Εκδήλωση Παρουσίασης του βιβλίου με Τίτλο «Το Φρούριο της Κορώνης: Περιηγητική και Ιστορική Αναζήτηση» στην Κορώνη από το Μανιατάκειον Ίδρυμα

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Το βιβλίο του Ιατρού Γιάννη Μπίρη με τίτλο «Το Φρούριο της Κορώνης: Περιηγητική και ιστορική αναζήτηση» παρουσίασε το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη.

Ο συγγραφέας Γιάννης Μπίρης αιτιολογώντας τον τίτλο του βιβλίου του, εύστοχα διαχωρίζει τον όρο φρούριο και κάστρο. Όπως αναφέρει οι δυο όροι είναι παραπλήσιοι και συχνά χρησιμοποιούνται ως ταυτόσημοι. Το φρούριο αφορά στην οχύρωση οικισμού, ενώ το κάστρο έχει αποκλειστικά στρατιωτικό χαρακτήρα. Τονίζει δε πως το σημερινό οχυρό της Κορώνης έχοντας χάσει τον στρατιωτικό του χαρακτήρα πρέπει να χαρακτηρίζεται φρούριο αφού συνεχίζει να κατοικείται. Ίσως πιο δόκιμος να είναι ο όρος «καστροπολιτεία».

Παράλληλα, προσεγγίζει προσεκτικά όλες τις ιστορικές περιόδους που συνδέονται με την μακραίωνη ιστορία της Μεσσηνιακής Καστροπολιτείας παραθέτοντας ένα εκτενές παράρτημα με απεικονίσεις, σχέδια και χαλκογραφίες.

Η εν λόγω έκδοση προστίθεται σε μια σειρά εκδόσεων του Ιδρύματος που έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και τους φέρουν κοντά στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής τους.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πύλου–Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, οι οποίοι συνεχάρησαν το Μανιατάκειον Ίδρυμα για την πρωτοβουλία της έκδοσης καθώς και τον Γιάννη Μπίρη για το συγγραφικό του έργο, το οποίο συμβάλει στην προώθηση της γνώσης της ιστορίας της Κορώνης, στη διάσωση της πολιτιστικής της κληρονομιάς και τη μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τις εισηγήσεις του Λαογράφου και Προϊστάμενου του τμ. Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Γιάννη Δρίνη που αναφέρθηκε στην ιστορική και πολιτιστική υπόσταση του κάστρου της Κορώνης, του Μιχάλη Κάππα Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ο οποίος παρουσίασε εκτενώς τα έργα αποκατάστασης που υλοποιούνται για την προστασία της παράκτιας ζώνης και τη στερέωση των βραχωδών πρανών του Κάστρου της Κορώνης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Θεμιστοκλής Αποστολίδης, υπάλληλος του Δήμου Πύλου–Νέστορος, και ο συγγραφέας Γιάννης Μπίρης, ο οποίος με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για την επιμέλεια και την έκδοση του πονήματός του.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Αρχαιολόγος Ξένια Αραπογιάννη, η Αντιδήμαρχος Πύλου–Νέστορος Πελαγία Λευτάκη - Αρβανίτη, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων Κορώνης, Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς, ιερείς, συμπατριώτες Κορωναίοι.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα κονσέρτο κλασσικής μουσικής από το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης και προσφέρθηκαν εδέσματα και ο τοπικός οίνος «Δρύοπας» που παράγεται στο Κτήμα Μανιατάκη.