Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014
Την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο “Great Kouzina” το οποίο αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός του 7ου Forum Γαστρονομίας στα πλαίσια της 9ης HORECA 2014, που διεξάχθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.
Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Μίλτος Καρούμπας, παρουσίασε την ιδέα του “Great Kouzina”, η οποία αποτελεί την νέα ταυτότητα της ελληνικής γαστρονομίας και στηρίζεται στους κάτωθι άξονες:
· Σεβασμό στην παράδοση.
· Αλλαγή στην εμφάνιση.
· Μαγειρική σύμφωνα με τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις.
· Χρήση μόνο Ελληνικών προϊόντων (ΠΟΠ κατά προτίμηση).
Στόχος είναι το “GReat Kouzina” να γίνει το όχημα που θα δώσει εξωστρεφή προσανατολισμό στην Ελληνική γαστρονομία.
Η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, Βίκυ Ιγγλέζου, αναφέρθηκε στο χρονικό ένταξης της Μεσογειακής Διατροφής στους παγκόσμιους θησαυρούς καθώς και στην οικονομική της αξία. Τόνισε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί το «κανάλι» μέσα απ’ το οποίο θα διοχετευθούν τα εκλεκτά Ελληνικά προϊόντα και θα προβληθεί ο διατροφικός πολιτισμός και η γαστρονομία της χώρας μας, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας ως παγκόσμιος γαστρονομικός τουριστικός προορισμός.
Στο τέλος του συνεδρίου όλοι οι ομιλητές υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη για την ανάπτυξη του θεσμού “Great Kouzina”.