Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019
Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Μανιατακείου Ιδρύματος στο Roof Garden της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με θέμα:
«Διαφυλάσσοντας την ταυτότητα, συμμετέχοντας στην ανάπτυξη: Τα πλεονεκτήματα του ελληνικού πολιτισμού στην παγκοσμιοποίηση».
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης καλωσόρισε τους καλεσμένους και ευχήθηκε καλή χρονιά. Ανέφερε ότι το 2018 ήταν για το Ίδρυμα μια χρονιά πλούσια σε δράσεις πολιτιστικού, αναπτυξιακού και κοινωνικού περιεχομένου και ότι αυτό οφείλεται στη συνεργασία του με σημαντικούς φορείς και ιδρύματα, μνημονεύοντας τους πιο σημαντικούς. Τέλος, ανέφερε ότι οι συνέργειες Πολιτείας και ιδρυμάτων στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα μπορούν να συμβάλουν περίπου στο 4,5% ΑΕγχΠ της Ελλάδας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα ενισχυθεί αν στη διαχείριση του πολιτισμού συμμετάσχουν άνθρωποι με τεχνοκρατικό προσανατολισμό.
Η Καθηγήτρια κυρία Μπότσιου με την εμπεριστατωμένη, πλούσια σε νοήματα και μεστή ομιλία της, δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας, αναδεικνύοντας την τοπικότητα, εθνικότητα και παγκοσμιότητα του ελληνικού πολιτισμού. Αναφέρθηκε γλαφυρά στη γλώσσα, την παιδεία, την ορθοδοξία, την κοινωνική κινητικότητα, τη διασπορά και τη δυτικότητα της εθνικής ταυτότητας και του ελληνικού πολιτισμού, στοιχεία που αντανακλούν την οικουμενικότητα, τη διεισδυτικότητα και τη διαχρονικότητά του, εξ ου και ο χαρακτηρισμός του ως «κοσμο-πολιτισμός» και υπέδειξε πως η παγκοσμιοποίηση δεν είναι απειλή αλλά ευκαιρία για την περαιτέρω προβολή του στην υφήλιο. Στη συνέχεια έκανε μνεία στα εργαλεία με τα οποία ο πολιτισμός μπορεί να γίνει όχημα βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και στις δομικές αδυναμίες που εμποδίζουν να συνδυαστεί ο πολιτισμός με την ανάπτυξη. Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εμπνεύστηκε το λόγο της από τη δράση του Μανιατακείου Ιδρύματος που σε περίοδο κρίσης αναδεικνύει τον πολιτισμό, παραθέτοντας τη ρήση του Αριστοτέλη «Είμαστε αυτό που κατ΄ επανάληψη κάνουμε. Η αριστεία δεν είναι μια πράξη, αλλά μια συνήθεια».
Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κύριος Καφαντάρης ζήτησε από τους καλεσμένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του τ. Προέδρου της Βουλής και επίτιμου δημότη Κορώνης Δημήτρη Σιούφα. Στη συνέχεια τόνισε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν για την κοινωνία από τις συνέργειες ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινωφελή ιδρύματα. Ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας την πρωτοβουλία του Δήμου Πύλου-Νέστορος και του Μανιατακείου Ιδρύματος για κοινή συνάντηση με τους Πρέσβεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Κύπρου, του Μαρόκου και της Πορτογαλίας (χώρες που υποστήριξαν της εγγραφή της Μ.Δ. στο κατάλογο της UNESCO) προκειμένου να διοργανώνεται κάθε χρόνο μια κοινή εκδήλωση που θα τιμά τη Μεσογειακή Διατροφή με θέμα «Ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής και της αναπτυξιακής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής».
Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα κύριος Efisio Luigi Marras συνεχάρη το Ίδρυμα για τις πρωτοβουλίες του και υπογράμμισε ότι η πρεσβεία της Ιταλίας θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Μανιατάκειον Ίδρυμα σε δράσεις κοινού ενδιαφέροντος. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην οικουμενικότητα των αξιών ως σημείο αναφοράς της ανθρώπινης συμπεριφοράς και στις διαχρονικές σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Έκανε την πρόταση για τη δημιουργία ενός Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα και μέσου αυτού την εποικοδόμηση εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των δύο λαών.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομου, ευλόγησε και έκοψε την πίττα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος με την ευχή για ένα έτος δημιουργικό. Το φλουρί, εμπνευσμένο από αρχαίο κεραμικό με 3 περιστέρια που κάθονται αρμονικά σε στεφάνι (Βοιωτία 500-490 π.Χ), ευγενική προσφορά του οίκου ilias LALAoUNIS, έπεσε στον Καθηγητή Πέτρο Θέμελη, Πρόεδρο της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Συμβουλευτικής Επιτροπής και άλλοι φίλοι του Μανιατακείου Ιδρύματος από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο.