Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Νάπολη στην Ημερίδα «Οι Έλληνες στην Καμπανία: 500 χρόνια Ιστορίας»

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Την Παρασκευή, 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Νάπολη ημερίδα στο Sala del Capitolo, συγκρότημα San Domenico Maggiore με θέμα «Οι Έλληνες στην Καμπανία: 500 χρόνια Ιστορίας».

Έχουν κληθεί να μιλήσουν άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων μεταξύ των οποίων οι κύριοι Θεμιστοκλής Δεμίρης, Πρέσβυς της Ελλάδος, Δημήτρης Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Α΄ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μεσσηνίας. Εκ μέρους του Μανιατακείου Ιδρύματος θα μιλήσει η Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη, Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος για τα 500 χρόνια παρουσίας των Κορωναίων στην Νάπολη.

Στις 5 Ιουνίου 2015 εγκαινιάσθηκε στο επιβλητικό Εθνικό Αρχείο της Νάπολης, στο Chiostro del Platano η έκθεση «I GRECI IN CAMPANIA: 500 ANNI DI STORIA». Αντιπρόσωπος της Ελλάδας ήταν ο κ. Μιχαήλ Κόκκινος, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τη 15η Ιουλίου και από την 1η μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

Η έκθεση εμπλουτίστηκε με εκδόσεις του Μανιατακείου Ιδρύματος που συμπεριλάμβαναν κυρίως τα βιβλία του Καθηγητή ιστορίας Andrea Nanetti που αφορούν στην ιστορία της Κορώνης κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας (1207-1500) και τον τρόπο που οι Ενετοί διοίκησαν την Κορώνη και τη Μεθώνη, γνωστές και ως «οφθαλμοί της Γαληνοτάτης»: «Documenta Veneta Coroni & Methoni rogata : Έγγραφα Κορώνης και Μεθώνης, αναζήτηση και κριτική εγγράφων των δύο κύριων οφθαλμών του Κοινού της Βενετίας (ΙΔ΄ και ΙΕ΄ αι.): Euristica e critica documentaria per gli oculi capitales Communis Veneciarum (secoli XIV e XV)». Επιπλέον το βιβλίο «Κορώνη, η προσωπογραφία μιας πολιτείας» του Καθηγητή Φώτη Λίτσα, τη «Χριστιανική Μεσσηνία : μνημεία και ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας» καθώς επίσης και τα Πρακτικά του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και Κορώνη στις 2-5 Ιουλίου 2009 με τίτλο «Ιστορική Μνήμη και Οικονομική Ανάπτυξη». Επίσης, μια σειρά από τα Μεσσηνιακά Χρονικά του εκδότη Χρ. Ρέππα.

Παραθέτουμε για κάθε ενδιαφερόμενο το πρόγραμμα της Ημερίδας της 26ης Ιουνίου 2015, «Οι Έλληνες στην Καμπανία: 500 χρόνια Ιστορίας».

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πρόγραμμα της Ημερίδας.