Συμμετοχή του Γυμνασίου Κορώνης και του Μανιατακείου Ιδρύματος στο 3ήμερο Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ήμερου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Ενεργοί πολίτες και αειφόρος διαχείριση στον ίσκιο της γιαγιάς ελιάς», που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, ως συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ», από την Παρασκευή 5 έως την Κυριακή 7 Απριλίου 2013 στην Καλαμάτα. Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας, στα εργαστήρια του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας και σε πεδία (ελαιοτριβείο – μουσείο στο Χαρακοπιό Μεσσηνίας, υπεραιωνόβιο ελαιώνα Αγίου Μάρκου Κορώνης, Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Ελεήστριας Κορώνης, Μανιατάκειο Ίδρυμα στην Κορώνη).

Στο Σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, από σχολεία όλης της Ελλάδας, που ανήκουν στο Δίκτυο «ΕΛΙΑ», υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων της χώρας, τα σχολεία των οποίων είναι ενταγμένα στο Δίκτυο, εκπαιδευτικοί μέλη Παιδαγωγικών Ομάδων των συνεργαζόμενων με το Δίκτυο Κ.Π.Ε. και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και της Παιδαγωγικής Ομάδας του Δικτύου.

Η έναρξη των εργασιών έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 5 Απριλίου με καλωσόρισμα από τον υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας, κ. Γεώργιο Παναγόπουλο, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και παρουσίασε ένα βίντεο ντυμένο με μουσική, φωτογραφία και ποίηση, με όλες τις ιστορικές, παραδοσιακές, φυσικές ομορφιές της Μεσσηνίας, τα προϊόντα της, μεγάλες προσωπικότητες από τη Μεσσηνία, κλπ.

Στο Σεμινάριο παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι:

· Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Χατζής

· Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτριος Καφαντάρης

· Εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλαμάτας, κ. Ανδρέας Καραγιάννης, Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ

· Εκπρόσωπος του Προέδρου του ΤΕΙ Καλαμάτας, αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Στέφανος Γιακουμάτος

· Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης ν. Μεσσηνίας κ. Νικόλαος Κλάδης, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό εκ μέρους του Περιφερειακού Δ/ ντή Π. και Δ. Εκπ/σης Πελοποννήσου κ. Πέτρου Μισθού

· Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης ν. Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Πλατάρος

· Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτριος Μανιατάκης

Η κα Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, στην ομιλία της με τίτλο «Μεσογειακή Διατροφή: Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας», εστίασε στην πολιτισμική αξία της Μεσογειακής Διατροφής. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη Μεσογειακή Διατροφή ως διατροφικό μοντέλο που εκφράζει τους λαούς που ζουν γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου και σημείωσε ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής συμβάλλει στο ευ ζην, στην υγεία, στη μείωση των νοσημάτων. Ανέλυσε την έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύνδεσή της με τη Μεσογειακή Διατροφή και την από 16 Νοεμβρίου 2010 απόφαση της UNESCO, που ενέγραψε τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και ανακήρυξε την Κορώνη, τη Soria, το Cilento και το Chefchaouen σε Εμβληματικές Κοινότητες. Τέλος, αναφέρθηκε στο ελαιόδεντρο που είναι σήμα κατατεθέν της Μεσσηνίας και στις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του, καθώς και για τη σχέση τους με τον πολιτισμό, την τέχνη, την ποίηση, τις συνήθειες, την παράδοση και τη θρησκεία.

Επιπλέον, συμμετείχαν με ομιλίες οι εκπαιδευτικοί κ. Βασίλειος Καράμπελας και ο κ. Ιωάννης Λύρας με θέμα «Περιβαλλοντική Ομάδα Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας», ο κ. Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, μέλος της Π.Ο. Κ.Π.Ε. Καλαμάτας με θέμα «Παρουσίαση των Δράσεων και των Προγραμμάτων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας», ο κ. Αναστάσιος Ζόμπολας, αναπληρωτής υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Καλαμάτας με θέμα «Δίκτυο ΕΛΙΑ – Ιστορία, Προοπτικές», ο κ. Γεώργιος Καραμπάτος, Εκτελεστικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» με θέμα «Παρουσίαση του Προγράμματος "Σχολατσιό"», ο Δρ. Κωνσταντίνος Δελής, Καθηγητής Εφαρμογών – Εργαστήριο Γενετικής – Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας με θέμα «Αρχαίες ελιές σε σύγχρονους δρόμους», ο Δρ. Βασίλειος Δημόπουλος, Επιστημονικός Υπεύθυνος – Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου – Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας με θέμα «Το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο στο ελαιόλαδο» και ο Δρ. Βασίλειος Στουρνάρας, Επιστημονικός Συνεργάτης – Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας με θέμα «Τρόποι πολλαπλασιασμού της ελιάς».

Το Σάββατο οι συμμετέχοντας επισκέφθηκαν το παλιό ελαιοτριβείο–μουσείο στο Χαρακοπιό Μεσσηνίας και στη συνέχεια τον υπεραιωνόβιο ελαιώνα Αγίου Μάρκου Κορώνης Μεσσηνίας για μελέτη, έρευνα, καταγραφή και συλλογή γενετικού υλικού, όπου συναντήθηκαν με την περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Κορώνης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καταγραφή υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων».

 

 

Οι μαθητές του Γυμνασίου Κορώνης: Δέμπι Γκρεσίλντ, Ελευθεράκη Σταυρούλα, Κοσμάς Ανδρέας, Κούκος Χρήστος, Κυριόπουλος Αντώνιος, Λυμπέρη Ηλιάνα και Μιχαλοπούλου Ευσταθία, υπό την καθοδήγηση της Διευθύντριας κας Μαρίας Καλαποδά και με τη βοήθεια της Καθηγήτριας πληροφορικής κας Ειρήνης Καραμάνη, επισκέφθηκαν τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Πύλου-Νέστορος και κατέγραψαν τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα (άνω των 120 χρόνων) καθώς επίσης πήραν και γενετικό υλικό. Το πρόγραμμα που εθελούσια συμμετείχαν μαθητές και καθηγήτριες είχε στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών με προγράμματα άτυπης εξωσχολικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την ουσιαστική γνωριμία με την ελιά και το ελαιόλαδο και των ευεργετικών τους ιδιοτήτων που είναι κομμάτι της μεσσηνιακής κοινωνίας και οικονομίας καθώς και βάση της Μεσογειακής Διατροφής.

Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες μετέβησαν στο Μανιατάκειον Ίδρυμα όπου ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Μανιατάκης τους παρουσίασε στους σκοπούς αλλά και τις δράσεις του Ιδρύματος. Το μεσημεριανό γεύμα Μεσογειακής-Μεσσηνιακής διατροφής ήταν προσφορά του Ιδρύματος, ενώ το κρασί ήταν παραγωγή του κτήματος Μανιατάκη.