Έκδοση Βιβλίου

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ανδρέα Ν. Παπαστάμου Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Ο Προμηθέας εκπαιδεύεται. Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στην πρόκληση της βιομηχανικής εποχής», από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Ο συγγραφέας πραγματεύεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα (ιδιωτικά πανεπιστήμια, πανεπιστημιακό άσυλο, σύνδεση της παραγωγής με το πανεπιστήμιο, επιστημονική έρευνα και εφαρμογές, ακαδημαϊκή ελευθερία, κλπ) που απασχόλησαν τα ευρωπαϊκά κράτη εκατόν πενήντα χρόνια νωρίτερα. Στις σελίδες της μελέτης του ξεδιπλώνεται η συναρπαστική πορεία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης, όταν η ταχύτατη τεχνολογική πρόοδος και η δημιουργία των σύγχρονων ισχυρών κρατών έθεταν νέους όρους στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Το βιβλίο προλογίζει ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στα προβλήματα της εποχής της παγκοσμιοποίησης και την πρόσφατη διεθνή χρηματιστηριακή και πιστωτική κρίση και τονίζει ότι το πανεπιστήμιο οφείλει να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην κοινωνία, διδάσκοντας ηθικές αρχές, αξίες και πρότυπα, να προτείνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Το σύγχρονο πανεπιστήμιο μπορεί να δώσει απαντήσεις, να διαμορφώσει υγιή συνείδηση σε ολοκληρωμένους πολίτες, επιστήμονες με κοινωνική ευαισθησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης, για το καλό της κοινωνίας μας. Συμπερασματικά λέει ότι «Εκατό χρόνια νωρίτερα, όσα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια αντιλήφθηκαν τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, εκσυγχρονίσθηκαν και καλλιέργησαν το έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη. Το σημερινό «μοντέλο», που θέλει τα πανεπιστήμια να αποτελούν την πύλη εισόδου για ακριβοπληρωμένες θέσεις ανωτάτων στελεχών και εύκολο πλουτισμό, είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αλλάξει ριζικά, προσαρμοζόμενο στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής».