Εκδήλωση στο Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη εις Μνήμην του Ανδρέα Ριζιώτη

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018

Την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 και ώρα 20:00 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μανιατακείου Ιδρύματος στην Κορώνη μία φιλολογική βραδιά εις μνήμην του αείμνηστου Ανδρέα Ριζιώτη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή πεντάλεπτης βιντεοσκοπημένης απαγγελίας του Α. Ριζιώτη μιας μικρής συλλογής από δικά του μεταφρασμένα ποιήματα του Ντάντε Αλιγκέρι και του Λόρκα.

Η Αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος κα Πελαγία Αρβανίτη Λευτάκη απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, αναφερόμενη στο έργο καθώς και στο ενδιαφέρον του Α. Ριζιώτη για την Κορώνη.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη και αναφέρθηκε στη ζωή και την προσωπικότητα του Α. Ριζιώτη, επισημαίνοντας τις σημαντικές θέσεις που κατείχε ως στέλεχος πολυεθνικών εταιριών, τις μεταφράσεις της Θείας Κωμωδίας του Δάντη Αλιγκέρι, και την βράβευσή του στην Ιταλία, τις μεταφράσεις που έκανε σε έργα του Παζολίνι, του Λόρκα, του Βοκάκιου,  κλπ. και περιέγραψε με άκρως λυρικό τρόπο την αγάπη του για την Κορώνη και τους Κορωναίους.

Ξεχωριστή νότα στη βραδιά έδωσε η Χρυσοβαλάντη Λευτάκη απαγγέλλοντας με την μελωδική φωνή της ένα άσμα από την Κόλαση του Δάντη, ενώ την συνόδευε στο φλάουτο η έμπειρη καθηγήτρια μουσικής Thordis Carow. Ακολούθως ακούστηκαν δύο τραγούδια του Λόρκα με την ξεχωριστή φωνή της Mabel Gonzales, συνοδευόμενη στο πιάνο από τον εξαίρετο Reijo Hiltunnen, προσφορά του Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης. 

Η κα Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη κατόπιν κάλεσε όποιον από τους παρευρισκομένους επιθυμούσε να μιλήσει για τον Α. Ριζιώτη. Τον λόγο πήρε ο καλός του φίλος Θεμιστοκλής Αποστολίδης και αναφέρθηκε στην λογοτεχνική και φιλοσοφική σχέση που τους ένωνε. Ο Μιχάλης Παρασχάκης, επιστήθιος φίλος του, ο οποίος ταξίδεψε με τη σύζυγό του από την Αθήνα ειδικά για να τιμήσουν τη βραδιά, ανακάλεσε μνήμες και με συγκίνηση μίλησε για τη γνωριμία και τη φιλία που τους έδενε. Η κα Αγγελική Μήτρου ανέφερε ένα ρητό του Κικέρωνα. Τη βραδιά έκλεισε η κα Φούλη Καρβέλα Σιψά, πρώην δασκάλα στην Κορώνη, με ένα χαριτωμένο ευτράπελο γεγονός που συνέβη ανάμεσα στην ιδία και τον Ανδρέα Ριζιώτη.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από φίλους και γνωστούς μεταξύ των οποίων ο πατήρ Παναγιώτης Τσιριγώτης, ο τ. Βουλευτής Μεσσηνίας Αθανάσιος Πετράκος, ο τ. Πρέσβυς Βασίλης Ψώνης μη τη σύζυγό του, ο λιμενάρχης κ. Χαράλαμπος Λουκάς, οι εκπαιδευτικοί κα Πόπη Μαράντου, κ. Νίκος Μούργος με τη σύζυγο του, κ. Αντώνης Καλύβας με τη σύζυγο του, κ. Ευάγγελος Τεμπελόπουλος με τη σύζυγο του, κ. Διονύσης Αθανασάς, η κα Μαρία Γιαλελλή, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κορώνης, ο δημοσιογράφος του FLASH Μεσσηνίας κ. Πέτρος Τσώνης, οι αδελφοί Δημήτρης και Γεώργιος Κυριαζής και άλλοι πολλοί που παρακολούθησαν την εκδήλωση με πολύ ενδιαφέρον.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι προσκεκλημένοι συνέχισαν τη συζήτηση με ένα ποτήρι κρασί, παραγωγής του Κτήματος Μανιατάκη.