Ομόφωνη Απόφαση του Δ. Σ. του Μανιατακείου Ιδρύματος για τη Χρηματοδότηση της Μελέτης για την Ανέγερση Σύγχρονου Σχολικού Συγκροτήματος στην Κορώνη

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του Προέδρου κ. Δημήτρη Μανιατάκη, της Αντιπροέδρου κ. Ελένης Ταγωνίδη Μανιατάκη, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομου, του Δήμαρχου Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη, του Προέδρου της Eταιρείας Mεσσηνιακών Aρχαιολογικών Σπουδών κ. Πέτρου Θέμελη, της δικηγόρου κ. Ελένης Μαντζάρα και του οικονομολόγου κ. Άγγελου Κυριόπουλου.

Μεταξύ των θεμάτων της Ημερήσιας Διατάξεως ήταν η χρηματοδότηση, εκ μέρους του Μανιατακείου Ιδρύματος, της εκπόνησης μελέτης ανέγερσης σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος για τη στέγαση του Γυμνασίου και Λυκείου της Τοπικής Κοινότητας Κορώνης.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, αφού εξήγησε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος, δήλωσε ότι ύστερα από 10 χρόνια έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές εργασίες και με την υπ’ Αριθμόν Πρωτοκόλλου 27565/Α2 της 16.2.2018 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εγκρίθηκε το κτηριολογικό πρόγραμμα των σχολείων α) Γυμνασίου Κορώνης (δυναμικότητας 100 μαθητών) και ΓΕΛ Κορώνης (δυναμικότητας 100 μαθητών), στο πλαίσιο ανέγερσης νέου σχολικού συγκροτήματος στην εκτός σχεδίου περιοχή «Σαράντου» στη Δημοτική Ενότητα Κορώνης. Πρόκειται για οικόπεδο που ανήκε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και στο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Ελεήστρια, που με πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομου το 2007 μεταβιβάστηκε στον Δήμο για τις περαιτέρω ενέργειες. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα, το οποίο αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Κορώνης. Επεσήμανε ότι η εν λόγω δράση είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς του Δήμου, ο οποίος διεκπεραίωσε μια σειρά ζητημάτων μελετητικά απαιτητικών για την έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου και ζήτησε από το Μανιατάκειον Ίδρυμα να χρηματοδοτήσει τη μελέτη ανέγερσης σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος για τη στέγαση του Γυμνασίου και Λυκείου της Τοπικής Κοινότητας της Κορώνης.

Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτρης Μανιατάκης τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμος, το Μανιατάκειον Ίδρυμα και τα καθ’ ύλιν υπουργεία προχωρούν με συντεταγμένες δράσεις για την αποκατάσταση πάγιων αιτημάτων που έχουν επίκεντρο την ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου. Ανάλογη συνέργεια είχε πραγματοποιηθεί το 2013 όταν το Μανιατάκειον Ίδρυμα χρηματοδότησε τη διενέργεια εκτεταμένης υποβρύχιας έρευνας σε όλη την περιοχή του κάστρου της Κορώνης (από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων), προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες μελέτες και να δοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για να τις εντάξουν στο ΕΣΠΑ και να γίνουν οι εργασίες υποστήριξης του κάστρου. Τέλος, εισηγήθηκε τη χρηματοδότηση, εκ μέρους του Μανιατακείου Ιδρύματος, της μελέτης ανέγερσης σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος για τη στέγαση του Γυμνασίου και Λυκείου της Τοπικής Κοινότητας της Κορώνης, «διότι η Παιδεία, όπως έχει πολλάκις ειπωθεί, αποτελεί το μέσον για έναν καλύτερο κόσμο».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ομόφωνα ενέκριναν τη χρηματοδότηση της μελέτης και συνεχάρησαν το πρότυπο συνεργασίας Δήμου και Μανιατακείου Ιδρύματος για τον κοινό σκοπό και την εν γένει αναβάθμιση της περιοχής.