Συνεργασία Του Μανιατακείου Ιδρύματος Με Τον Δήμο Πύλου-Νέστορος

Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020

Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου ο κ. Παναγιώτης Καρβέλας, Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος, συνοδευόμενος από τη κα Μαρία Σταυροπούλου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Δόμησης και Ποιότητας Ζωής του δήμου, επισκέφθηκε τα γραφεία του Μανιατακείου Ιδρύματος όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον κ. Δημήτρη Μανιατάκη, Πρόεδρο, την κα Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, Αντιπρόεδρο και την κα Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια του ιδρύματος.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με τη Δημοτική Ενότητα Κορώνης όπως:

  • Η στήριξη του νότιου τμήματος του κάστρου Κορώνης και η χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών από τον δήμο και το ίδρυμα, για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο κ. Μανιατάκης επεσήμανε ότι ήδη από τις 29 Νοεμβρίου 2019, βάσει της υπ’ αριθμόν 8 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει εγκριθεί ποσό 15.000 € για τη μερική χρηματοδότηση του εν λόγω έργου. Ο κ. Καρβέλας ευχαρίστησε το ίδρυμα και αναφέρθηκε στη συνέχιση της επιτυχούς σύμπραξης κράτους, φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωφελούς ιδρύματος.  
  • Ο ηλεκτροφωτισμός του παραλιακού μετώπου κάτω από το κάστρο της Κορώνης.
  • Η επικείμενη Διακυβερνητική Τηλεδιάσκεψη του Δικτύου των χωρών και των εμβληματικών κοινοτήτων που υποστήριξαν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO) που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου 2020.
  • Η πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύματος για την επέκταση του παράκτιου μετώπου Κιτριές-Πεταλίδι μέχρι την Κορώνη, στο πλαίσιο επανατοποθέτησης των περιοχών στον πολιτικό και οικονομικό ιστό της Μεσσηνίας, συμβάλλοντας στην κοινή προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των παραγόντων που συνιστούν τη δυναμική των δήμων Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος.
  • Η μελέτη για αλλαγή χρήσης του παλιού Γυμνασίου Κορώνης σε Πνευματικό Κέντρο, χώρο επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης των κατοίκων, που μέχρι σήμερα στερείται η Κορώνη.
  • Η πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύματος για θέσπιση ετήσιου βραβείου στη μνήμη του αείμνηστου Γιώργου Μπίζου με τίτλο Βραβείο «Γεώργιος Μπίζος».  Η αξιολόγηση των αιτήσεων, θα γίνεται από επιστημονική επιτροπή 2ετούς διάρκειας, που στην πρώτη της συνεδρίαση θα ορίσει τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων και τους όρους συμμετοχής.

Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Καρβέλας υπογράμμισε ότι η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου, οι εργασίες στήριξης του κάστρου της Κορώνης καθώς και όλα τα υπόλοιπα θέματα που θα δρομολογηθούν άμεσα, αποτελούν έργα που αναβαθμίζουν την Κορώνη της μακραίωνης ιστορίας και του πολιτισμού, συνδέοντάς την με τον τουρισμό και τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την αγαστή συνεργασία.  

Στη συνέχεια μετέβησαν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όπου συνάντησαν τον κ. Θεμιστοκλή Βλαχούλη, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και τις ανάδοχες μελετήτριες κα Ιουλία Βομπίρη και κα Άννα Αρβανιτάκη, προκειμένου να οριστικοποιηθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες για την σύνταξη των μελετών στερέωσης των επισφαλών τμημάτων των βραχωδών πλευρών στη νότια πλευρά του κάστρου της Κορώνης και του ηλεκτροφωτισμού του παραλιακού μετώπου κάτω από το κάστρο. Ακολούθως, δεδομένου του έντονου ενδιαφέροντος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα, οι μελέτες θα δοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για να τις εντάξουν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, πιστό στους καταστατικούς του σκοπούς και ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της πολιτείας, επιλέγει την παραγωγική παρεμβατική δράση και συνδράμει στη διάσωση και ανάδειξη του κάστρου της Κορώνης, μνημείου-συμβόλου και φορέα ιστορικής μνήμης και στολίδι στην είσοδο του μεσσηνιακού κόλπου.