Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίττας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίττα το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου & Ανάπτυξης στα γραφεία του Επιμελητηρίου που στεγάζονται στο Μανιατάκειον Ίδρυμα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη του Επιμελητηρίου και του Διοικητικού Συμβουλίου, Επίτιμοι Πρόξενοι, ο Σύμβουλος της Πρεσβείας Ν. Αφρικής Mr. Du Plessis, ο Υπεύθυνος του Εμπορικού Τμήματος της Πρεσβείας κ. Αντώνης Μαυρίδης, εκπρόσωποι από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και διπλωμάτες και επιχειρηματίες.

Ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Μουσούρης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους επισημαίνοντας τον ρόλο του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και χωρών της Αφρικής. Σημείωσε ότι η Αφρικανική Ήπειρος παρουσιάζει πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε χώρες όπως: η Αιθιοπία που αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό και είναι πολιτικά σταθερή, η Κένυα, η Ζάμπια, η Μποτσουάνα, η Νιγηρία και η Ν. Αφρική. Αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου κατά την διάρκεια του 2015 και ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την νέα έκδοση της υπηρεσίας του Επιμελητηρίου «Αφρική με μια ματιά» (Africa at a glance) που παρέχει χρήσιμα στοιχεία σχετικά με μακροοικονομικά και μικροοικονομικά δεδομένα για όσους θέλουν να διερευνήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Αφρική.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτριος Μανιατάκης έκανε μια σύντομη αναφορά στις δράσεις και το έργο του Επιμελητήριου. Σημείωσε ότι οι τεράστιες ανάγκες που δημιουργούνται για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, την παρατηρούμενη βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών, την μείωση του πολιτικού ρίσκου, τα ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία και ο «κορεσμός» των αναπτυγμένων οικονομιών είναι μερικοί από τους παράγοντες που αναμένεται να αυξήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Υποσαχάρια Αφρική και να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για επιχειρηματικά κέρδη στο συγκριτικά «παρθένο» από άποψη επιχειρηματικής εκμετάλλευσης περιβάλλον της.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Παγίδας ευχήθηκε μια δημιουργική χρονιά στο Επιμελητήριο, τόνισε ότι η Αφρικανική ήπειρος είναι μια ήπειρος με επιχειρηματικές ευκαιρίες και αφηγήθηκε την δική του επιχειρηματική εμπειρία για τις χώρες της Αφρικής, Μπουρούντι και Ρουάντα που έζησε πολλά χρόνια.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Ευκλείδης Ιωαννίδης (VIOHALCO S.A.) με την σειρά του, μετέφερε την δική του εμπειρία σαν επιχειρηματίας στην Αφρική και προέτρεψε τα παρευρισκόμενα μέλη να επενδύσουν στην Αφρικανική Ήπειρο τονίζοντας ότι υπάρχουν και εκεί δυσκολίες αλλά πρέπει να γίνεται προηγουμένως από τους επιχειρηματίες μια καλή έρευνα αγοράς.

Ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Μουσούρης έκοψε την πίττα με την ευχή για μια καλή και δημιουργική χρονιά. Το φλουρί κέρδισε ο κ. Αντώνης Μαυρίδης, Υπεύθυνος του Εμπορικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ν. Αφρικής στον οποίο όλοι ευχήθηκαν «καλή τύχη» για τη νέα χρονιά.