Χαιρετισμός Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσοστόμου Σαββάτου στην Εκδήλωση για την Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας του Μανιατακείου Ιδρύματος

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας, με αφορμή την κοπή της Βασιλόπιτας του έτους 2017 του Μανιατακείου Ιδρύματος, αναφέρθηκε, μαζί με τις ευχές του για ένα νέο έτος καρποφόρο, γεμάτο υγεία, και στη σημασία του νέου αυτού έτους, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή ώστε να πετύχουμε μία συναντίληψη και μία αλληλεγγύη, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των ανθρώπων και της ανθρώπινης κοινωνίας, τα οποία έχουν αναφυεί εξαιτίας της κρίσης, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική πλέον, αλλά τείνει να εξελιχθεί σέ μία κρίση της προσωπικής αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Η κρίση αυτή όμως, δείχνει ότι μέσα στην κοινωνία βρισκόμαστε μπροστά και σε μία άλλη μορφή κρίσης, αυτήν της λειτουργίας και της αξιοπιστίας των θεσμών. Αυτή η θεσμική κρίση μπορεί να οδηγήσει σέ μία διατάραξη της κοινωνικής ενότητας και συνοχής, κάτι πολύ επικίνδυνο για το ίδιο το μέλλον της πατρίδος και του έθνους μας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι όποτε ? κοινωνική ενότητα και συνοχή στην πατρίδα μας διαταράχθηκε, τότε άλλοι εξωγενείς αλλά και εσωγενείς παράγοντες την εκμεταλλεύθηκαν καταστροφικά προς ίδιον όφελος.

Συνεπώς είναι απαίτηση να συμβάλλουμε όλοι, ως αλληλέγγυοι και συνεκτικοί, για να διατηρηθεί η ενότητα και η συνοχή μας, και με βάση την αλληλεγγύη, συναντίληψη και συμβολή να υπερβούμε και αυτή την κρίση, όχι μόνο στο επίπεδο τ?ς επιβίωσης αλλά και στο επίπεδο της ανθρωπιάς μας. Μία συμβολή πού θα είναι αντάξια προς την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία σηματοδότησε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αλλά νοηματοδότησε και τον ευρωπαϊκό και κοινωνικό τρόπο ζωής, και αυτό είναι απαίτηση, γιατί πλέον στην κοινωνία που ζούμε τίποτε δεν θεωρείται αυτονόητο αλλά τα πάντα χρειάζονται την επιβεβαίωσή τους.