Συνέδριο στη Νέα Υόρκη με Θέμα την Αρχαία Μεσσήνη και τις Πόλεις της Μεσσηνίας

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008

Την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου το Center for Ancient Studies του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (New York University) διοργάνωσε επιστημονικό συνέδριο για την Αρχαία Μεσσήνη, με τη συμμετοχή καθηγητών απ’ όλο τον κόσμο. Το θέμα του συνεδρίου ήταν “From Slavery to Freedom: Messene and the Cities of Messenia”.

Εμπνευστής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Φιλολογικών Σπουδών Φίλιππος Μήτσης, με τη συμμετοχή της Νομαρχίας της Καλαμάτας, του ελληνικού Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας και του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού. Βασικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης η κα Σοφία Καλαντζάκου, Υφυπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, εκ μέρους της Νομαρχίας Μεσσηνίας κος Δημήτρης Καφαντάρης, Αντινομάρχης και πρόεδρος της ΝΕΤΠ, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ, κος Παναγιώτης Τσιμογιάννης και εκ μέρους του Μανιατακείου Ιδρύματος ο Καθηγητής Andrea Nanetti, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Το συνέδριο παρακολούθησε ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, κος Δημήτρης Μανιατάκης και η Αντιπρόεδρος, κα Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη.

Η κυρία Σοφία Καλαντζάκου εξήρε το έργο του καθηγητή Θέμελη, μίλησε για την ήπια ανάπτυξη της Μεσσηνίας με στόχο τον ποιοτικό τουρισμό και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Ο Καθηγητής Αρχαιολογίας και Διευθυντής των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, Πέτρος Θέμελης, μίλησε για τα σπουδαία ευρήματα που έχουν έρθει στο φως. Μέσα από μια σειρά φωτογραφιών μετέφερε τους παρευρισκόμενους στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαία Μεσσήνης.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια Andrea Nanetti, μεταξύ άλλων είπε ότι: «… Η εθνολογική εικόνα που έχουν τα ελληνικά εδάφη που επιλέχθηκαν από τους Ενετούς αποδεικνύει την επιβίωση ή ακόμη και τον θρίαμβο του πολιτισμού των χωρών υπό Βενετική κυριαρχία, όπως ακριβώς συνέβη στην Αίγυπτο, με την αλλαγή από το Φαραωνικό καθεστώς στη Μακεδονική κυριαρχία, στη Ρώμη, κλπ.

Αυτά είναι παραδείγματα αρχαίων τοπικών πολιτισμών που δεν αφομοιώθηκαν ώστε να προσαρμοστούν με τον πολιτισμό των Βενετών, αλλά αντίθετα άλλαξαν τη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής των Βενετών και εν κατακλείδι τους ενσωμάτωσαν στους κόλπους τους».

Ο πρόεδρος της ΝΕΤΠ Δημήτρης Καφαντάρης και ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ Παναγιώτης Τσιμογιάννης χάρισαν στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Μάθιου Σαντιράκο το δίτομο λεύκωμα με τίτλο «Μεσσηνία: Τόπος, Χρόνος, Άνθρωποι». Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, παραμονή της έναρξης του συνεδρίου, η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σοφία Καλαντζάκου, επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Κ.κ. Δημήτριο. Την κυρία Καλαντζάκου συνόδευαν στην επίσκεψή της ο πάντα δραστήριος Αντινομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Καφαντάρης, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ Παναγιώτης Τσιμογιάννης, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης και η Αντιπρόεδρος Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη.