Εκδήλωση Τιμής στη Μνήμη του Nelson Mandela «Αγώνας για Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Εθνική Συμφιλίωση»

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

Το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο, τιμώντας τη μνήμη του κορυφαίου Αφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα, οργάνωσε εκδήλωση την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με κύριο ομιλητή τον συμπατριώτη μας Γιώργο Μπίζο, στενό φίλο και δικηγόρο του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον κ. Δημήτρη Μανιατάκη, Γενικό Γραμματέα του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Γιώργος Μπίζος είναι ο Έλληνας που πολέμησε στο πλευρό του Μαντέλα για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ισότητα. Είναι ο Έλληνας που συνέδεσε τη ζωή του με τη μοίρα του Αφρικανικού λαού, είναι ο δικηγόρος που πολέμησε και νίκησε το Απαρτχάιντ».

Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Σωτήρης Μουσούρης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο οποίος διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου του ΟΗΕ εναντίον του Απαρτχάιντ (1987-1992) και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Νέλσον Μαντέλα. «Ήταν ο άνθρωπος που νίκησε το στίγμα του ρατσισμού έχοντας ως ύψιστο σκοπό μια Νότιο Αφρική ενιαία και δημοκρατική», ενώ μιλώντας για τον Γιώργο Μπίζο τόνισε: «Είναι ο άνθρωπος που έσωσε την τιμή του Έλληνα στη Νότιο Αφρική, που μετέφερε την αυθεντική φωνή του Μαντέλα κατά τη διάρκεια των χρόνων που εκείνος ήταν στη φυλακή».

Κατόπιν πήρε το λόγο ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος υπογράμμισε τη δύναμη του Νέλσον Μαντέλα που δεν κάμφθηκε από τις δυσκολίες της ζωής.

«Οφείλουμε πολλά σε ηγέτες όπως ο Μαντέλα και υπερασπιστές του δικαίου όπως ο Μπίζος», είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Μακγκέτλα, Πρέσβυς της Νοτίου Αφρικής, αναφέροντας ότι χάρη στους αγώνες των δύο αυτών ανθρώπων η Ν. Αφρική έχει καταφέρει πολλά την τελευταία εικοσαετία.

Ο κ. Γιώργος Μπίζος μίλησε για την εποχή του Απαρτχάιντ, εστιάζοντας στον αγώνα για μια ελεύθερη Νότιο Αφρική. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα λέγοντας «Έχουμε περάσει χειρότερες μπόρες στο παρελθόν. Όταν με ρωτούν τι θα γίνει με την Ελλάδα, απαντώ ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ελληνική».

Στην εκδήλωση παρέστησαν πρέσβεις των Αφρικανικών Χωρών, διπλωμάτες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, φίλοι της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής, καθώς και συμπατριώτες του τιμώμενου ομιλητή από την Κορώνη και το Βασιλίτσι.