Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίττας του Μανιατακείου Ιδρύματος

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017 το Μανιατάκειον Ίδρυμα έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίττα του στο Roof Garden της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Καθηγήτρια του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Ευγενία Π. Μπιτσάνη, Πολιτικός Επιστήμονας Διδάκτορας Πολιτιστικής Πολιτικής καιΔδιοίκησης με ειδίκευση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με θέμα: «Πολιτισμική διαχείριση και βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη. Περίπτωση μελέτης: Οι δράσεις του Μανιατακείου Ιδρύματος».

Η κυρία Μπιτσάνη αναφέρθηκε συνοπτικά στην αλληλένδετη σχέση πολιτισμού και βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την επιστημονική θεωρία του «πολιτισμικού τοπίου», προσέγγιση η οποία αποτελεί τη φιλοσοφική βάση αλλά και το επιστημονικό πλαίσιο των πολιτικών και δράσεων του Μανιατακείου ιδρύματος. Τόνισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί έννοια-κλειδί στον 21ο αιώνα και μία μεγάλη πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα και υπογράμμισε ότι το Μανιατάκειον Ίδρυμα δραστηριοποιείται πάντα με γνώμονα και στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία όμως επέρχεται μέσα από τον πολιτισμό και τη παιδεία, προωθώντας ηθικές και πολιτιστικές αξίες όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Τέλος μνημόνευσε συνοπτικά χαρακτηριστικές δράσεις του Ιδρύματος που υλοποιούν το όραμα και τη στρατηγική: «Ιστορική Μνήμη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Έκλεισε την ομιλία της με μια συμβολική φράση που αποτυπώνει την ιστορική μνήμη και την ιστορικά διαπολιτισμική ταυτότητα της περιοχής της Κορώνης. Ευχήθηκε στο Ίδρυμα να συνεχίσει να πλοηγείται με σύνεση και καρδιά, όπως ακριβώς οι Βενετοί θαλασσοπόροι της Γαληνοτάτης Ενετικής Αυτοκρατορίας. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία.)

Ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρης Μανιατάκης, ευχαρίστησε όλους τους καλεσμένους για την παρουσία τους και τόνισε ότι σύμφωνα με μελέτες, ο πολιτιστικός και ο δημιουργικός τομέας αντιπροσωπεύουν περίπου το 4,5% του ΑΕγχΠ της ΕΕ και σχεδόν το 4% της απασχόλησης. Άρα αποτελεί πρωτεύων παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και παρότρυνε οικονομολόγους και επιχειρηματίες να μπουν δυναμικά στη διαχείριση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Ο Πρέσβυς της Ιταλίας Efisio Luigi Marras, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχήθηκε μια ευλογημένη και δημιουργική χρονιά και σύντομη έξοδο της χώρας από την κρίση. Έκανε ετυμολογική αντιπαραβολή της λέξης «κρίση» στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα, τονίζοντας ότι ενώ στην ιταλική γλώσσα η λέξη «κρίση» αφορά στην απότομη όξυνση ενός προβλήματος, στην ελληνική γλώσσα η ίδια λέξη αφορά στη νοητική ενέργεια που οδηγεί σε μια απόφαση ή επιλογή.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Μανιατάκειον Ίδρυμα, στη συμβολή του Ιδρύματος και των ιδρυτών του στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του δήμου και της ευρύτερης περιφέρειας καθώς επίσης και στη συνεργασία για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.

Με την ευχή για ένα νέο έτος καρποφόρο, γεμάτο υγεία έκοψε την πίττα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος. Στη σύντομη παρέμβασή του τόνισε «τη σημασία του νέου έτους, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή ώστε να πετύχουμε μια συναντίληψη και μια αλληλεγγύη, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των ανθρώπων και της ανθρώπινης κοινωνίας, τα οποία έχουν αναφυεί εξαιτίας της κρίσης, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική πλέον, αλλά τείνει να εξελιχθεί σε μία κρίση της προσωπικής αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Η κρίση αυτή όμως, δείχνει ότι μέσα στην κοινωνία βρισκόμαστε μπροστά και σε μία άλλη μορφή κρίσης, αυτήν της λειτουργίας και της αξιοπιστίας των θεσμών. Αυτή ? θεσμική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε μια διατάραξη της κοινωνικής ενότητας και συνοχής, κάτι πολύ επικίνδυνο για το ίδιο το μέλλον της πατρίδος και του έθνους μας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι όποτε η κοινωνική ενότητα και συνοχή στην πατρίδα μας διαταράχθηκε, τότε άλλοι εξωγενείς αλλά και εσωγενείς παράγοντες την εκμεταλλεύθηκαν καταστροφικά προς ίδιον όφελος. Συνεπώς είναι απαίτηση να συμβάλλουμε όλοι, ως αλληλέγγυοι και συνεκτικοί, για να διατηρηθεί η ενότητα και η συνοχή μας, και με βάση την αλληλεγγύη, συναντίληψη και συμβολή να υπερβούμε και αυτή την κρίση, όχι μόνο στο επίπεδο της επιβίωσης αλλά και στο επίπεδο της ανθρωπιάς μας. Μία συμβολή πού θα είναι αντάξια προς την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία σηματοδότησε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αλλά νοηματοδότησε και τον ευρωπαϊκό και κοινωνικό τρόπο ζωής, και αυτό είναι απαίτηση, γιατί πλέον στην κοινωνία πού ζούμε τίποτε δεν θεωρείται αυτονόητο αλλά τα πάντα χρειάζονται την επιβεβαίωσή τους». (Διαβάστε εδώ ολόκληρο τον χαιρετισμό.)

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, η Δικηγόρος Λένα Μαντζάρα και ο Οικονομικός Διευθυντής της ICAP Άγγελος Κυριόπουλος, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Επίτιμος Δημότης Κορώνης Δημήτρης Σιούφας, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Σωτήρης Μουσούρης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αρχαιολογικών Μεσσηνιακών Σπουδών Καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ο Πρόεδρος Οφφικιάλλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Ι. Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος, η κυρία Χρήστου Σαρτζετάκη, οι Καθηγητές Χρήστος Ζερεφός, Μανώλης Κονδύλης, Γεώργιος Μέργος, Θανάσης Χρήστου, Αλκιβιάδης Κωστάκης, Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου και Ανδρέας Καραμάνος, η Αλεξάνδρα Βοβολίνη Εκδότρια-Διευθύντρια του Ομίλου Economia, η επιχειρηματίας Αικατερίνη Λαλαούνη, η Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής Δρ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, ο επιχειρηματίας Βασίλης Τακάς, ο πρώην Γερουσιαστής Chris Σπύρου, η Προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, ο τέως Διοικητής του Κ.Α.Τ. Ευάγγελος Βουμβουλάκης, ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μανιατάκης, ο Ηλίας Τομαράς στέλεχος της ICAP και άλλοι φίλοι του Μανιατακείου Ιδρύματος από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Φωτογραφίες

κα Ε. Μανιατάκη Ταγωνίδη, κ. Δ. Μανιατάκης, Πρέσβης Ιταλίας κ. Efisio Luigi Marras, κ. Δ. Σιούφας, κα Α. Βλαβιανού - Αρβανίτη, κ. Chris Σπύρουκα Ε. Μανιατάκη Ταγωνίδη, κ. Δ. Μανιατάκης, Πρέσβης Ιταλίας κ. Efisio Luigi Marras, κ. Δ. Σιούφας, κα Α. Βλαβιανού - Αρβανίτη, κ. Chris Σπύρου
Δ.Σ. Μανιατακείου ΙδρύματοςΔ.Σ. Μανιατακείου Ιδρύματος
Πρέσβης Ιταλίας κ. Efisio Luigi Marras, Μητροπολίτης Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομος, κ. Δ. ΜανιατάκηςΠρέσβης Ιταλίας κ. Efisio Luigi Marras, Μητροπολίτης Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομος, κ. Δ. Μανιατάκης
κα Α. Τριχοπούλου, κ. Γ. Μέργος, κ. Α. Κωστάκης, κ. Δ. Καφαντάρηςκα Α. Τριχοπούλου, κ. Γ. Μέργος, κ. Α. Κωστάκης, κ. Δ. Καφαντάρης