, με υπερευαισθησία στις ιώσεις, στις αλλεργίες και στην παχυσαρκία.

Και το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει ευθύνη για αυτήν την δυσχερή κατάσταση με το να μην ελέγχει τη διατροφή των μαθητών. Η έλλειψη πρωινού, η κατανάλωση θερμιδοφόρων τροφών, το «έτοιμο» φαγητό, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η τηλεόραση και το πολύ internet είναι κάποιοι από τους σημαντικότερους παράγοντες προβλημάτων των σύγχρονων νέων.

Έτσι, λοιπόν, η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί έναν απλό, φυσικό τρόπο διατροφής του ανθρώπου, όπου σε συνδυασμό με τη φυσική άσκηση επιτυγχάνεται η σωστά ανάπτυξη του ανθρώπου. Τέλος, η υγεία δεν είναι μια «μοιραία» εξέλιξη της ζωής, αλλά μια συνειδητή επιλογή του κάθε ανθρώπου σχετικά με τον τρόπο ζωής. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για την υγεία του και τον τρόπο ζωής του. Και ισχύει η φράση «Είμαστε ότι τρώμε».

Σοφία Τσιώτου

Γ’ Τάξη Γυμνασίου Κορώνης

Η Ελληνική παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή είναι παγκοσμίως γνωστή ως μια από τις πιο υγιεινές διατροφές όλου του κόσμου. Αποτελείται κυρίως από φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, ψάρια και σε μικρότερες ποσότητες κόκκινο κρέας και γλυκίσματα. Γενικά, σε αυτή τη διατροφή περιέχονται όλων των ειδών τροφές έτσι ώστε να μην παραλείπεται και να ικανοποιείται ο καθένας. Η σωστή κατανομή της ποσότητας που καταναλώνεται όμως είναι αυτό που κάνει τη Μεσογειακή διατροφή αλλά και παράλληλα υγιεινή.

Η περιοχή που μένω, η Κορώνη, έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO να αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στον τομέα της Ελληνικής παραδοσιακή Μεσογειακής διατροφής. Και όχι άδικα. Οι κάτοικοι της Κορώνης από πάντα ακολουθούν τη Μεσογειακή Διατροφή. Αρχικά φυσικά, δεν είχαν και άλλη επιλογή, αφού τα προϊόντα που παράγει η περιοχή είναι αυτά που ανήκουν στη Μεσογειακή διατροφή. Αργότερα όμως, ακόμα και όταν υπήρχε η δυνατότητα εισαγωγής άλλων προϊόντων, οι κάτοικοι έχοντας αναγνωρίσει πλέον την αξία μιας διατροφής σαν την Μεσογειακή, προσπάθησαν να διατηρήσουν αυτές τις διατροφικές συνήθειες, ίσως προσθέτοντας μερικές αλλαγές και τροποποιήσεις σε αυτές. Ακόμα και σήμερα, η Μεσογειακή διατροφή δέχεται μεγάλες επιρροές και προσπάθειες διαστρέβλωσης και τροποποίησής της. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι δεν υποκύπτουν και καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να διατηρήσουν τη Μεσογειακή διατροφή ακέραια. Βλέπετε, όταν κάποιος σαν εμένα, από μικρό παιδί, έχει συνηθίσει στη διατροφή αυτή και την έχει συνδυάσει με τον τόπο του και τα παιδικά του χρόνια, είναι δύσκολο να τα αλλάξει όλα αυτά έτσι απλά.

Πέρα από αυτά όμως η Μεσογειακή διατροφή έχει εξαιρετικές ιδιότητες. Βοηθάει τον άνθρωπο να παραμείνει υγιής καθώς παρέχει στο σώμα ακριβώς τα απαραίτητα. Έχει αποδειχθεί πως όσοι ακολουθούν μια τέτοια διατροφή όχι μόνο έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας αλλά ζουν περισσότερο!

Δυστυχώς, όπως ανέφερα και πριν, γίνονται πολλές απόπειρες μετάλλαξης της Μεσογειακής διατροφής σύμφωνα με άλλες ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Πρέπει όμως να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε αυτές τις συνήθειες. Μιας που και η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές καθώς η άσχημη πολιτική και οικονομική κατάσταση αλλοιώνει και την πολιτισμική της ταυτότητα, πρέπει να διατηρήσουμε τα λίγα χαρακτηριστικά που μας εκφράζουν ως ανθρώπους και πιο σημαντικά ως Έλληνες.

Λεωνίδας Τσιριγώτης

Γ’ Τάξη Γυμνασίου Κορώνης

Για εμένα η Ελληνική παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή σημαίνει πάρα πολλά. Είναι μια φράση που κρύβει μέσα της χιλιάδες γεύσεις και πολλές μυρωδιές.

Όμως όλα αυτά δεν γίνεται να σας τα αναπτύξω σε μια ξερή κόλλα χαρτί, αυτό το θέμα δεν περιγράφεται με λόγια και λέξεις, αλλά με πράξεις δηλαδή με γευστικά φαγητά φτιαγμένα με ντόπια προϊόντα, τηγανισμένα με ελαιόλαδο της περιοχής μας βγαλμένο από τις ελιές που καλλιεργούν οι άνθρωποι της περιοχής.

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που ζω σε μια περιοχή που κυρίαρχο στοιχείο της διατροφής μας είναι τα παραδοσιακά μεσογειακά προϊόντα. Άσχετα αν δεν ακολουθώ καθημερινά μια μεσογειακή διατροφή είμαι ευτυχισμένος που ο τόπος που γεννήθηκα είναι μια κωμόπολη στην οποία παράγονται μεσογειακά προϊόντα αγνά, ντόπια και παράλληλα πολύ γευστικά.