Τιμητική Διάκριση του Προέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος από τον Σύνδεσμο Κορωναίων «Παναγία η Ελεήστρια»

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023

Στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Κορωναίων «Παναγία η Ελεήστρια», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 στην αίθουσα Ατλαντίς» του Radisson Blu Park Hotel, τιμήθηκε ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, για τη διαχρονική προσφορά του στην Κορώνη, καθώς και για το έργο που παράγει το Μανιατάκειον Ίδρυμα. Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Μανιατάκης υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ιστορικού συλλόγου, που συστήθηκε το 1961 και που σε όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα.

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κορωναίων «Παναγία η Ελεήστρια», Βασίλης Αποστολόπουλος, αναφέρθηκε στην ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά του Δημήτρη Μανιατάκη και τόνισε ότι στο πρόσωπό του τιμάται όχι μόνο το έργο του Μανιατακείου Ιδρύματος που είναι αποτέλεσμα  πάθους, ζήλου αλλά και φρόνησης στον τομέα του πολιτισμού, αλλά και οι αξίες που ενστερνίζεται. Τέλος, επεσήμανε ότι η  σεμνή αλλά συμβολική αυτή τελετή αποτελεί την έμπρακτη ένδειξη βαθύτατης τιμής, αγάπης και σεβασμού προς τον άνθρωπο Δημήτρη Μανιατάκη.

Ο Δημήτρης Μανιατάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κορωναίων «Παναγία η Ελεήστρια» για την τιμητική διάκριση και επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει με την ίδια ζέση να υποστηρίζει τη συστηµατική ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής παρουσίας της Μεσσηνιακής Καστροπολιτείας. Το εγχείρημα αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεργασία του Μανιατακείου Ιδρύματος, της Δημοτικής Αρχής και άλλων τοπικών φορέων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και την ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα. Τόνισε ότι ο πολιτιστικός πλούτος και η τουριστική ανάπτυξη αποτελούν σπουδαία κεφάλαια για τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και η σύζευξή τους θα οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Ολοκλήρωσε τη σύντομη ομιλία του ανακοινώνοντας ότι το Μανιατάκειον Ίδρυμα θα ανοίξει Τοπικό Γραφείο στην Κορώνη για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του, με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας για την προστασία, τη βιωσιμότητα και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε προβολή από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Κορώνης του αφηγηματικού ντοκιμαντέρ «Ρεσάλτο» που αναφέρεται στην προσπάθεια μίας ομάδας επίλεκτων αγωνιστών από την Κορώνη και τις γύρω περιοχές να ανακαταλάβει το πολιορκημένο, από τους Οθωμανούς, κάστρο της Κορώνης στις 13 Φεβρουαρίου 1824.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο γενικός γραμματέας ΚΕΔΕ και Πρόεδρος της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης Παναγιώτης Μαργιάννης, ο επικεφαλής της παράταξης «Νεστόριος Σοφία» Δημήτρης Βρεττάκος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Γεώργιος Δημόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Αττικής Γιώργος Βλάχος κ.ά.