«Η Γευσιγνωστική Χαρτογράφηση της Κορωνέικης Ποικιλίας στη Μεσσηνία» - Συνέδριο Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης - Αρχαία Ολυμπία 2 & 3 Ιουνίου 2016

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Οι εργασίες του συνεδρίου της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (Oleocanthal International Society) σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 με την απονομή βραβείων αριστείας από την επιστημονική εταιρεία.

Στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας απονεμέθηκε το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία «εταιρεία ή εκπαιδευτικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην ποιότητα του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ή/και στην ελαιοκανθάλη».

Η πολύ σημαντική αυτή διάκριση είναι το επιστέγασμα της μακρόχρονης συνεργασίας του εργαστηρίου με το ερευνητικό έργο του καθ. Προκόπιου Μαγιάτη και της ομάδας του στη συσχέτιση της ελαιασίνης και της ελαιοκανθάλης με τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του πικρού και πικάντικου.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου μίλησε ο διευθυντής και επικεφαλής ομάδας του εργαστηρίου, Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Η γευσιγνωστική χαρτογράφηση της κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία». Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η αποτύπωση σε ένα ψηφιακό χάρτη των γευσιγνωστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών της κορωνέικης ποικιλίας στην Μεσσηνία για την ελαιοκομική περίοδο 2015 – 16. Ο Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, αφού μίλησε για την ανάγκη συγκέντρωσης και καταγραφής στοιχείων αναφοράς για την κορωνέικη ποικιλία στη Μεσσηνία και το σχεδιασμό του ερευνητικού προγράμματος βάση πραγματικών συνθηκών, παρουσίασε τα δεδομένα των γευσιγνωστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών των φετινών ελαιόλαδων, τις τιμές των χημικών παραμέτρων και των φαινολικών συστατικών, ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχέση αυτών των χαρακτηριστικών με τα στάδια ωριμότητας του ελαιόκαρπου και τις περιοχές της Μεσσηνίας καθώς και το μεταξύ τους συσχετισμό.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού The Aristoleo® Awards 2016 «Το Ελληνικό Θαύμα» στα καλύτερα ελαιόλαδα βάση της περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες και τα γευσιγνωστικά τους χαρακτηριστικά. Από τη Μεσσηνία βραβεία κέρδισαν το ελαιόλαδο «Liva» από το Αριοχώρι του Ν. Κρημνιανιώτη, το ελαιόλαδο «Iliada» της εταιρείας Agrovim από την Καλαμάτα, το ελαιόλαδο «Νηλέας» από τον Α. Σ. Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» από την Χώρα, το ελαιόλαδο των παραγωγών Ευθύμιου και Βασίλη Τσώνη από το Ακριτοχώρι, καθώς και το ελαιόλαδο του παραγωγού Πέτρου Τσώνη από το Ακριτοχώρι.

Οι γευσιγνωστικές αναλύσεις των δειγμάτων του διαγωνισμού έγιναν από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας.