Επίσκεψη του τ. Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Κάστρο της Κορώνης

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

 Το ολοκληρωμένο έργο αποκατάστασης του Κάστρου της Κορώνης επισκέφθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, την τέως Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Προκειμένου να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση στο σοβαρό πρόβλημα της μακροχρόνιας διάβρωσης την οποία υφίσταται το Κάστρο της Κορώνης, το Μανιατάκειον Ίδρυμα πριν 3 χρόνια, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, ανέλαβε τη χρηματοδότηση της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας πέριξ του Κάστρου της Κορώνης και του αντίστοιχου ακρωτηρίου, που πραγματοποίησε η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, καθώς και ένα κομμάτι από τους πρόποδες του προμαχώνα, στο "Ταμπακαριό", το οποίο κατέρρευσε από θαλασσοταραχή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πύλου - Νέστορος, ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε το έργο «παρέμβαση σωτηρίας για το Κάστρο της Κορώνης», προσθέτοντας: «Το έργο αυτό απαίτησε να πραγματοποιηθούν τεράστιες εργασίες και αρκετές μελέτες. Ευχαριστώ τον Δήμο Πύλου - Νέστορος, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, και κυρίαρχα το Υπουργείο Πολιτισμού και όλους όσους εργάστηκαν και μόχθησαν, για ένα έργο που ήταν τεχνικά εξαιρετικά δύσκολο. Έχουμε κρατήσει τα τμήματα που έχουν πέσει και στόχευσή μας είναι, σε δεύτερη φάση, να γίνει η ανάπλαση».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Δημήτρης Καφαντάρης «ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά για την καθοριστική του παρέμβαση, αφού μετά τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν στο Κάστρο, κινητοποίησε όλο τον μηχανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού». Παράλληλα, υπενθυμίζοντας ότι τη μελέτη αποκατάστασης χρηματοδότησε ο Δήμος Πύλου -- Νέστορος, εξήρε τον «σημαντικό ρόλο που έπαιξε η τέως Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου», ενώ αναφέρθηκε επίσης στη «σημαντική συμβολή της Διεύθυνσης Αναστήλωσης του υπουργείου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Μανιατακείου Ιδρύματος».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι «οι εργασίες για την προστασία της παράκτιας ζώνης και τη στερέωση των βραχωδών πρανών του Κάστρου Κορώνης, έχουν προϋπολογισμό 2.580.000,00 ευρώ».

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.