Μεσογειακή Δίαιτα: Ένταξη στον Κατάλογο της UNESCO

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010 η Μεσογειακή Δίαιτα πέρασε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Η εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο είναι σημαντική όχι μόνο για την αναγνώριση της σπουδαιότητας του διατροφικού μοντέλου και της ιστορίας και της παράδοσης που αυτό περικλείει, αλλά επιπλέον επειδή η κοινότητα της Κορώνης ήταν αυτή που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διακρατική πρόταση υποψηφιότητας της Μεσογ

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής & Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, υποστήριξε ένθερμα και συνέβαλε τόσο στη συγγραφή όσο και στην επιμέλεια του υλικού σχετικά με την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας, εκ μέρους της Κορώνης, συντονίζοντας όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς.

Η Κορώνη επιλέχθηκε επειδή συνδυάζει αρμονικά το τρίπτυχο τοπικά προϊόντα διατροφής-παράδοση-ιστορία. Είναι μια περιοχή πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, οι φημισμένες κορωναίικης ποικιλίας ελιές, το κρασί, οι σταφίδες, τα σύκα, η μεγάλη ποικιλία χορταρικών, βοτάνων και αρωματικών φυτών, που σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής συγκροτούν ένα υπόδειγμα τοπικής κοινωνίας όπου η μεσογειακή δίαιτα και ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος παραμένουν στην καθημερινότητα των κατοίκων της. Επίσης έχει πλούσιο και μακραίωνο ιστορικό παρελθόν και πιστεύουμε ότι με το τεράστιο απόθεμα που διαθέτει μπορεί και πρέπει να δώσει ποιότητα στην ανάπτυξη και πλούτο στην καθημερινή ζωή του τόπου.

Η ψήφιση της Μεσογειακής Δίαιτας από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάδειξη των τοπικών καλλιεργειών, στη δημιουργία μονάδων αγροτικών συνεταιρισμών, στην ανάπτυξη του τουρισμού και εν τέλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Δίνεται, άλλωστε, μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός brand name που συνδυάζει την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση, τη φύση, τον άνθρωπο και κυρίως τα τοπικά προϊόντα που καταναλώνει ο τουρισμός, που καταναλώνει ο επισκέπτης σε μία περιοχή.

H Kορώνη έχει την ευκαιρία να γίνει ένα πιλοτικό μοντέλο ανάπτυξης και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για άλλες περιοχές. Η συνεργασία μεταξύ όχι μόνο των τεσσάρων κοινοτήτων αλλά όλων των Μεσογειακών χωρών και η εκπόνηση κοινού σχεδίου δράσεων θα προωθήσει την κοινή αυτή κληρονομιά (η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας και της κοινωνικής ζωής) κατά της διαδικασίας διάβρωσης του διατροφικού μοντέλου που προκύπτει λόγω του σύγχρονου και ανθυγιεινού τρόπου ζωής.

Ο Δ. Μανιατάκης, Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, δήλωσε ότι «Είναι μια μοναδική ευκαιρία προκειμένου η «σφραγίδα της UNESCO» να δώσει το έναυσμα για τη δυναμική αφύπνιση του πολιτισμού και να αποτελέσει δημιουργικό όχημα οικονομικής ανάπτυξης του τόπου».