Συμμετοχή του Προέδρου του Μανιατακείου Ιδρύματος σε Διημερίδα με Τίτλο «Εξάγοντας Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα» στην Costa Navarino

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Ίδρυμα Γ. & Β. Καρέλια διοργάνωσαν διημερίδα με τίτλο «Εξάγοντας Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα, στο συνεδριακό κέντρο House of Events στην Costa Navarino, με την οργανωτική υποστήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Στην κατάμεστη αίθουσα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το γενικό πλαίσιο άσκησης εξαγωγικής δραστηριότητας, το εξαγωγικό marketing, τους τρόπους χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων, την ποιότητα των τροφίμων, από ειδικούς και καταξιωμένους επιστήμονες και επιχειρηματίες. Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε επίσης κατά την παρουσίαση επιτυχών παραδειγμάτων διεθνοποιημένων επιχειρήσεων, όπως η GAEA, η εταιρεία Παπαδημητρίου και Odysea.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλης, κ. Ξενοφών Κάππας, δήλωσε ότι «τα μεσσηνιακά αγροτικά προϊόντα, παρόλο που στην πλειοψηφία τους είναι υψηλής ποιότητας δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τις δυνατότητες διείσδυσής τους στις ξένες αγορές. Με τη διημερίδα που διοργανώνουμε, ελπίζουμε να βοηθήσουμε τους μικρούς παραγωγούς της Μεσσηνίας να ενημερωθούν για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην εξαγωγή των προϊόντων τους προκειμένου να γνωρίζουν τις δυνατότητες ανάπτυξής τους».

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, Βικτωρία Καρέλια δήλωσε ότι «με τη διημερίδα αυτή ελπίζουμε να συμβάλουμε στον προβληματισμό των Μεσσήνιων παραγωγών αγροτικών προϊόντων, που είτε περιορίζουν τη δραστηριότητά τους εντός των συνόρων είτε προωθούν τα προϊόντα τους προς εξαγωγή μέσα από κανάλια που ελαχιστοποιούν το οικονομικό τους όφελος και τις προοπτικές ανάπτυξής τους. Στόχος μας είναι να πείσουμε ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για υγιή, ανταγωνιστική και επικερδή εξαγωγική προσπάθεια, που βασίζεται αφενός στο σωστό συνδυασμό προϊόντων χαρακτηριστικών και αφετέρου στη γνώση του εμπορικού, νομοθετικού και χρηματοοικονομικού πλαισίου που διέπει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μέσα σε ένα σύνθετο διεθνές περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το σωστό μίγμα για επιτυχημένες εξαγωγές». Στην τοποθέτησή του δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «παρόλο που στην Ελλάδα παράγονται εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν εξαγωγική δραστηριότητα είναι η μικρή παραγωγή, η μη χρήση διαδικασιών τυποποίησης, η προχειρότητα στη στρατηγική marketing και φυσικά η ελληνική γραφειοκρατία. Θεωρώ ότι, για να ξεπεραστούν αυτά και προκειμένου να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε στη δράση, θα πρέπει: Α) Να δημιουργηθεί σε κάθε περιφέρεια ένας φορέας προώθησης των εξαγωγών, τύπου Κ.Ε.Π., ο οποίος να επανδρωθεί με στελέχη που θα διαθέτουν εμπειρία στις εξαγωγές και θα υποβοηθούνται από εκπροσώπους των φορέων που έλαβαν μέρος στη διημερίδα. Τα στελέχη αυτά θα συμβουλεύουν τις εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν εξωστρεφή προσανατολισμό, και Β) Του χρόνου να κάνουμε μια επαναληπτική συνάντηση και να δούμε πόσοι από τους μικρούς παραγωγούς ακολούθησαν όλα όσα είπαμε και έτσι να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα.

Συνολικά περισσότεροι από 130 επαγγελματίες και παραγωγοί της Μεσσηνίας παρακολούθησαν τη διημερίδα. Πραγματοποιήθηκαν 28 εισηγήσεις από καθηγητές Πανεπιστημίων, επαγγελματίες και γνώστες των εξαγωγών, προσφέροντας την εμπειρία τους, πολύτιμη ενημέρωση και σημαντικά στοιχεία στους συμμετέχοντες. Οι εργασίες της διημερίδας έκλεισαν με την πραγματοποίηση 240 συναντήσεων ανάμεσα σε παραγωγούς και αγοραστές από την Ελλάδα, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με σκοπό το κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών.