Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο με Τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις στον Αγροδιατροφικό Τομέα» με τη Συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις στον Αγροδιατροφικό Τομέα», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 11 - 13 Σεπτεμβρίου 2014 στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο Elite Resort Hotel και οργανώθηκε από το Κολέγιο Περρωτής της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πελοποννήσου, το Cardiff Metropolitan University και το Μανιατάκειον Ίδρυμα.

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Μεσσηνίας κ. Δ. Σαμπαζιώτης και κ. Α. Πετράκος, o Ειδικός Γραμματέας Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δ. Ιατρίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα Ε. Αλειφέρη, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου κ. Δ. Βελισσαρίου, ο Κοσμήτορας της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Δρ. Φ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δ. Μανιατάκης. Επιπλέον, συμμετείχαν με ομιλίες ο Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Ι. Θανόπουλος, ο Καθηγητής Διεθνών Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ στο Minnesota State University Δρ. Β. Τζαναβάρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κ. Ι. Κουφουδάκης, ο Δ/ντης Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ι. Χανιωτάκης, εκπρόσωποι από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και πολλοί επιχειρηματίες της περιοχής.

Ο στόχος του συνεδρίου ήταν να αναδειχθούν και να αναπτυχθούν μέσω εκτενών αναφορών θέματα που αφορούν τους τομείς του Marketing & Management του αγροδιατροφικού τομέα, της βιώσιμης διαχείρισης αγρο-οικοσυστημάτων, της Τεχνολογίας Τροφίμων, της Μεσογειακής Διατροφής και της επιχειρηματικότητας. Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ειδικές συνεδρίες με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ειδικότερα, στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρία με θέμα «Πώς μπορεί να βοηθηθεί η τοπική ανάπτυξη μέσω της εφαρμογής και διάδοσης της μεσογειακής δίαιτας και κουζίνας» με ομιλητές τον κ. Γ. Γκούμα, Δ/νων Σύμβουλο της Agrexpo S.A., τον κ. Γ. Καρβέλα, Δ/ντή Πωλήσεων της Paratus Europe, τον κ. Σ. Λυμπερόπουλο από την Radiki και εκπροσώπους από την Navarino Icons.

Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτριος Μανιατάκης στην ομιλία του με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή: Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας και Βιώσιμη Ανάπτυξη» αναφέρθηκε στο χρονικό ένταξης της Μεσογειακής Διατροφής στους παγκόσμιους θησαυρούς καθώς και στην αναπτυξιακή της διάσταση, αν συνδυαστεί με τις δημιουργικές βιομηχανίες (πολιτισμός και τουρισμός). Τόνισε ότι ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί το «κανάλι» μέσω του οποίου θα διοχετευθούν τα εκλεκτά Ελληνικά προϊόντα και θα προβληθεί ο διατροφικός πολιτισμός και η γαστρονομία της χώρας μας, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας ως παγκόσμιου γαστρονομικού τουριστικού προορισμού.

Τον δικό της «τόνο» σε ένα ούτως ή άλλως ιδιαίτερα ενδιαφέρον συνέδριο έδωσε η δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στο «Κτήμα Μανιατάκη» στην Κορώνη με οικοδεσπότες τον Δημήτρη και την Ελένη Μανιατάκη, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκλεκτά εδέσματα της τοπικής γαστρονομίας σε ένα αυθεντικό μεσογειακό και ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον.