Χρόνια Πολλά Μεσογειακή Διατροφή: 15-16 Νοεμβρίου 2021

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 11 χρόνων από την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, το «Γεωργακοπούλειο» Δημοτικό Σχολείο Μεθώνης, σε συνέχεια επικοινωνίας με το Μανιατάκειον Ίδρυμα, τίμησε την απόφαση της UNESCO με δράσεις που πραγματοποίησε στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2021.

Συγκεκριμένα, το σχολείο λειτουργεί ως Πιλοτικό στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Πρόκειται για θεματικές ενότητες που έχουν να κάνουν με δεξιότητες μάθησης, ζωής, τεχνολογίας, επιστήμης και νου. Οι δραστηριότητες των μαθητών είναι διαθεματικές, και γίνεται χρήση πολυτροπικών κειμένων, νέων τεχνολογιών, διαδραστικών παιχνιδιών, θεατρικού παιχνιδιού, ταινιών μικρού μήκους, projects κλπ. Στη λειτουργία τους υπάρχει μια μετατόπιση σε μαθητοκεντρικές και ομαδοσυνεργατικές προσεγγίσεις μάθησης και δίνεται έμφαση στη δημιουργία ενός κλίματος επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων. Γενικά τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων προσφέρουν μια ποικιλία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που μπορούν να αποτελέσουν κίνητρα μάθησης, ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και πρακτικών.

Στη Θεματική Ενότητα «Ευ Ζην» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι μαθητές της Δ’ Τάξης είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τη Μεσογειακή Διατροφή. Στις 15 Νοεμβρίου οι μαθητές παρουσίασαν έμμετρο θεατρικό παραμύθι με τίτλο «Αχ, αυτή η διατροφή» και στη συνέχεια έφτιαξαν την ομότιτλη παρουσίαση.

Στις 16 Νοεμβρίου οι μαθητές επισκέφθηκαν ένα τοπικό ελαιοτριβείο και παρακολούθησαν όλη τη διαδικασία της ελαιοποίησης, ενώ έμαθαν για την ιστορία του ελαιολάδου, τις χρήσεις του και τις θετικές επιπτώσεις του στην υγεία. Στόχος της δράσης ήταν οι μαθητές να δοκιμάσουν μια εμπειρία ελαιόλαδου με τη συμμετοχή και των πέντε αισθήσεων. Μετά την επίσκεψη στο ελαιοτριβείο οι μαθητές έφτιαξαν μια παρουσίαση με τίτλο «Γνωρίζω τη Μεσογειακή Διατροφή».

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα διαχρονικά στηρίζει τις δράσεις που προωθούν τη Μεσογειακή Διατροφή, τις πολιτισμικές αξίες και αρχές της, που μεταδίδονται μέσω της τροφής και οι οποίες αποτελούν μέρος της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης των μεσογειακών λαών.