Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στη Δι’ασκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών

Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

Την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η 2ήμερη Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών με τίτλο «Το ελαιόλαδο ως βάση της Μεσογειακής Διατροφής και πολύτιμος σύμμαχος της υγείας» στην Πύλο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδα, τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αίθουσα «Great Hall» του κέντρου εκδηλώσεων «House of Events» Costa Navarino).

Στη Διάσκεψη προέδρευσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής «Φυσικοί Πόροι» (ΝΑΤ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Ossi Martikainen, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος για το πλούσιο πρόγραμμα και για την αυθεντική Μεσσηνιακή εμπειρία που θα απολαύσουν όλοι οι συμμετέχοντες. Συνόψισε λέγοντας ότι το ελαιόλαδο αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όχι μόνο ως αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφικής αλυσίδας αλλά και ως πρωταρχικός παράγοντας της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Καφαντάρης καλωσόρισε τους Ευρωπαίους δημάρχους και περιφερειάρχες και τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη τιμή για τον τόπο η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου – που για πρώτη φορά διεξάγεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία - μετά από σκληρή διεκδίκηση. Καταθέσαμε φάκελο υποψηφιότητας και καταφέραμε να επιλεγούμε ανάμεσα σε 3 χώρες, την Nantes της Γαλλίας και το Rotterdam της Ολλανδίας. Πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία γιατί το ελαιόλαδο αποτελεί κεντρικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο του Δήμου, αλλά ολόκληρης της Μεσσηνίας».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης στην Πελοπόννησο που η παραγωγή του ελαιολάδου είναι βασική πηγή για την τοπική ανάπτυξη και επισήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύει την εξωστρέφεια της χώρας μας με τη συμμετοχή της σε σημαντικά ευρωπαϊκά fora. Ανέφερε ότι «Με τεκμηριωμένες προτάσεις και στοιχειοθετημένες παρεμβάσεις αναδεικνύουμε τον παραγωγικό πλούτο της χώρας μας με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την ενίχυση του επιχειρείν και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης». Στη συνέχεια τόνισε τη σημασία ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε με στόχο την προώθηση μιας αειφόρας πολιτικής για τα τρόφιμα, που θα συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων, αλλά και τις μελέτες της Ε.Ε. η ζήτηση για τα αγροτικά προϊόντα αναμένεται να εκτοξευθεί μέχρι το 2050. Η ζήτηση θα είναι αναλογική για προϊόντα ποιότητας, ταυτότητας και ασφάλειας και αυτό αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα που παράγει προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και βιολογικά. Τόνισε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική στο μοντέλο μαζικής ομογενοποιημένης παραγωγής, αλλά σε αυτό της ποιότητας, αναφέροντας λεπτομερώς τη στρατηγική προς αυτής την κατεύθυνση.

Εκ μέρους του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, την κα Αντωνία Τριχοπούλου εκπροσώπησε η κα Ελένη Πέππα, η οποία στη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, τόσο όσον αφορά την υγεία, όσο και τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Τόνισε ότι η ευεργετική δράση οφείλεται στο σύνολο των τροφίμων που την απαρτίζουν και πολύ λιγότερο σε μεμονωμένα τρόφιμα. Η μεσογειακή διατροφή έχει χαρακτηρισθεί ως «βιώσιμη διατροφή» λόγω της χαμηλής περιβαλλοντικής επίπτωσης που έχει. Επίσης είναι σημαντικό να υποστηριχθούν τα παραδοσιακά τρόφιμα που την συνιστούν και να γίνουν προσπάθειες έτσι ώστε να διαδοθούν στις επόμενες γενιές.

Εκ μέρους του Μανιατακείου Ιδρύματος συμμετείχε η Διευθύντρια Βίκυ Ιγγλέζου. Αναφέρθηκε στην πολιτισμική αξία της Μεσογειακής Διατροφής τονίζοντας πως η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού πλούτου (ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού) που τη διαμορφώνει. Επεσήμανε τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη βιώσιμη ανάπτυξη και υπογράμμισε την σχεδόν 10ετή εμπειρία του Μανιατακείου Ιδρύματος προς αυτή την κατεύθυνση μέσω των project που συμμετέχει. Τέλος, μίλησε για την εξαιρετικά δυναμική συνέργεια μεταξύ ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, γαστρονομίας και τουρισμού υποδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο η τοπική διατροφική παράδοση γίνεται κινητήρια δύναμη της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Στις εργασίες της Διάσκεψης συμμετείχαν σχεδόν 150 δήμαρχοι και περιφερειάρχες από 25 χώρες της Ε.Ε. και 31 δήμαρχοι μέλη της ΚΕΔΕ.