Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δ. Μανιατάκης σε Κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη στα Πλαίσια της Έκθεσης Πελοποννησιακών Προϊόντων στην Καρδιά Της Αθήνας

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στη φιλολογική αίθουσα Παρνασσός με στόχο να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό η πενθήμερη εκδήλωση με τίτλο «Μύθοι, Γεύσεις και Ποιήματα» της Πελοποννήσου.

Στη συνέντευξη έδωσαν το παρόν τουριστικοί και γαστρονομικοί συντάκτες που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τόσο από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου όσο και από τους Γιάννη Μπουντρούκα, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Μανούσο Μανουσάκη, Σκηνοθέτη, εμπνευστή της γιορτής Ελιάς και Λαδιού στη Σελλασία Λακωνίας, Δημήτρη Μανιατάκη Πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος και Μίλτο Καρούμπα Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας στοιχεία για τα Πελοποννησιακά προϊόντα και την σημασία της έκθεσης. Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της Αθήνας, είναι το αποτέλεσμα της συνέργειας και η απόδειξη ότι μόνο με τη συνεργασία και την «ένωση υγιών δυνάμεων» που έχουν κοινό όραμα, μπορεί η χώρα να πάει μπροστά και να αντιμετωπίσει την κρίση με αισιοδοξία.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης μεταξύ άλλων τόνισε ότι στόχος της έκθεσης-γιορτής που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος με τη συνέργεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και όλων των Επιμελητηρίων της γεωγραφικής ενότητας της Πελοποννήσου δεν ήταν μόνο η δημιουργία εμπορικών σχέσεων αλλά και η προβολή στοιχείων της διαπολιτισμικής παρουσίας της Πελοποννήσου στη διαχρονική πορεία.

Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης ανέλυσε την πολιτιστική διάσταση της Μεσογειακής Διατροφής, δεδομένου ότι το Μανιατάκειον Ίδρυμα έχει ορισθεί τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Πύλου-Νέστορος, σε συνέχεια της απόφασης της UNESCO που ανακήρυξε την Κορώνη Εμβληματική Κοινότητα για τη Μεσογειακή Διατροφή. Κάλεσε τους παραγωγικούς φορείς να κάνουν συνέργειες με άλλους κλάδους και τομείς της πραγματικής οικονομίας και ζήτησε από την Περιφέρεια και τους τοπικοί φορείς να σχεδιάσουν ένα διαχρονικό επιχειρηματικό σχέδιο, με μετρήσιμα αποτελέσματα, προσανατολισμένο στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής, την αύξηση των εξαγωγών και την μείωση των εισαγωγών. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι η σύνδεση του διατροφικού μοντέλου με την πολιτισμική του διάσταση θα οδηγήσει σε ένα ανταγωνιστικό προϊόν το οποίο θα είναι αναγνωρίσιμο στην παγκόσμια αγορά. Αν αυτό συνδεθεί και με τον τουρισμό, τότε θα δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά δυναμικό και σύνθετο μοντέλο ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που προχώρησαν σε αυτό το εγχείρημα και αποτελεί το ξεκίνημα μίας σειράς δράσεων που θα ακολουθήσουν.

Ο Μανούσος Μανουσάκης αφού επεσήμανε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο, ανέφερε ότι θα πρέπει να ανατροφοδοτήσουμε τον πολιτισμό μας για να μπορέσουμε να στηριχθούμε σε αυτόν και να εκτιμήσουμε αυτά που τόσα χρόνια μας δόθηκαν. Διευκρίνισε πως χρέος μας είναι οι ίδιοι να εκτιμήσουμε την αξία των προϊόντων μας.

Ο Μίλτος Καρούμπας χαρακτήρισε τα προϊόντα της Πελοποννήσου πολύ καλά και σπάνια και επεσήμανε την ανάγκη ο τουρισμός να γίνει και γαστρονομικός και να περάσουν τα προϊόντα στην διεθνή συνταγογραφία. Δήλωσε αρωγός στις όποιες προσπάθειες γίνουν και ανακοίνωσε ότι το 2016 στην Ελλάδα θα γίνει το Παγκόσμιο Συνέδριο Μαγειρικής και θα επισκεφτούν τη χώρα 2000 μάγειρες από όλον τον κόσμο.

Τον συντονισμό της συνέντευξης τύπου είχε η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, ενώ οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακές γεύσεις στον μπουφέ που ετοίμασαν σεφ από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.