Εκδήλωση στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας στη Μνήμη του Καθηγητή Φώτη Λίτσα

Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2008

Με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του καθηγητή Φώτη Λίτσα, καταγόμενου από το Σταυρό Τριφυλίας και εγκαταστημένου στο Σικάγο από το 1971, το Μανιατάκειον Ίδρυμα πραγματοποίησε εκδήλωση την 1η Απριλίου 2008, το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας.

Ο πολυτάλαντος αυτός λόγιος της Ομογένειας και του Ελληνισμού γενικότερα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών, στις 5 Μαρτίου 1998, έχοντας επιτελέσει ένα σπουδαίο εθνικό, κοινωνικό και πνευματικό έργο. Σ΄ αυτό το έργο αναφέρθηκαν οι ομιλητές της βραδιάς που συνδέονταν μαζί του και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον αδαμάντινο και δημιουργικό χαρακτήρα του.
Ο πρώτος ομιλητής Ευάγγελος Σόρογκας, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1971 συνδεόταν με στενή φιλία με τον Φώτη Λίτσα.

Με λόγο περιεκτικό αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του καθηγητή.
Καταλήγοντας εξέφρασε τη συγκίνησή του και την εκτίμησή του για τον τιμώμενο και το έργο του με λόγια από καρδιάς, λέγοντας: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση μιλώντας για το Φώτη σήμερα, αλλά και πίκρα γιατί μας εγκατέλειψε τόσο νωρίς. Είχε τόσα πολλά ακόμη να δώσει. Το έργο του και η μνήμη του θα μείνουν στους αιώνες».

Ευθύς αμέσως το λόγο πήρε η Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος και λογοτέχνις. Με περιεκτικό και εκείνη λόγο, αναφέρθηκε στο πολυσήμαντο έργο του Φώτη Λίτσα, καταθέτοντας άγνωστα και ενδιαφέροντα στοιχεία για την εκπαιδευτική, πνευματική και κοινωνική παρουσία του τιμώμενου στην Κορώνη κατά το διάστημα 1968-1971, ως φιλόλογος καθηγητής του εκεί Γυμνασίου, περίοδο κατά την οποία εμπνεύστηκε και έγραψε το 1982 ένα από τα πολυτιμότερα και τρυφερότερα κείμενα που γράφτηκαν ποτέ για την Κορώνη, το γνωστό βιβλίο «Κορώνη η προσωπογραφία μιας πολιτείας». Η ομιλήτρια αναφερόμενη στην αξία και σημασία του όλου έργου του, επισήμανε το γεγονός ότι «η ζωή του ήταν τόσο λίγη αλλά τόσο καρποφόρα», προσθέτοντας ότι «μας έδωσε πολλά για να ακολουθήσουμε το δρόμο του φωτός».

Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο Χρήστος Ρέππας, συγγραφέας και εκδότης του ετήσιου περιοδικού συγγράμματος «Μεσσηνιακά Χρονικά». Ο ομιλητής αναφέρθηκε και σε άγνωστες όσο και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τη μαθητική, φοιτητική, διδακτική και συγγραφική δραστηριότητα του Φώτη Λίτσα που τον καταξίωσαν τελικά ως μεγάλη πνευματική φυσιογνωμία. Σε μια αποστροφή του καταληκτικού λόγου του, ανέφερε τα εξής: «Ο Φώτης Λίτσας ήταν ο φωτισμένος διανοητής του Έθνους, το καύχημα της λαμπερής Ομογένειας της Αμερικής, ο σοφός δάσκαλος που αγωνιζόταν με ζήλο ιεραποστολικό για τα ‘ιερά και μη σαλευόμενα του Ελληνισμού’».

Ακολούθησαν προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τη ζωή και το έργο του καθηγητή, από το προσωπικό αρχείο του Χρήστου Ρέππα, και ανάγνωση αποσπασμάτων από το λογοτεχνικό βιβλίο του «Μικρές Οδύσσειες», από τους γνωστούς ηθοποιούς Έλενα Αρβανίτη (κόρη του Κορωναίου Χρήστου Αρβανίτη) και το σύζυγό της Γιώργο Ζιόβα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η τηλεπαρουσιάστρια Νάταλι Κάκκαβα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Κ.κ. Χρυσόστομος, μέλη της οικογένειας του Φώτη Λίτσα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας Ηλίας Καλιώρας, οι πρέσβεις Σπύρος Αληάγας και Σπύρος Δοκιανός, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Μιχαήλ Βροντάκης, ο τέως Βουλευτής Χαλκιδικής Βασίλης Παππάς. Οι Δήμαρχοι Κορώνης Θοδωρής Σαλαντής, Ανδρούσης Αριστομένης Παπαδόπουλος και Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης, ο μουσικολόγος Παναγιώτης Μυλωνάς, ο πρώην αρεοπαγίτης Γ. Αρβανίτης, ο ιστορικός, Χρήστος Αρβανίτης, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Νιάρχος και Ιωσήφ Χασσίδ, οι επιχειρηματίες Χρήστος Μανιατάκης με τη σύζυγό του, Παναγιώτης Μίχαλος, Πρόεδρος ΕΝΕ, Αντώνης Λυκιαρδόπουλος, Κώστας Κιρκοριανός και Μανώλης Γιαννακάκος από το Σικάγο με τη σύζυγό του.

Οι δικηγόροι Γιώργος Διαμαντάκης, Κωνσταντίνος Πούλιος και Ι. Θεοδωρόπουλος με τη σύζυγό του, οι πρόεδροι του Συλλόγου Κορωναίων, Βασίλης. Αποστολόπουλος, του Συλλόγου Μεσσηνίων Β. Προαστίων, Βασίλης Νασόπουλος, του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας, Ευγενία Κοκκέβη και του Συλλόγου Χαρακοπιαδιτών Αττικής Μαρία Μαθιοπούλου. Ο Διευθυντής του Ομογενειακού Πρακτορείου Ειδήσεων Ηλίας Ηλιόπουλος, οι δημοσιογράφοι Μαίρη Παραπονιάρη, Βασίλης Ρούβαλης και Ιωάννης Τσουανόπουλος, ο ψυχολόγος Δημήτρης Μποσινάκης, κ.ά.