Επτά γυναίκες μιλούν για το επιχειρείν στην Αφρική

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Επτά γυναίκες μιλούν για το επιχειρείν στην Αφρική»,  που διοργάνωσε το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Επτά γυναίκες μιλούν για το επιχειρείν στην Αφρική

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Επτά γυναίκες μιλούν για το επιχειρείν στην Αφρική»που διοργάνωσε το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Την εκδήλωση παρακολουθήσαν περίπου 100 ελληνικές εταιρείες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕλληνοΑφρικανικού Επιμελητηρίου κύριος  Σωτήρης  Μουσούρης και ο κύριος Μανιατάκης Δημήτρης Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του Μανιατακειου Ιδρύματος .

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κυρία Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου σημείωσε μεταξύ άλλων  τα εξής: «Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα. Σήμερα υπάρχει ένα εξαιρετικό δυναμικό, το οποίο στα χρόνια που έρχονται μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής.

Η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών  και Πρόεδρος του ΔΣ της EnterpriseGreece, κα Βίκυ Λοΐζου,  αναφέρθηκε στις υφιστάμενες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής και επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσής τους. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις επενδύσεις, σημείωσε ότι οι τομείς της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των κατασκευών και της διαχείρισης αποβλήτων παρέχουν πολλές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Τέλος, η Γενική Γραμματέας ανέφερε τη στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών στις ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στο ελκυστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην Υποσαχάρια Αφρική.

Η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, Νοτίου Αφρικής Mrs. Beryl Sisulu, παρουσίασε τις πολυάριθμες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα. Συγκεκριμένα, η Νότια Αφρική  είναι η πιο βιομηχανοποιημένη οικονομία της Αφρικής με έναν προηγμένο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα.

Η Πρέσβης της Νιγηρίας, Mrs. Opunimi Akinkugbe, στην παρουσίαση της αναφέρθηκε στις προοπτικές επενδύσεων και τις εμπορικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα της Νιγηρίας. Επισήμανε ότι η Νιγηρία διαθέτει τεράστιο δυναμικό, με μεγάλη έκταση γης και πλούσιους φυσικούς πόρους, καθώς και τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική, περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους, με μεγάλο ποσοστό νέων και δυναμικών ανθρώπων.

Τέλος, η Πρέσβης ενθάρρυνε τις εταιρείες και τους επενδυτές να εξετάσουν τις δυνατότητες επένδυσης στη Νιγηρία και να αξιοποιήσουν το φιλικό περιβάλλον επιχειρηματικότητας που δημιουργείται και σημείωσε  ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας θα προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη και προστασία για τις επενδύσεις, και θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και την ασφάλεια των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

H Επίτιμη Πρόξενος της Κύπρου και της Ελλάδας στην Γκάνα κυρία Μαριάννα Gabriel αναφέρθηκε στους σημαντικότερους λόγους  για να επενδύσει μια εταιρεία στην Γκάνα  οι οποίοι είναι  η δημοκρατική διακυβέρνηση και η πολιτική σταθερότητα, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.  

Η Επίτιμη Πρόξενος της Κένυα στην Ελλάδα κυρία Βίκυ Πανταζοπούλου παρουσίασε την Κένυα ως μια χώρα με σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής. Ο πληθυσμός της Κένυας ανέρχεται σε περίπου 55 εκατομμύρια κατοίκους, και η δυναμική οικονομία της την καθιστούν μια αξιόλογη επιλογή για επενδύσεις και συνεργασία.

Η Επίτιμη Πρόξενος της Αιθιοπίας στην Ελλάδα κυρία Τερίνα Αρμενάκη  ανέφερε ότι η Αιθιοπία είναι γνωστή σε όλους μας για τους αρχαίους δεσμούς της με την Ελλάδα και την αγάπη των λαών. Σύμβολο αλληλεγγύης της χώρας προς την Ελλάδα είναι η δωρεά σιτηρών και βοοειδών κατά τον μεγάλο λιμό προς ανάμνηση της προσφοράς ονομάστηκε η Πλατεία Αβησσυνίας. Κλείνοντας, ανέφερε ότι «οι ελληνικές επενδύσεις προς την Αφρική δεν αποδυναμώνουν την Ελλάδα, αντιθέτως τα κέρδη από ξένες αγορές, δυναμώνουν τις μητρικές εταιρείες. Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς την Αφρική δημιουργούν εκτός από κέρδη, έσοδα για το ελληνικό κράτος αλλά και νέες θέσεις εργασίας. Έτσι όλα τα προϊόντα μας μέλι, λάδι, κρασιά έχουν τεράστια ζήτηση και προοπτική στην χώρα και έχουμε πολλά να κάνουμε ώστε  να ανατρέψουμε την ονομασία «τούρκικο ρύζι» σε ελληνικό κριθαράκι». Τέλος προέτρεψε τις ελληνικές επιχειρήσεις να διερευνήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Αιθιοπία.

Μπορείτε να δείτε τις ομιλίες και παρουσιάσεις στην ιστοσελίδα του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου www.helafrican-chamber.gr

Φωτογραφίες

--
--