Συνέδριο για τη Μεσογειακή Διατροφή και την Υγεία από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στην Χαλκιδική

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017

16 με 20 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε το 5ήμερο συνέδριο/διαδραστικό event Mediterranean Diet and Health στη Χαλκιδική στο Sani Resort, με στόχο την προβολή της Μεσογειακής Διατροφής και την εισαγωγή των συμμετεχόντων σε αυτό τον υγιεινό τρόπο διατροφής στη θεωρία αλλά και στη πράξη.

Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαίοι διεθνείς επιστήμονες και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε συνεργασία με τη βραβευμένη τηλεοπτική σειρά The Cooking Odyssey για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής.

Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί τρόπο ζωής για χιλιάδες χρόνια σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας της Κύπρου, της Κροατίας, του Μαρόκου και της Πορτογαλίας. Πρόσφατα, η Μεσογειακή Διατροφή έχει γίνει το επίκεντρο του κλάδου της υγείας παγκοσμίως.

Το συνέδριο με συντονιστή τον Έλληνα Στέφανο Κάλη, Αναπληρωτή Καθηγητή στη Ιατρική Σχολή και Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης ημερίδας Μεσογειακής Διατροφής και Υγείας στο Χώρο Εργασίας που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 2014.

Η Αντωνία Τριχοπούλου, Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στo Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος στην ομιλία της, την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το ψωμί και η ελιά, που ήταν για πολλές δεκαετίες το δεκατιανό μας, αποτελεί ένα εξαιρετικό super food και δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η επιτραπέζια ελιά περιέχει όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες που ενδέχεται να έχει χάσει ένα ελαιόλαδο». Κατέληξε σημειώνοντας ότι «Η Μεσογειακή Διατροφή αποδεικνύεται σωτήρια τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την αειφορία» και «έχει αποδειχθεί ότι το δένδρο της ελιάς παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο καταναλώνει».

Έλληνες και ξένοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν από τους πλέον ειδικούς τα οφέλη και τις τελευταίες εξελίξεις για τη Μεσογειακή Διατροφή αλλά και να επισκεφτούν ελαιοτριβεία, οινοποιία, και τυροκομικές μονάδες και να γευτούν ελληνικά προϊόντα.

Τα επιστημονικά στοιχεία αδιαμφισβήτητα υποστηρίζουν τη Μεσογειακή Διατροφή, και η προβολή της από διακεκριμένους επιστήμονες στη χώρα μας μέσα από αυτό το συνέδριο, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να υπάρξει μια οργανωμένη προαγωγή της ελληνικής διατροφής και των προϊόντων της ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης.